Evde Kedimizi Nasıl Muayene Edeceğiz? - Dr. Tarkan Özçetin

Evde Kedimizi Nasıl Muayene Edeceğiz? - Dr. Tarkan Özçetin

Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor. Kediler doğadaki yaşamlarından gelen alışkanlıkla hastalıklarını saklama eğilimindedirler. Onun için çok iyi gözlemci olmamız gerekiyor. Bu işi hasta olduğunu şüphelenmeden haftada en az birkaç kez rutin olarak yapmalıyız. Evde muayeneyi önce gözlerimizle sonra ellerimizle yapacağız. Bir problem olduğu bilebilmek için kedimizin normal halini de bilmemiz gerekir. Bunu başarabilmeniz için kedinizin size güveniyor ve kendini sevdiriyor olması gerekir. Onu öncelikle bu tür temaslara alıştırmanız gerekecektir. Aşağıda saydığımız kontrol işlemlerini hepsini de aynı anda yapmaya çalışmayın. Biliyorsunuz kedilerde kesinlikle zorlama yok.

Temel Ölçümler

Vücut sıcaklığının ölçülmesi: Eczanelerde satılan basit civalı termometreler bu iş için en uygunudur. Ucuna kayganlaştırıcı bir krem sürerek (yakıcı olabilecek kremlerden uzak durunuz) poposundan ölçüm yapabilirsiniz. Çok gerekli olmadıkça bu yöntemi kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Onun size olan güvenini sarsabilirsiniz. En kolay yöntem parmağınızla burun ucuna dokunmaktır. Eğer hafif nemli ve soğuksa ise ateşi normal demektir. Çok kuru ve sıcaksa ateşi yükselmiş olabilir. Gün içinde kedilerin ateşleri şartlara bağlı olarak zaman zaman artıp düşebilir bu normaldir. Kedilerin normal vücut sıcaklıkları 37.5 ile 39 arasındadır. Bunun altı ve üstü bir probleme işaret olabilir.

Ağırlık kontrolü: Ayda en az bir kez kedimizi tartmalıyız ve bunu kayıt etmeliyiz. Yöntem çok basit. Önce basküle kucağımızda beraber çıkıyoruz sonra tek tartılıyoruz. Aradaki fark, kedimizin kilosu. Bir kiloluk artış veya kayıp bize önemsiz gelebilir ama 3-4 kiloluk kedimiz için çok önemli bir problemin habercisi olabilir.

Nabzın ölçülmesi: Kedinizin sol ön veya arka bacağından nabzını alabilirsiniz. Parmağınızla dokunarak en iyi kalp atışlarını aldığınız bölgeden 15 saniye sayım yapınız ve bunu 4 ile çarpınız. Yetişkin kedilerde nabız dakikada 110-140 yavrularda ise 180-220 dir. Nabzın düzensiz,  normal değerlerin altında ve üstünde olması problem olabilir.

Solunum sayısının ölçülmesi: Bunun için en pratik yöntem kedimizin nefes alıp verirken karın hareketlerinin sayılmasıdır. 30 saniye süresince sayıp 2 ile çarpınız. Normal solunum sayısı dakikada 10-25 dir. Kedimiz heyecanlandığında ve sıcakta solunum sayısı artar. Uyurken ise azalır. Bu ölçümlerin hepsini tarihi de not düşerek kayıt etmenizde büyük fayda vardır. Kedinizin aşı karnesinden farklı olarak, bu tür notları alabileceğiniz bir defteri de olmalıdır.

28/08/2022

Keditörün Önerisi

Kedilerin Tüy Bakımı

31.08.2021

Kedinizin tüylerinin bakımını düzenli yapmak oldukça önemlidir. Peki kedilerin tüy bakımı ...

Antik Mısırda Kedi Olmak

19.07.2023

Antik Mısırda Kedi Olmak Kedilere duyulan sevginin, onlara verilen değerin izlerini sürmeye ...

Kediler Alemi

"Önce Kedimi Kurtarın"

10.02.2023

Hatay’da çöken duvar ile tavan arasında sıkışan üniversite öğrencisi Kerem ...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29.10.2021

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde büyük Türk Milleti'nin kanı, canı ve sonsuz ...

Bizler Büyük Kedileriz

05.07.2021

İngiltere’de yapılan bilimsel bir araştırmada, kedilerin insanları kendilerinden büyük bir ...

Kedilerde Kan Grubu

25.04.2023

Kedilerde tespit edilmiş üç ayrı kan grubu var. Tıpkı insanlarda olduğu gibi A, B, AB, ...