Kutsal Kedi: Birman

Kutsal Kedi: Birman

Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk olarak Myanmar bölgesinde orta çıkmıştır. Akıllı, araştırmacı ve konuşmayı çok seven Birmanlar kısa sürede Fransaya götürülmüş ve ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Eğer evinize sessizlik hakim ve bu durumdan rahatsız oluyorsanız, Birman kedisi neşenizi arttırabilir:)

“Kutsal kedi” veya “Tapınak kedisi” olarak da bilinen Birmanların tarihi Burma’da bulunan Budist tapınaklarına uzanmaktadır. O dönemdeki pirinç yetiştiricileri ve rahipler, bu kedilerin Ölüm Tanrısıyla konuştuklarına inanırlarmış. Bu sebeple yolculuklarında yanlarında Birman kedilerini taşıyan rahipler, bu cinsin Avrupa’da tanınmasını sağlamıştır. Burmalı diplomatların İngiliz ve Fransız subaylara Birman kedisi hediye etmesiyle ünü tüm dünyaya yayılmıştır.

Bu ırk, Washinton’da yapılan çalışmalar sonucunda ‘Sacre de Birmanie’ tanımı ile 1967 yılında kedi ırkı olarak litaretüre geçmiştir. Nasıl hangi türlerden meydana geldiği tam olarak bilinemese de Birman ırkının; Siyam ve Ankara Kedisi birlikteliğinde oluşabileceği düşünülmektedir.

Konuşmayı çok seven bu ırk tam bir ev kedisidir. Gevezeliği ve sosyalliğiyle bilinen bu kediler, aynı zamanda meraklı ve çok akıllılardır. Uysal olmalarına rağmen enerjik kedilerdir. Yalnız kalmayı sevmezler. Birman kedileri, muhteşem güzelliğiyle dikkat çeker. Cam gibi gözleri, uzun ve yumuşak tüyleri vardır. Ortalama ağırlıkları 4-5 kilogram civarındadır. Krem rengi, mavi, kahverengi ve leylak renkleri görülebilmektedir. Kulakları, gövdelerinin bazı kısımları ve kuyrukları daha koyu renk olur.

Sağlıklı yaşam sürdürmeleri halinde ortalama olarak 12 ile 15 yıl yaşayan Birman kedilerinin bakımı çok önemlidir. Uzun tüyleri düzenli olarak taranmalıdır. Özellikle tüy dökümünün fazla olduğu bahar aylarında taranmasına özen göstermelisiniz. Birmanlar hareketli kediler oldukları için kolay kilo almazlar. Ayrıca gerek duydukları bakım ve kontroller sağlandığı müddetçe de kolay hasta olmazlar. Yatkın olduğu hastalıklar arasında gözlerde tüy oluşumu, kalıtsal hipotrikoz, sponjiyöz dejenerasyon, titreme, mide rahatsızlıkları bulunmaktadır.

Oldukça kabarık ve uzun tüyleri ve cam gibi gözleri ile Birman kedisi, kesinlikle kendine has bir tarza sahip! Bitmek bilmeyen enerjisi ve diğer kedilere nazaran duygusal yapısı ile bu cins onu sevebilecek bir aile için uygun bir tercih olabilir.

15/03/2022

Keditörün Önerisi

Habeş Kedisi

11.05.2023

Habeş kedisi, ince yapılı, orta boylu, sivri ve nispeten büyük kulakları olan bir kedidir. ...

Kedilerde Ağız Kokusu

16.03.2023

Kediler temizlikleriyle ün salmış canlılardır. Sürekli kendi kendini temizlemelerinin bizim ...

Kediler Alemi

Hayvan Polisi Geliyor!

03.07.2020

“Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü”nün kurulması İçişleri Bakanı ...

Kedi Dili Ve Edebiyatı

03.06.2023

Ailemizin biricik yaramaz çocuğunun bizlere öğrettiği ne çok şey var aslında. Her biri ...