Kedi Bakımı İle İlgili Kitaplar
05.05.2023Evinizi bir kedi ile paylaşmaya karar verdiğiniz andan itibaren onları tanımaya başlamanız ...
Öncelikle şunun bilinmesini isterim ki bu yazılanlar, dünyaya gözlerini yeni açan yavruların, sokaktan ev hayatına geçmeyi düşünenlerin, hayatını kolaylaştırmak için yazılıyor. Bu sayede bir insanı sahiplenmenin inceliklerini öğrenecekler. Tecrübelerimizi paylaştıkça hayatımızın kolaylaşacağı, gururumuzdan vazgeçmeden yaşayabileceğimiz günlerin daha uzun süreceğini düşünüyorum.
Hamiş: Bu yazı boyunca genel söylemler yüzünden insanlardan “sahip” diye bahsedilecektir. Bizim tercihimiz, ev arkadaşı, aynı evi paylaştığım insan gibi tanımlamalardır.
1- EV BULMAK
Hepimiz özgürlüğümüze düşkünüzdür ama aynı zamanda önümüze gelen hazır yemekleri, yumuşak battaniyelerde yatmayı da severiz. Özellikle soğuk kış günleri düşünülünce yerleşik düzene geçmek iyidir. Tabii en güzeli size hem bu konforu sunup hem de özgürlüğünüzü kısıtlamayacak ev bulmaktır. Dikkatinizi çekerim, sahip, insan gibi tanımlamalardan bahsetmiyorum. Ev diyorum. Onlar her ne kadar kendilerinin seçtiğini düşünse de aslında onları ve evi seçen her zaman bizizdir.
Bundan dolayı sokakta yanınıza gelip “ay şirinliğe baaakkk, nolur alalım bunu” diye sevgilisine yalvaranlardan iyi ev çıkmaz. Amaç sevgilisine şirin gözükmektir ki, genel olarak hayatlarında hiç kedi bakmamışlardır. Kendilerine yemek hazırlamaktan bile acizdirler bırakın size. Saatlerinin çoğunu dışarda geçirirler. Evde sizi annelerine bırakırlar. Genel olarak insan anneleri kafayı temizlikle bozduğundan huzur bulamazsınız o evde.
Birisi sizi kaşınıza gözünüze göre seçiyorsa da uzaklaşın oradan. Onlar yavru kedi tutkunudurlar, biraz büyüyüp dertleriniz arttığında onlar için çekilmez olursunuz. Koşmanız dert, yemeniz dert, azmanız derttir onlar için. Bebekken yaptıklarınız şirinlik, büyüyünce yaramazlık olur. Hatta utanmasalar hep yavru kalın isterler. Sonra onları bilgisayar başında oturup size yeni ev ararken bulursanız şaşırmayın.
İçgüdülerinize güvenin, o sizi doğru yola götürecektir. Doğamız gereği biz insanlardan çok daha duyarlıyızdır. Ellerinin dokunuşundan, sizi severken çıkardıkları seslerden, kokularından hangi insanın size uygun olduğunu anlayacaksınız merak etmeyin. Diyelim ki yanıldınız, üzülmeyin arayış yolunuz hep açıktır, yılmadan yolunuza devam edin.
2-EV YAŞAMINA BAŞLARKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Eve adımınızı ilk attığınızda ilk yapmanız gerekenler, su kaynakları, yiyecek kaynakları ve uyunacak en rahat ve sıcak köşeyi bulmak olmalı. Bunlarla ilgili zaman zaman “sahiplerle” sorun yaşayabilirsiniz. İnatçı ve kararlı olun. Sonunda pes edenler onlar olacaktır.
Size cicili biçili sepetlerde yatmaya zorlarken kendileri evin en rahat kanepesini seçerler. Unutmayın artık ev üzerinde eşit haklara sahipsiniz. “İlk kapan kullanır” kuralını öğretmeye çalışın. Zaten onun sizden önce herhangi bir köşeyi ya da eşyayı kapma şansı yoktur. Doğaları gereği bizim kadar çevik ve dengeli olamazlar. Yine de bu kusurlarını gerekmedikçe yüzlerine vurmayın.
Yemeğinizi onun istediği yerde yemek zorunda değilsiniz. Nasıl onlar bazen yemek masası, bazen mutfak tezgâhı ya da televizyon karşısında yeme hakkına sahiplerse bu sizin için de geçerlidir. Tabii bu kuralı hemen anlamalarını beklemeyin. Hele evde “anne” dedikleri insanla yaşıyorsalar bu kuralı kabul etmeleri uzun zaman alır. İşin içine biraz şirinlik katabilirsiniz ama abartmayın. Şirinlik diye gururunuzu ayaklar altına sermeyin. En iyi yöntem ödüllendirmektir, iyi yaptığı şeyler için sizi okşamasına izin verin, hatta bir süre kucağında yatabilirsiniz bile. Kötü olanlar için kötülüğün derecesine göre değişen tırnak darbeleri, ya da ısırıklar yetecektir.
Sahiplerin anlayamadığı şeylerden biride akan su içmekten hoşlandığımızdır. Onların parlak taslara doldurdukları su, çeşmeden akan suyun yerini asla tutamaz. Çeşme başında bazen acıklı bazen yüksek sesle miyavlamalarınız bir süre sonra bunu anlamalarını sağlayacaktır.
Bunların yanı sıra evde ilk yapmanız gereken şeylerden biri de bazı eşyaların yerini öğrenmektir. Mesela elektrik süpürgesinin yeri ve ne zamanlar kullanıldığı kesin olarak bilinmelidir. İstisnalar hariç, sesi pek çok kediyi deliye çevirir. Öyle zamanlar için güvenli alan bulun kendinize, mümkünse yüksek olsun.
Arada evin dekorasyonuna karışmaya da hakkınız var tabii. Kitaplar, biblolar, fotoğraflar doğru yerde durmuyor olabilir. Çekinmeden müdahale edin. Sevmediğiniz müzikler çalıyorsa Cd leri kullanılmaz hale getirin. İyi edebiyattan anlamıyor ve gereksiz şeyler okuyorsa fazla sinirlenmeden uyarın, unutmayın onlarda canlı, çok sert olmayın.
Unutmayın bu sizin ortak yaşama alanınız, eşit haklara sahipsiniz.
Şimdilik bu kadar, sabah sporları, eve gelen gereksiz arkadaşlar konusuna daha sonra değineceğiz. Yazının size ulaşabilmesi için ne yazık ki ev arkadaşımın ismini kullanmak zorundayım. Bol yaş mamalı günler hepinize.
İmza: Tarçın Sarmal
Evinizi bir kedi ile paylaşmaya karar verdiğiniz andan itibaren onları tanımaya başlamanız ...
Tüm kediciler biliyor ki kediler temiz canlılar! Kendilerini yalayarak temizlerler. Bu sebeple ...
Anja Meulenbelt Parantez Yayınları Kedi severlerin göz bebeği olmuş ve olmaya devam edecek ...
Kedileri kısırlaştırmak, onların uzun vadeli sağlıklarını etkileyen, verdiğiniz en ...
Biyoteknoloji girişimi Animals, dünyanın ilk laboratuvar üretimi et içeren kedi mamasını ...
“İnsan Londra’dan bıkmışsa, hayattan bıkmış demektir” Bunlar, 1755 yılında ...
Tarsus Belediyesi Kültür ve Sosyal işleri Müdürlüğü tarafından Dr. Turgut Erkutlu Bilim ...
Evlerini bir kediyle paylaşan pek çok kişi için tüylü dostlarının mutlu olduğunu görmek ...
Dikkatli yaşamak, anın tadını çıkarmak ve saf, katıksız bir neşeyle eğlenmek, ...
Evcilleştirme ile hayvanlar, insanların himayesi altına girmiştir. Bu da beraberinde, ...
Kanada'nın Ontario eyaletinde yaşayan Christine De Castro, yaklaşık 12 yıl ...
Norveç orman kedisi (Norsk Skaukatt) gerçekten de tıpkı adının ima ettiği gibi tam bir orman ...
Kocaeli Belediyesi’nin hayata geçirdiği mamamatik sayesinde artık sokakta yaşayan hiçbir can ...
Kedilerin bazı hareketlerine ve ani davranış değişikliklerine alışmak biraz zordur. ...
Hayvan sahiplenmek söz konusu olduğu zaman, onların eşya değil bir 'can' olduklarını asla ...
Köpekbalıkları, güçlü çeneleri ve yırtıcı yeteneklerinden daha fazlasıdır. İşte ...
Bundan 86 yıl önce, Yorkshire’da sisli bir gecede Percy Shaw, İngiltere’nin Halifax ...
Çocuklar hayvanları merak eder, onların peşinden koşar ve iletişim kurmak isterler. ...
ABD’deki Washington Devlet Üniversitesi’nden uzmanların gerçekleştirdiği araştırma, kedi ...
Sarıkız isimli sarman kedi, sahibinin tarlada bulduğu yavru tavşana annelik yapıyor. Sarman ...
Eskişehir’de soğuk havada üşüdüğü için hastaneye sığınan kedi görenleri ...
Evcil dostlarımız harika egzersiz partnerleridir; yaslanıp ağlanabilecek bir omuzdur, yeri ...
Kedici Dergisi olarak, hayvansever okurlarımıza bizi takip ettikleri için teşekkür ediyoruz. 3 ...
Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay: "Kedi veya köpeğinize karşı alerji ...
İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan ve yaklaşık 13 aydır erkek olduğu düşünülen "Cengo" ...
Hayvanlar, insan türü için çok önemli canlılardır. Gerek bizlere can yoldaşı gerekse gıda ...
Bir sinema salonu düşünün. Işıklar kapanıyor, perde açılıyor ama karşınıza Hollywood ...
Kedilerin sevimli olmaları tesadüf değil. Nesiller boyunca onları özenle, severek besledik ve ...
Tayvan’da bir otobüs terminaline yiyecek bulmak için giren sokak kedisinin hayatı, çalmaya ...
Kediler insanların belki de en sevdiği canlı... Ancak kedilerin tek özelliği bu değil. ...
Konya’nın Beyşehir ilçesinde girdiği otomobilin motor kısmında sıkışan yavru kedi, ...
Mankenlerin podyumda, sergiledikleri kıyafetlerin canlılığı, gösterişi ve görkemini ...
Banfield Evcil Hayvan Hastanesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, ABD’de ...