Neden Veteriner Hekimlik?: Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan - Seda Tuncel

Neden Veteriner Hekimlik?: Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan  - Seda Tuncel

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, veteriner hekimlik mesleği ile ilgili tercih dönemindeki adaylara yol gösterici nitelikte tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Ender Yarsan: "Veteriner hekim olacak adayların içinde hayvan sevgisi olması muhakkak gerekli ancak bunun yanı sıra tabiat ve doğa sevgisini de içinde barındırmalı" dedi.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1968 Ankara doğumluyum. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldum. Sonraki süreçte yine aynı fakültede Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim dalında doktora eğitimime başladım. Doçentlik ve profesörlük aşamalarını da yine Ankara Üniversitesi’nde tamamladım. Geçen sene itibariyle Veteriner Fakültesi dekanlığına atandım. Yaklaşık bir senedir bu görevi yürütmekteyim. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Başkanlığı yapıyorum. Bu süreçler içerisinde dernek olarak çok sayıda ulusal ve uluslararası kongreyi düzenledik. 2006 yılından bu yana aktif bir biçimde Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi olarak yer aldım. Aynı zamanda Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi II. Başkanı olarak da görev yaptım.

Üniversite tercihlerini yaparken hangi kriterdeki öğrenciler Veterinerlik Fakültesi’ni tercih etmeli?

Özellikle üniversite tercih döneminde bu soru bize çok soruluyor. Gerçekten önemli bir konu bu. Öncelikle hayvan sevgisi olmalı. Doğayı sevmeli, tabiatı sevmeli, hayvanları sevmeli.. Ancak bizim mesleğimiz öyle bir meslek ki multidisipliner ve çok yönlü. Yani sadece hayvan değil, bunun ötesinde halk sağlığı ve insana yönelik olarak da faal ve aktif çalışmalarımız var. Dolayısıyla insan sağlığına da katkıda bulunmak isteyen öğrencilerin seçebileceği bir meslek veteriner hekimlik.. Pandemi sürecinde de gördük ki, Covid-19 ile ilgili etkeni ilk izole eden veteriner hekimler, etkenle ilgili çalışan, özellikle aşı çalışmalarının yürütenler yine veteriner hekim. Dolayısıyla bilimsel çalışmalara ilgi duyan, bilimi seven, hayvanları seven, insan sağlığına katkıda bulunmak isteyen herkesin seçebileceği, çok yönlü bir meslek.

Mezun olacak öğrencilerime de hep söylediğim şeylerden biri; mezun olduğunuzda ileriye dönük hedef iyi belirlenmeli. Hayvan sağlığı alanında, gıda alanında, bir ilaç firmasında, bir yem fabrikasında ya da laboratuarda çalışılabilir. Baktığımızda bunu sağlayabilecek çok fazla meslek yok. Bu sebeple, veteriner hekimlik en önde tercih edilecek mesleklerden birisi. Ayrıca iş bulma konusunda da, veteriner hekimlik mezun olunduğunda kendi alanında çalışma oranı en yüksek meslek.

Veteriner hekim olacak adaylar mutlaka içinde hayvan sevgisi barındırmalı diyor musunuz?

Bu olmazsa olmaz diyebiliriz. 5 yıllık eğitim öğretim bütünlüğü içerisinde kedi, köpek sevenler, büyükbaş sevenler, balık hekimliği ya da arı, ülkemizde çok yaygın olmasa da at hekimliği bambaşka bir ilgi alanını gösterir. Birine ilgili olup, diğeri ilgi alanı olmayabilir. Bunlar birbirini kompanze edebilecek şeylerdir. Ama sonuç olarak, evet hayvan sevgisi olmak zorunda..

Bölümün zorlukları nelerdir, tercih edecek adayları bölüme geldiklerinde neler bekliyor?

Burada okuyacak adaylar, teorik ve uygulama düzeyinde çok yoğun bir eğitim alacaklar. Sadece hedef tür bir tane değil, çok fazla hedef tür var. Teorik olarak edinecekleri bilgi ve eğitimin yanı sıra uygulama olarak da gerek okulumuz bünyesindeki hayvan hastanesinde, gerekse fakülte çiftliği bünyesinde eğitim alacaklar. Açıkçası yoğun ve zor bir müfredata sahip bölüm olarak. Ancak böyle de olması gerekir.

Bu bölümü seçecek olan veteriner hekim adaylarına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Kendini geliştirmek isteyen, hayvanları seven, farklı alanlarda çalışmak isteyen, bilme ilgi duyan adayların bunlarına hepsine yönelik bilgi alabileceği bir alan Veteriner Fakültesi. 1842 yılında başlamış eğitim ve öğretim. Dolayısıyla 179 yıllık bir tecrübe Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Eğer adayların bu alana ilgileri varsa, ileriye yönelik idealleri varsa kesinlikle bu bölümü tercih etmelerini isterim.

17/08/2021

Keditörün Önerisi

Beyaz Saray'a Kedi Geliyor

28.11.2020

ABD’de 3 Kasım tarihindeki başkanlık seçimlerinde ipi göğüsleyen Demokrat aday Joe Biden ...

Kediler Alemi

Kedilerde Pika Sendromu

12.01.2023

Pika sendromu bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu sendrom sadece kedilerde değil, köpeklerde ...