Kedimin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarım?- Işın Selin

Kedimin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarım?- Işın Selin

Kediler güçlü, dayanıklı ve daima dört ayakları üzerine düşen canlılar olarak bilinseler de onların da zaman zaman bir hastalığa yenik düşebileceklerini bilmeliyiz. Üstelik kedilerin, çoğu zaman hasta olduklarını anlamak zordur. Kedinizde bir sorun fark ettiğinizde, aslında çok uzun bir süredir bir hastalık ile mücadele ediyor olabileceği ihtimalini de bilmelisiniz.

Ağrı Nedir?

Ağrının yaygın şekilde kabul edilmiş tanımı Uluslararası Ağrı Araştırmaları Derneği tarafından geliştirilmiştir: "Ağrı, gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanan veya bu şekilde tanımlanan, hoş olmayan bir duyu ve duygusal bir deneyimdir.”

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler de bu durumu yaşayabilmektedir. Bazen küçük bir üşütmeden kaynaklanan ağrı, bazı zamanlarda kanser gibi ağır sebeplerden ortaya çıkabilir.

Kedilerin Hasta Olduğunda Sergilediği Davranışlar

Halsizlik ve keyifsizlik:
 Kediler hasta olduklarında veya bir ağrı hissettiklerinde halsiz ve keyifsiz olurlar. Kaçma, saklanma ve sevilmek istememe gibi davranışlar sergileyebilirler.

İştahsızlık, iştah artışı: Besin kediler için oldukça önemlidir. Eğer yemek yemiyorsa, size bir sorun var mesajı veriyordur. Genellikle birçok insan, kedileri iştahsız olduğunda hastalıktan endişelenir. Ancak ani gelen iştah artışı, hastalık belirtisi olabilir. İştah artışı, başlıca diyabet gibi birçok tehlikeli hastalığında habercisidir.

İshal: Dışkı bozukluğu yine kedilerde hastalık habercisidir. Kedinizin tuvalet kabını düzenli temiz tutmanız gerektiğini de unutmamalısınız. İdrar dışkı kontrolü onların sağlık durumlarını analiz etmede önemli bir unsurdur.

Kusma: Kedilerde kusma şikayeti kimi zaman sadece tüy çıkarma gibi tehlikesiz olsa da, kimi zaman tehlikeli durumların habercisi olmaktadır. Bu gibi durumlarda hemen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

Kilo verme: Kedinizin yeme içmeden kesilmesi, hızlı kilo vermesine sebep olabilir. Kedinizde bu tür durumlar gözlemlediğinizde bir veteriner hekimden yardım almanız gerekmektedir.

Çok fazla su tüketimi: Kedilerde çok fazla su tüketimi belirli hastalıkların habercisi olabilir. Kedim ne kadar su içmeli diyorsanız; https://kedici.com.tr/post.php?pId=1924&ptype=blog ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bununla birlikte kedinizde herhangi bir davranış değişikliği gördüğünüzde veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Ayrıca kedilerde bazı hastalıklar sessizce ilerlemektedir. Bu nedenle düzenli kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

10/09/2022

Keditörün Önerisi

Kediler

29.12.2022

Kediler evimizin neşesi, sokaklarda başını okşayıp, beslediğimiz birbirinden farklı ...

Rosie 32 Yaşında!

09.06.2023

İngiltere’nin Norwich şehrinde yaşayan Rosie, somondan yapılmış pastasıyla 32.yaşını ...

Kedi Hafızası

05.05.2023

Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde oldukça iyi ...

'Arthur' Annesine Kavuştu

09.11.2020

İzmir depreminde zarar gören Egemen Apartmanı’nın ilk iki katı enkaz haline gelmişti. ...

Kediler Alemi

Kediniz Hareketsiz Mi?

06.01.2023

Kediler karakterleri birbirlerinden farklı canlılardır. Kiminin hiç bitmeyen bir enerjisi ...

Kediniz Neden Oynamıyor?

18.05.2023

Kedinizin oyun oynamadığını ve uzun saatler uyuduğunu fark ettiniz. Elbette bu davranışı ...

Benim Antidepresanım Kedi

25.05.2023

Modern dünyanın getirisi kaçınılmaz stresle başa çıkmak bir kedi kadar yakınınızda. ...