Kedilerde Kulak Uyuzu - Süleyman Seringen

Kedilerde Kulak Uyuzu - Süleyman Seringen

Kulak uyuzu Otodectes Cynotis adı verilen, derinin alt kısımlarına yerleşerek kaşıntılı ve akıntılı bir kulak hastalığıdır. Eğer kediniz sürekli başını sallıyor, kulaktan kahve telvesi renginde parçacıklar çıkıyorsa ilk akla gelen kulak uyuzudur.

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri;

Kulağın şiddetli kaşınmasına bağlı kulak kıkırdağı ve derisi arasındaki kan damarlarının yırtılmasına bağlı hematom oluşur,
Kulak tahrişi,
Kedinin sürekli başını sallaması ve kulağını kaşıması,
Kulaktan gelen koyu renkli akıntı,
Kulak bölgesinde tüy dökülmesi,
Kulak ve çevresinde kabuklu görünüm şeklinde belirtiler ortaya çıkar.

Kulak uyuzu genellikle hasta bir canlı ile temas yolu ile gerçekleşir. Genelde hemen hastalık belirtileri görülmez kulak uyuzu etkeni fırsatçıdır, kulağa yerleştikten sonra kedi ya da köpeğin stresli ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumları bekler ve hastalığı oluşturur. Kedilerde kulak uyuzu oluşumuna sebebiyet veren parazitler insan vücudunda uzun süreli olarak yaşayamaz. Bu nedenle de insanlarda uzun süreli enfeksiyona neden olamazlar.

Tedavisi

Kulak uyuzu tedavisinde en önemli kural temizliktir.  Muhakkak veteriner hekim yardımı almalısınız. Kediler için üretilmiş kulak temizleme solüsyonları ile kulaklar günlük olarak temizlenmelidir. Veteriner hekiminiz tarafından önerilen pomat ya da losyon şeklindeki ilaçlar kulak içerisine uygulanır. Kulak kanalında kronikleşmiş vakalarda antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.

30/07/2022

Keditörün Önerisi

Kitapçı Kedi

04.05.2020

İlk Okuma - KedilerUsborne Beginners – Cats – 2003Anna Milbourne / Çeviri: Alp ...

Kediler Alemi

Kedilerin Sevmediği Kokular

07.04.2023

Kedilerin burunları hassastır. İyi koku alırlar, kokularla bulunduğu yeri tanırlar. Kediler ...