Kedi Karma Aşı – Dr. Tarkan Özçetin

Kedi Karma Aşı – Dr. Tarkan Özçetin

Karma aşı; 2 aylık olan ve 1 kilogramın üstündeki her sağlıklı minik kediye mutlaka uygulanması gereken ilk aşıdır. Aşı Feline Parvo Virüs, Feline Herpes Virüs-1, Felin Calici Virüs etkenlerini içerir.

Veteriner hekim olarak, evcil dostunuza yapılan ilk doz karma aşıdan 21 gün sonra 2. dozun uygulanmasını, 16 haftalık yaşa geldiğinde ise 3. doz aşının yapılmasını ve sonrasında 1 yaşını geçen her yaş grubundan kedilere yılda 1 kez tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyim. Karma aşı aşağıda kısaca anlattığımız hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlar.

Kedi Panlökopeni: 
Feline Panleukopenia, Kedi enfeksiyoz enterit, Kedi Parvo viral enterit ve Kedi Kanlı ishal olarak da bilinen hastalık kedilerde iştahsızlık, kusma, kanlı ishal ile seyreder ve sıklıkla ölüme neden olur. Aşılama, çok bulaşıcı ve uzun süre dış ortamda canlı kalabilen virüse son derece etkilidir ve özellikle kedinizin enfeksiyona karşı korunmasında kritik bir role sahiptir.

Kedi Herpes Virüs Enfeksiyonu: Feline viral rhinotracheitis, Kedi Nezlesi, Kedi Gribi olarak da bilinen hastalık hapşırma, burun ve göz akıntısı, konjonktivit gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalık çok bulaşıcıdır ve hafif belirtilerden ileri derecede zatürre ve ölüme kadar gidebilen komplikasyonlara neden olabilir. Aşılama hastalığa karşı %100 etkin bir koruma sağlamamakla beraber hastalığın hafif atlatılmasında ve ciddi boyutlara ulaşmasına engel olacaktır.

Kedi Calicivirus Enfeksiyonu: Feline Caliciviru, kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu olarak da bilinen rahatsızlığın ilk belirtileri iştahsızlık ve yüksek ateştir. Ağız mukozasında özellikle dil, damakta görülen ülseratif lezyonlar ve diş eti iltihaplanmaları tipiktir. Hastalık burun akıntısı, konjonktivit, hapşırma gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri göstermekle beraber bunlar olmaksızın poliartirit ve nefrite kadar varan sistematik problemlere ve ölüme neden olabilir.

8 haftalık yaştan itibaren 3 kez uygulanacak aşılama ile bir çok hastalığın ciddi sonuçlar doğurmasını engelleyecek etkin bir koruma sağlanır.

Kedici sevgi ve saygılarımla..

10/05/2023

Keditörün Önerisi

Köpeklerde Hamilelik

25.10.2021

Köpeklerin hamilelik süresi ortalama 56 ile 70 gün arasında sürmektedir. Bu süre ...

SENİN PATİN HANGİSİ?

16.07.2023

SENİN PATİN HANGİSİ?Her kedinin pati rengi farklıdır. Peki bunu biliyor muydunuz?Biz ...

İNAT MI?

14.07.2023

İNAT MI? Kediler Neden Tuvalet Kabı Dışına Çiş Yapar? Kediler tuvalete giderken ...

Kediler Neden Çok Uyur?

12.05.2023

Kedilerin günde 20 saate kadar çıkabilen uyku düzenleri vardır. Evin her köşesinde ...

Kediler Alemi

Kediler Koruyucu Mudur?

21.09.2023

Köpeklerin en bilinen özelliklerinden birisi ırkından bağımsız olarak sahiplerine karşı ...

Kedi Kasabası

15.01.2021

Samsun'da Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi içerisinde 20 dönümlük alan ...

British Shorthair

19.04.2022

İngiliz Kısa Tüylü kedisi, 2001 yılında Kedi Yetiştiricileri Birliği Yönetimi tarafından ...

Karoş

27.03.2021

Doktorum “Alma” demişti. “Onun sorumluluğunu kaldıramazsın, zaten yeterince problem var ...