Aşk’ın Hikayesi- Işın Selin

Aşk’ın Hikayesi- Işın Selin

Travmatik bir olay sonucu felç kalan kedi Aşk’ın hikayesi ve 7 yıldır Aşk için verdiği mücadele ile Yeşim Sağlık, bu hafta röportaj konuğumuz.

Yeşim Sağlık: ‘Felçli hayvanları terk etmeyin, onlar yaşıyorlar.’

Biraz kendinizden, bahsedebilir misiniz?

Ankara doğumluyum. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. Dış ticaret danışmanlığı yapıyorum. En büyük şansım evden çalışıyor olamam. Çocukluğumdan beri kediciyim. Ama ben çocukken, annem eve kedi alınamaz düşüncesinde olduğu için bir türlü kedi sahiplenemedim. Bu hep içimde kalan bir duyguydu.

Kediniz aşk ile nasıl tanıştınız?

7 yıl önce Ankara’da bir kış vakti kar yağıyordu. Bir konsere gittim ve merdivenlerde Aşk ile karşılaştım. O kadar kişinin arasından, bana geldi. Adeta beni seçti. O zamanlar aşk henüz 3-4 aylık kadardı. Kucağıma aldım, boynumda hemen uyumaya başladı. Hiç yabancılık çekmedi, eve geldiği ilk günden beri boynumda uyuyor. Tek patisine basamıyordu ve gözlerinde çok fazla akma vardı. Onu öyle bırakamazdım. Aldım eve geldim ve ertesi günü Ankara’da bulunan Cat Hospital Hastanesi’ne götürdüm. Enfeksiyon tedavisi uygulandı. Basamadığı o patisinde, 4 tane kırık varmış. Tedavisi uygulanmaya başlandı. Çok güzel bir sargı yapıldı ve 3 hafta sonra Aşk basmaya başladı.

Aşk için büyük fedakarlık yaptığınızı biliyoruz. Kedici okurlarına, Aşk’ın hayat hikayesini biraz anlatır mısınız?

Aşk’ın yaşadığı hayat hikayesi, tüm insanlara örnek olmalı. Hem kötü, hem iyi bir örnek. Kısırlaştırma işlemi için gelişiminin tamamlamasını yani 1 yaşının dolmasını bekledim. Ancak çabuk kızgınlık dönemine girdi. Daha 6,5 aylıktı. Ben 5. Katta oturuyorum ve camda her zaman sineklik vardı. Sineklik yetmez çelik tel yaptırmalıyım diye arayışta olduğum bir dönemdi. Benim kedim çok akıllı, çok sakin diye düşünmeyin. Evet, onlar çok akıllılar hareketleri ve refleksleri çok iyi ama bu saniyelik bir olay. Bir diş tedavisi görüyordum o sıra ve ilacın etkisindeydim. Bir anda gözümün önünde sinekliği itip, aşağıya düştü. Çünkü kızgınlık dönemine girmişti. Daha sonrasında baktığımda aşağıda o an dişi bir kedi olduğunu gördüm.

‘’Çok acı bir şok, başımıza gelmez demeyin.’’

Hemen kutusunu, feneri elime aldığım gibi aşağı koştum. Arka tarafını kımıldatamıyordu ve çok acı çekiyordu. Bu konuda anında kliniğe getirmek çok önemli. Bulduğum anda hemen, 15 dakika içinde kliniğe getirdim. Belki düştüğü an iyi gözüken vakalarda olabilir ancak iç kanama riski olabiliyor. Bulunduğu an hemen vakit kaybetmeden kliniğe getirilmeli ve ertesi gün asla beklenmemelidir. Yine Cat Hospital’a geldik. Ön müdahale yapıldı. İç kanama için belirli müdahaleler uygulandı. Hekimler, takip edeceğiz, 3 gün kritik dediler. Bir komaya girme durumu vardı ve hayatta kalıp kalmayacağı 3 üne bağlıydı. Aşk yoğun bakıma alındı. Ben her gün onun yanındaydım. İç kanama olmadı diye sevinirken, omurgada bir hasar olduğunu öğrendim. Kırık yok ancak bir tahribat var. Arka tarafı hiç kımıldamıyor. Tuvalet kontrolü yok, hep kaçırıyor. Hekimler en çok bana ihtiyacı olduğunu ancak kasların kuvvetlenmesi için fizik tedavi uygulanması gerektiğini söylediler. Kırık olmadığı için herhangi bir ameliyat yapılamıyor. Yoksa Kedi Hastanesi’nde çok başarılı, kırık ameliyatları yapıldığını duymuştum. Bir tedaviye başladık ve dediler ki hiç yürüyemeyebilir. Tuvaletini hiç tutamayabilir. Ultrason, ses dalgalarıyla fizik tedavi uygulanıyor. Çok faydasını gördük. 6 ay sonra aşk mamasına suyuna kadar ağır bir şekilde de olsa gidebilmeye başladı. İlk zamanlarda hiç tuvalet kontrolü yoktu ve hep hasta bezi kullanırdım.

İyi ki Cat Hospital’a gitmişim çünkü başka sinir cerrahi hekimlere de danıştım, uyutalım dediler. Hatta bana yaşamaz diyen hekimler bile oldu. 6,5 senedir bu hastanede devam ediyoruz. Tuvaletini kendi boşaltamadığı için zehirlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle, her gün düzenli olarak tuvaletinin boşaltılması için hastaneye geliyorum. Bu işlemin klinikte yapılması gerekir ve günde 2 kere tuvaleti boşaltılmalı. Hastanede belli vitamin takviyeleri alıyor. Kortizon bir süre uygulandı ve kesildi sonrasında d vitamini, b vitamini gibi tedaviler… Bunların yanı sıra ben ona hep kan dolaşımı için masaj yaptım. Hijyen çok önemli çünkü arka tarafından tuvaletini kaçırdığı için devamlı hijyen sağlanmalı. Sağ ve sola çevrilmeli yoksa o bölgede enfeksiyon riski oluyor. Hareketsiz kalacağı ortamda enfeksiyon riski artar. Çok şükür Aşk yaşıyor, tüm hastane ekibinin de sayesinde.

Kediniz Aşk’ın başına gelen talihsiz olay çok üzücü. Dikkat etmeleri gerekenler hususunda, hayvanseverlere vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

En önemlisi kedinize çok akıllı ve uslu diye güvenip, pencerelerinizi telsiz asla kullanmayın. Telinde açılmıyor olması, burada önemli bir husus. Çevremden duyuyorum benim kedim çok akıllı, hareketsiz hatta yaşı geçmiş bir şey olmaz diye söyleyip, terastan düştüğünü gördüm. Yapmaz, atlamaz demeyin. Bir kuş görüp, aşağıda bir kedi görüp atlayabiliyor. Çok önemli bunun geri dönüşü yok.

Başınıza böyle bir şey geldiği takdirde, ertesi günü beklemeyin. Saat kaç olursa olsun hemen bir kliniğe gitmelisiniz. Hiç bir şey yokmuş gibi gözükse bile vakit kaybetmeden gitmelisiniz. İç kanama riskine karşı önlem alınmalı.

Temizlik, hijyen, onlara yapacağınız doğru masajlar, iyi bir bakım ve veteriner hekim tedavileri çok önemli. Kediler, sevgiden çok iyi anlayan canlılar. Siz sevince, onlar hemen karşılık veriyor. Felçli hayvanları, terk etmemek gerekiyor, onlar yaşıyorlar. Yanınızdan ayırmanız, aylarca kliniğe bir kafes içine bırakmanız doğru değil. Evdeki konforu orada bulamaz. Aşk’ın hiçbir hareket kabiliyetini engellemedim. Ona evde her şey serbest.

Bir diğer önemli husus ise, felçli kedilere özel mamalar veriliyor. Bu konuda hekimlerin yönlendirdiği mamaları tercih etmeliler. Çünkü tuvaleti içeride birikiyor ve herhangi bir mama veremiyorsunuz.

Aşk parlak tüylü, güzel bakışlı. Yıllarca onunla devam etmeyi umuyorum.

29/08/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

OYUNCU KEDİCİKLER TOP 5

01.08.2023

Kedicikler genellikle miskin miskin yatmaları ve tembellikleri ile nam salmışlardır. Köpeklere ...

Yeni Ev ve Kediler

20.01.2023

Mama kabının yerinin değişmesine dahi strese giren kediler, ev ortamı değiştirdiklerinde zor ...

Kahraman Kedi Arthur

16.02.2021

Avustralya’da evlerinin arka bahçesinde ülkenin en zehirli yılanı tarafından saldırıya ...

Kedimin Kilosu Normal Mi?

23.03.2023

Kedim çok zayıf ya da çok kilolu, ideal kilosu ne olmalı? Dediğinizi duyar gibiyiz. Kediciler ...