Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

Tüy Bakımı Nasıl Olmalı?

Bir kediyle evini paylaşan herkes bilir ki yılda iki kez yoğun olmakla birlikte kediler her zaman tüy dökerler. Yaratılış gereği son derece temiz olan kediler, sürekli yalanarak dökülen tüylerinden kurtulmak isterken bir yandan da kendilerini pütürlü dil yüzeyleriyle taramış olur.

İşte bu noktada biz kedicilere de bazı sorumluluklar düşüyor. Her ne kadar kedimiz günün büyük bir bölümünü yalanarak geçirse de bu tüy bakımı için yeterli değildir. Tüy yapısına ve boyuna göre değişmekle birlikte düzenli aralıklarla -uzun tüylü bir kediyse en az günde bir kere, kısa tüylüyse haftada birkaç kere- taranması gerekir. Bu tarama işlemi için tarak seçerken de yine her kedinin kendi tüy yapısına uygun tarak seçmek gerekir. Uzun tüylü bir kediyse biraz daha sık dişli bir tarak gibi...

Peki kedimizi yeterince taramazsak ne olur?

Öncelikle tüyleri zaman içerisinde matlaşmaya başlar. Daha sonra taranarak hava alması sağlanmayan deride kepek oluşumu gibi problemler olur ve en sonunda da dolaşan tüyler keçeleşir. Keçeleşen tüylerin altında birçok deri problemiyle karşı karşıya kalırız ve buna rağmen gerekli önlemler alınmazsa daha sonraki aşamalarda o bölgede tüylerde dökülerek azalma ve seyrekleşme sık sık görülür. Keçeleşen tüylerin artık geri dönüşü olmadığı için son çare olarak o bölgenin veya keçe miktarına göre kedinin tamamının tıraşlanması gerekir. Kedilerse tıraş olmayı hiç sevmezler, bu işlem esnasında çok sinirlenir, kaçmaya çalışır ve kendine zarar verebilir. Böyle kötü sonuçlarla uğraşmamak adına en baştan önlemi alıp sık sık ve düzenli olarak evdeki tüy yumağımızı taramak gerekir.

Taranmayı sevmeyen kediler bu esnada size direnebilir, sabırlı ve sakin kalmak koşuluyla yavaşça kedinizi taramaya devam etmelisiniz. Bu sayede her gün kısa süreler de olsa taranan kedi yavaş yavaş bu eyleme alışacaktır. Hatta her taramadan sonra ufak ödül mamaları, sevdikleri macunları ya da yaş mamaları vererek onları bu işleme ikna edebilirsiniz.


Yine de kedinizi düzenli tarayamıyorsanız ve tüy sağlığı ciddi derecede bozulmaya başlıyorsa lütfen çok geç kalmadan bir pet kuaföründen destek alın.

04/01/2022

Keditörün Önerisi

Kediniz Hangi Renk?

05.02.2023

Kedilerle ilgili harika şeylerden biri, her kediyi benzersiz kılan çok çeşitli ...

Kediler Alemi

30 Ağustos Zafer Bayramı

30.08.2021

30 Ağustos Zaferi milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bağımsızlık meşalesinin ...

Kediniz İle Tatil Planı

19.07.2021

Tatile çıkmaya karar verdiniz ancak kedinizle ne yapacağınızı düşünüyorsunuz. Onunla ...

Selkirk Rex

04.03.2022

Kıvırcık tüyleriyle dikkat çeken Selkirk Rex cinsi kedilerinin, bıyıkları bile ...

Kelebekler

29.09.2021

Kelebekler; narin, sevimli ve rengarenk halleriyle görenleri kendilerine hayran bırakan o güzel ...

Kediniz Neden Oynamıyor?

18.05.2023

Kedinizin oyun oynamadığını ve uzun saatler uyuduğunu fark ettiniz. Elbette bu davranışı ...