Kediler Nasıl Mırlar? – Hidayet Ünal

Kediler Nasıl Mırlar? – Hidayet Ünal

“Kediler çıkarttıkları seslerle aslında ne anlatmak ister?”

İletişim çağını yaşadığımız şu günlerde, insanlar sosyal çevrelerinde sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için çevresindekilerle duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişlerini iletişim kurarak gerçekleştirebilirler. Peki aynı durum insanlar ve evcil canlılar arasında da geçerli midir?

Onları ne kadar iyi anlayabiliyoruz, kalplerimizi yumuşatan bir miyavlama, ruhumuzu dinlendiren bir mırlama gerçekten ne ifade ediyor? Bize ne söylemek istiyorlar?

Bu yazımızda siz Kedicilere kedilerin çıkardıkları seslerle aslında ne yapmak isteyebileceklerinden bahsedeceğiz.

Kediler neden mırlar?

Bir kedinin mırlamasının gülümseyen bir insan veya kuyruğunu sevinçle sallayan bir köpek kadar basit olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu durum bundan daha karmaşıktır. Purina’nın beslenme uzmanlarına göre kediler, yalnızca mutlu olduklarında değil, aynı zamanda stres anında veya korktuklarında da mırlar.

Kanıtlar, mırlamanın sadece bir iletişim yöntemi olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte kedilerin veteriner hekimini ziyaret ederken veya doğum yaparken olduğu gibi stresli veya acı verici durumlarda sakin kalmak için bir savunma mekanizması geliştirdiğinde ortaya koyuyor. Kedilerde düşük frekansa sahip mırlamaları vücutlarında endorfin salgılatabilir ki bu hormon kedinin hastalığında onu rahatlatıcı veya sakinleştirici olarak yardımcı olur. Bununla birlikte ağrıyı gidermeyi kolaylaştıran, yaralanmaları iyileştirebilen ve kas gelişimini sağlayan, bir dizi titreşime neden olur. Aynı zamanda mırlamanın dolaşım, bağışıklık gibi çeşitli vücut sistemlerinin daha düzgün çalışmasına yardımcı olduğu gibi, kedileri psikolojik olarak daha üst seviyeye taşıdığı bilinmektedir. Böylece kediler kendilerini olası panikten uzaklaştırmış olur.

Anne kediler doğum esnasında ve bebeklerini büyütürken mırıldarlar. Anne kediler bebeklerini emzirirken ya da yanlarında yatarken de mırıldanırlar, bu hem yavrularıyla kurduğu ilişkiden mutluluğu ifade eder hem de anne kedinin mırıltısı yavruları rahatlatır ve yavrularının daha huzurlu ve sakin olmasını sağlar. Kedi yavruları kör ve sağır olarak doğduklarından, anneleri ve diğer kardeşleri ile iletişim kurmak için titreşime ihtiyaç duyarlar. Yavru kediler, doğduktan günler sonra mırıldanmayı öğrenir ve sesi anneleriyle bağlı kalabilmek ve onunla iletişim kurmada kullanılabilir.

Mırlamanın kedinin kendisine olan faydaları dışında, sahiplerinin sağlıklarınada yararları vardır. Kedi sahipleri kedilerle etkileşime girdikten ve mırlamalarını duyduktan sonra kan basınçlarında düşme ve kalp krizine yakalanmada %40 oranında azalma görülmüştür.

Kediler nasıl mırlar?

Araştırmalar kedilerin nefes alıp verme sırasında kaslarının, ses tellerini hareket ettirdiğini ve bunun da titreyen sesi yani mırlamayı yarattığını gösteriyor.

Yapılan araştırmalar sonrasında gırlayan kedilerin kükreyemediği, kükreyebilen kedilerin (arslan) gibi de mırlayamadığı tespit edilmiştir. Bu durum büyük kedilerde ses telleri arasında bulunan bir kemiğin esnek olmamasından ileri gelmektedir.

Peki ya miyavlama?

Kediler çıkardıkları sesler yalnızca mırlamadan ibaret değildir. Yaklaşık 16 farklı ses çıkartabildiği düşünülen kediler, bu sayede çevreleri ile iletişim kurabildiği gibi, karşı tarafa tehdit ve saldırı gibi isteklerini de aktarabilmektedirler. Ayrıca kediler ağızlarını açıp kapatarak daha tipik miyavlama sesleri üretebilirler. “How to Speak Cat” adlı kitabın yazarı Gary Weitzman’a göre; İnsanlar kedilerin kuyruk hareketlerini yeteri kadar iyi anlayamadıkları için kediler de ses ile iletişim konusunda kendilerini geliştirdiler. Tüm bu bilgiler ışığında gelecek 10 sene içinde kedilerin çıkarttığı sesleri insanların konuştuğu dillere çeviren teknolojik aletlerin geliştirilip geliştirilemeyeceği merak konusu olmaya devam edecek gibi.

Bu yazıyı doğrular nitelikte olaylarla hem kendi evlerimizde hem de hastanemizde sıklıkla karşılaşmakta ve sevimli dostlarımızın kendilerini sakinleştirme hatta iyileştirme çabalarını gözlemlemekteyiz.

Kaynak: www.independent.co.uk/life-style/cats-purr-why-do-animal-noise-species-pet-reason-a8133581.html

04/09/2022

Keditörün Önerisi

İlginç Kedi Davası

17.03.2023

ABD'nin Bellevue kentinde yaşayan bir kadın, bir başkasının mülküne izinsiz girdiği ...

Nazar - Ferhan Yüksel

15.02.2021

Kedinizin genel beden tipini, potansiyel hastalıklarını ve ilerleme derecesini gözlerinden ...

Evdeki Tehlike

06.01.2023

Birçok kedici, antifriz, zehirli bitkiler ve bazı yiyecekler gibi evcil dostlarımıza ...

Kutsal Kedi: Birman

15.03.2022

Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk ...

Kedi Süperstar!

17.10.2023

Türk pop müziğinin Süperstar'ı olarak kabul edilen Ajda Pekkan önceki akşam Harbiye ...

Gorillerde Sosyal Mesafe

25.10.2021

Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle sosyal mesafe birinci kuralımız oldu. Pandemiyle ...

Kediler Alemi

Hatay'da İnsanlık Yanıyor

10.10.2020

Hatay Yanıyor… Hatay’da sadece ormanlar değil, ormanlarda yaşayan canlılar , masum canlar ...

Kediler Müzik Dinler Mi?

28.11.2021

Müzik açıkken, kediler bu durumdan rahatsızlık duyar mı? Ya da müzik onları rahatlatır ...

Kediler Neden Duvar İzler?

06.09.2022

Kedilerin bir çok ilginç davranış sergilediğini, kediciler oldukça yakından bilirler. Bu ...