Kedimin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarım?- Işın Selin

Kedimin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarım?- Işın Selin

Kediler güçlü, dayanıklı ve daima dört ayakları üzerine düşen canlılar olarak bilinseler de onların da zaman zaman bir hastalığa yenik düşebileceklerini bilmeliyiz. Üstelik kedilerin, çoğu zaman hasta olduklarını anlamak zordur. Kedinizde bir sorun fark ettiğinizde, aslında çok uzun bir süredir bir hastalık ile mücadele ediyor olabileceği ihtimalini de bilmelisiniz.

Ağrı Nedir?

Ağrının yaygın şekilde kabul edilmiş tanımı Uluslararası Ağrı Araştırmaları Derneği tarafından geliştirilmiştir: "Ağrı, gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanan veya bu şekilde tanımlanan, hoş olmayan bir duyu ve duygusal bir deneyimdir.”

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler de bu durumu yaşayabilmektedir. Bazen küçük bir üşütmeden kaynaklanan ağrı, bazı zamanlarda kanser gibi ağır sebeplerden ortaya çıkabilir.

Kedilerin Hasta Olduğunda Sergilediği Davranışlar

Halsizlik ve keyifsizlik:
 Kediler hasta olduklarında veya bir ağrı hissettiklerinde halsiz ve keyifsiz olurlar. Kaçma, saklanma ve sevilmek istememe gibi davranışlar sergileyebilirler.

İştahsızlık, iştah artışı: Besin kediler için oldukça önemlidir. Eğer yemek yemiyorsa, size bir sorun var mesajı veriyordur. Genellikle birçok insan, kedileri iştahsız olduğunda hastalıktan endişelenir. Ancak ani gelen iştah artışı, hastalık belirtisi olabilir. İştah artışı, başlıca diyabet gibi birçok tehlikeli hastalığında habercisidir.

İshal: Dışkı bozukluğu yine kedilerde hastalık habercisidir. Kedinizin tuvalet kabını düzenli temiz tutmanız gerektiğini de unutmamalısınız. İdrar dışkı kontrolü onların sağlık durumlarını analiz etmede önemli bir unsurdur.

Kusma: Kedilerde kusma şikayeti kimi zaman sadece tüy çıkarma gibi tehlikesiz olsa da, kimi zaman tehlikeli durumların habercisi olmaktadır. Bu gibi durumlarda hemen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

Kilo verme: Kedinizin yeme içmeden kesilmesi, hızlı kilo vermesine sebep olabilir. Kedinizde bu tür durumlar gözlemlediğinizde bir veteriner hekimden yardım almanız gerekmektedir.

Çok fazla su tüketimi: Kedilerde çok fazla su tüketimi belirli hastalıkların habercisi olabilir. Kedim ne kadar su içmeli diyorsanız; https://kedici.com.tr/post.php?pId=1924&ptype=blog ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bununla birlikte kedinizde herhangi bir davranış değişikliği gördüğünüzde veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Ayrıca kedilerde bazı hastalıklar sessizce ilerlemektedir. Bu nedenle düzenli kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

10/09/2022

Keditörün Önerisi

Hamsterlar

03.08.2021

İnsanlar tarafından fareye benzetilen aslında farklı bir tür olan Hamsterlar, büyük ...

Kediler Alemi

Evdeki Tehlike

06.01.2023

Birçok kedici, antifriz, zehirli bitkiler ve bazı yiyecekler gibi evcil dostlarımıza ...

Yaban Kedileri Geri Döndü

05.08.2021

Yaban kedileri yüzyıllar sonra Hollanda’ya geri döndü. Avlanma ve orman sayılarının ...

Kedili Filmler

08.08.2021

Bugün 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü. Bizde sizler için bugün kedinizle izleyeceğiniz ...

Kediler Evcil Midir?

24.09.2021

Son genetik ve arkeolojik araştırmalar, ev kedilerinin düşündüğümüzden daha vahşi ...