Kutsal Kedi: Birman

Kutsal Kedi: Birman

Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk olarak Myanmar bölgesinde orta çıkmıştır. Akıllı, araştırmacı ve konuşmayı çok seven Birmanlar kısa sürede Fransaya götürülmüş ve ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Eğer evinize sessizlik hakim ve bu durumdan rahatsız oluyorsanız, Birman kedisi neşenizi arttırabilir:)

“Kutsal kedi” veya “Tapınak kedisi” olarak da bilinen Birmanların tarihi Burma’da bulunan Budist tapınaklarına uzanmaktadır. O dönemdeki pirinç yetiştiricileri ve rahipler, bu kedilerin Ölüm Tanrısıyla konuştuklarına inanırlarmış. Bu sebeple yolculuklarında yanlarında Birman kedilerini taşıyan rahipler, bu cinsin Avrupa’da tanınmasını sağlamıştır. Burmalı diplomatların İngiliz ve Fransız subaylara Birman kedisi hediye etmesiyle ünü tüm dünyaya yayılmıştır.

Bu ırk, Washinton’da yapılan çalışmalar sonucunda ‘Sacre de Birmanie’ tanımı ile 1967 yılında kedi ırkı olarak litaretüre geçmiştir. Nasıl hangi türlerden meydana geldiği tam olarak bilinemese de Birman ırkının; Siyam ve Ankara Kedisi birlikteliğinde oluşabileceği düşünülmektedir.

Konuşmayı çok seven bu ırk tam bir ev kedisidir. Gevezeliği ve sosyalliğiyle bilinen bu kediler, aynı zamanda meraklı ve çok akıllılardır. Uysal olmalarına rağmen enerjik kedilerdir. Yalnız kalmayı sevmezler. Birman kedileri, muhteşem güzelliğiyle dikkat çeker. Cam gibi gözleri, uzun ve yumuşak tüyleri vardır. Ortalama ağırlıkları 4-5 kilogram civarındadır. Krem rengi, mavi, kahverengi ve leylak renkleri görülebilmektedir. Kulakları, gövdelerinin bazı kısımları ve kuyrukları daha koyu renk olur.

Sağlıklı yaşam sürdürmeleri halinde ortalama olarak 12 ile 15 yıl yaşayan Birman kedilerinin bakımı çok önemlidir. Uzun tüyleri düzenli olarak taranmalıdır. Özellikle tüy dökümünün fazla olduğu bahar aylarında taranmasına özen göstermelisiniz. Birmanlar hareketli kediler oldukları için kolay kilo almazlar. Ayrıca gerek duydukları bakım ve kontroller sağlandığı müddetçe de kolay hasta olmazlar. Yatkın olduğu hastalıklar arasında gözlerde tüy oluşumu, kalıtsal hipotrikoz, sponjiyöz dejenerasyon, titreme, mide rahatsızlıkları bulunmaktadır.

Oldukça kabarık ve uzun tüyleri ve cam gibi gözleri ile Birman kedisi, kesinlikle kendine has bir tarza sahip! Bitmek bilmeyen enerjisi ve diğer kedilere nazaran duygusal yapısı ile bu cins onu sevebilecek bir aile için uygun bir tercih olabilir.

15/03/2022

Keditörün Önerisi

Kedilerde Pika Sendromu

12.01.2023

Pika sendromu bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu sendrom sadece kedilerde değil, köpeklerde ...

Kediler Alemi

Kediler Müzik Sever Mi?

08.12.2021

İnsanların büyük çoğunluğu gün içinde az ya da çok olsa da müzik dinlemektedir. Peki ...

İran’da Kedi Müzesi

29.04.2022

İran'ın başkenti Tahran'da farklı cinsteki kedilere ev sahipliği yapan kedi müzesi, ...

Köpeklerde Hamilelik

25.10.2021

Köpeklerin hamilelik süresi ortalama 56 ile 70 gün arasında sürmektedir. Bu süre ...

Kediler Ve Çocuklar

27.09.2021

Kediler harika dostlardır. Çocuklara sorumluluk ve evcil hayvan bakımı eğitimi vermede önemli ...