Felinoloji Derneği Röportajı - Seda Tuncel
Kedici Dergisi olarak her hafta sivil toplum kuruluşları ve derneklerle röportajlarımızı tüm Kedici okurlarına sunuyoruz. Her röportajımızda Türkiye’nin dört bir yanından derneklerin çalışmalarını ve yerel sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz..
Bu haftaki konuğumuz Felinoloji Derneği Başkanı Ali Altındağ..
Ali Altındağ kimdir? Sizi biraz tanımak isteriz.
Ankara’da doğup büyüdüm. Aslen Boluluyum ve çok yakın olduğu için yaz tatillerini sıklıkla memleketimde doğa ve hayvanlarla iç içe geçirdim. Evimizde de kuş olsun, balık olsun sürekli evcil hayvanlarla yaşadım. Lise eğitimimi tamamladıktan sonra üniversite için Konya’ya gittim ve 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Sonrasında uzmanlık için tekrar Ankara’ya döndüm. Uzmanlığım sırasında amatör olarak ilgilendiğim kedilerle profesyonelce ilgilenmeye başladım ve Felinoloji Derneği’nin bir üyesi oldum. Felinoloji Derneği’nin kurucusu Sayın Feyza Nur Çelik’in İngiltere’ye taşınmasıyla birlikte dernek başkanı oldum. Ayrıca Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. Evli, iki çocuk ve kedi babasıyım.
Felinoloji Derneği nasıl kuruldu?
Felinoloji Derneği kedi ırklarıyla ilgili Türkiye’de pek fazla derneğin ve çalışmanın olmadığı 2014 yılı Mart ayında Trabzon merkezli olarak kuruldu. Türkiye’nin dört bir yanından kedi severlerin desteği ve elbirliğiyle bugünlere geldi. Kurulduğu yıllarda profesyonel anlamda kedi ırklarıyla ilgilenen ve kedilere evin ferdi gözüyle bakan yetiştiricileri teşvik ve kedilerin bakım şartlarını düzeltmeyi kendine misyon edindi. İstanbul merkezli olarak uluslararası kedi yarışmaları ve kedi bakımıyla ilgili profesyonel eğitimler düzenledi. Dernek olarak kurulduğumuz ilk günden beri evde kedi bakımıyla ilgili toplumsal algının olumlu yönde düzelmesi ve kedi yetiştiriciliğinin profesyonel anlamda gelişirken hayvan haklarını koruyarak, genetik olarak soy takibinin yapılarak, sadece bilinçli insanların kedi yetiştiriciliği yapmasını ve pet olarak alınan kedilerin kısırlaştırılarak popülasyon ve genetik hastalıklar açısından kontrolün sağlanmasını hedefledik. Maalesef kurulduğumuz yıllarda eğitimli, bilinçli ve etik kedi yetiştiriciliği yapan kişi sayısı sınırlıydı ve ülkemiz ırklar konusunda bilgi sahibi değildi. Geldiğimiz noktada misyonumuzu gerçekleştirdiğimizi ve diğer yetiştirici derneklerini de hayvan hakları konusunda olumlu etkilediğimizi görmenin huzurunu yaşıyoruz. Felinoloji olarak hayvan refahını ve etik yetiştiriciliği şiar edinmiş herkesle el ele vermeye devam edeceğiz.
Derneğinizin kendine misyon edindiği ne gibi görevler var?
Derneğimizin misyonu; Türkiye'deki kedi severler tarafından kedi ırklarını tanıma/tanıtma, safkan ırkları koruma, geliştirme, ırkları genetik hastalıklardan arındırma ve soy takibi yapma, kedi severlerin profesyonelleşmesi, hayvan refahını önceliklendiren etik kedi yetiştiriciliğini desteklemek ve uluslararası alanda felinolojik faaliyetler yapmaktır. İyiliklerin bazısı gizli bazısı açıktan yapılır, bir misyonumuz da şahsım ve dernek olarak sokak canlarına yardım etmektir.
Şecereli kedi nedir? Kedilerin şecereye sahip olması ne gibi önemler taşıyor?
Şecere kelime anlamı itibariyle "soy ağacı" demektir. Şecereli kedi demek, soyu belli olan ve soyundaki ataların bilgisi bir belgeye kayıtlı olan kedi demektir. Bir kedinin şeceresi varsa ırkı ve ataları bellidir. Şecerede anne ve baba bilgisiyle birlikte büyük anne ve büyük baba ve diğer ataların kayıtları yer almaktadır. Şecere sadece kediler için geçerli olmayıp köpek, at gibi diğer hayvanların da soy takibi yüzyıllardır yapılmaktadır. Bu belge ülkemizde ve tüm dünyada ilgili kedilerin kayıt altına alındıklarını, takiplerinin yapıldığını gösterir. Şecereli bir kedi, uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmiş kurallar çerçevesinde yetiştirilmiş, kontrol altında tutuluyor ve ırkının özelliklerini taşıyor demektir. Şecere, rastgele çiftleşmenin önüne geçilmesinin yanı sıra genetik arazların yeni nesillere aktarımının önlenmesi hususunda önem arz etmektedir. Şecere sadece ırkın safkanlığını korumak ve ırkı güzelleştirmek adına değil, sağlıklı yavruların doğmasını sağladığı için de oldukça önemlidir.
Derneğiniz ne tür faaliyetlerde bulunuyor? Dernek olarak, geçen yıllarda kedi yarışmaları düzenlemişsiniz. Tekrar böyle bir etkinlik yapılacak mı?
Derneğimiz kedilerin genel özellikleri, beslenmesi, bakımı ve genetiği gibi birçok konuda seminerler, eğitimler düzenledi. Ayrıca uluslararası hakemlerin katıldığı yarışmalar organize etti. Bunların görsellerini internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda bulabilirsiniz. Covid-19 pandemisi nedeniyle maalesef yarışma faaliyetlerine ara vermek durumunda kaldık, eğitimler ise online olarak devam ediyor. Aşılamanın artması ve vaka sayılarına göre tekrar yüz yüze eğitimler ve yarışmalar organize etmeyi düşünüyoruz. Aslında yarışmalar, birçok kedi ırkının ve bu ırkların özelliklerini en iyi şekilde taşıyan güzelliklerin bir arada görülmesinin yanı sıra kedi sahiplerinin bir araya geldiği, birbirleriyle tecrübelerini paylaştığı, sosyalleştiği ve eğlendiği ortamlar. Pandemi nedeniyle bunlardan mahrum olunca bağlı bulunduğumuz TICA(The International Cat Association), Virtual Show’lar düzenleyerek pandemi sürecinde evde kalmak zorunda olan kedi sahipleri için kedilerinin fotoğraflarının değerlendirildiği online organizasyonlar gerçekleştirdi. Kendim katılmadım ama izlediğim Virtual Show’lar gerçekten çok keyifliydi.
Hayvan severlerden tepki alıyor musunuz?
Biz de hayvanseveriz ama kastınız sokak hayvanlarıyla ilgilenen hayvan aktivistleriyse ilk etapta bizi tanımadıkları için olumsuz tepkiler aldık. Akabinde bizim hayvan refahını önceliklendiren etik kedi yetiştiriciliğini şiar edinmiş bir dernek olduğumuzu gördüler. Yarışmalarımızda barınak ve sokaklardan sahiplenilmiş kediler için de özel kategoriler açılmaktadır ve geçmişte de katılım sağlayan kedi sahipleri oldu. Zamanla çok olumlu tepkiler, ve geri dönüşler aldık. Bu da bizi motive ediyor.
Birçok hayvan sever ‘satın alma, sahiplen’ derken biz Kedici Dergisi olarak ‘satın alma sahiplenme evlat edin’ diyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu üzerinde saatlerce konuşulabilecek bir soru. Bu soruya şöyle cevap vermek isterim.
Sokakta baktığımız kedilerimiz var, evimize aldığımız sokak kedilerimiz var, evimize aldığımız cins kedilerimiz var. Herkesin diğerinin tercihine saygı duyması gerekir. Mühim olan hayvan refahıdır ve kedi yetiştiriciliği yapılıyorsa bunun etik bir şekilde yapılmasıdır. Ne sokaktan sahiplenilen ne de satın alınan bir kediye farklı muamele yapamazsınız. İkisini de en iyi standartlarda ve sevgiyle bakmak zorundasınız. Bizim görevimiz bilinçlendirmek ve ırk gözetmeksizin hayvan refahını artırmak için eğitimler verip kedi yarışmalarıyla kediseverleri bir araya getirmektir.
Genetik problemi olası ırklar, özellikle Scottish Fold kedileri için derneğiniz ne düşünüyor? Bu konuda üyelerinize uyguladığınız kurallar veya yaptırımlarınız var mı?
Her konuda olduğu gibi maalesef Scottishler konusunda da çok fazla bilgi kirliliği var. Bu haberlerin doğruluk payları elbette var ancak abartılan tarafları daha fazla. Scottishler için yetiştiricilerin uyması gereken kurallar var. Bunlara uyulursa sağlıklı yavrular dünyaya gelir. Zaten derneğimizin amacı da soy takibi yaparak sağlıklı yavrular dünyaya gelmesini sağlamak. Her işte olduğu gibi bu işi profesyonelce ve maalesef merdiven altı diye tabir edilen şekliyle yapanlar var. Asıl nokta sizin hangisi ile muhatap olduğunuz. Eğitim şart! Derneğimiz üyelerine temel eğitimlere katılmayı şart koşuyoruz. Bu eğitimleri almayanlarla yollarımız ayrılıyor. Düzenlediğimiz bir etkinlikte, uluslararası hakem kendi derneğine Scottish yetiştiricisi kabul etmediğini belirtmişti. Biz şimdilik bu kadar katı değiliz, ancak kuralları uygulama noktasında taviz vermiyoruz. TICA Scottish ırkıyla ilgili genetik araştırmalarını devam ettirmekte ve yetiştiriciler sağlık projelerinde yer alarak yeni nesillerin sağlık tarama verilerini zaman zaman TICA araştırmacısı veteriner hekimlere göndermektedir. Belli ırklar aile içi eşleşme sonucu oluştuğu için belli genetik hastalıklar dominant hale gelmektedir. Bizim görevimiz bilimsel araştırmalarla bu hasarlı genlerden soyu arındırmaya çalışmaktır. TICA genetik problemlerin çıktığı tüm ırklarla ilgili bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.
Yaptığınız faaliyetlerden insanların nasıl haberleri oluyor, hangi mecraları kullanıyorsunuz?
İnternet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden duyurular yapılıyor. Buraları takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirler.
Son olarak hayvan sever Kedici okurlarına bir mesajınız var mı?
Öncelikle röportaj için sizin şahsınızda Kedici ailesine çok teşekkür ederim.
Şunu söylemeden geçemeyeceğim; dişlerinizi fırçalamayı ve kedinizi o minik alnından öpmeyi ihmal etmeyin ;)
Tüm okurlarınıza içten saygı, sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Bol patili günler dilerim…
Keditörün Önerisi
YRP'li Belediye Başkanı: "İlk defa bir kanunu çiğnemekle karşı karşıya kalabilirim"
24.07.2024Sokak hayvanları kanun teklifine tepki gösteren isimlerden birisi de YRP Şanlıurfa ...
Evcil Dostunuzun İdeal Kiloda Kalmasını Sağlamanın 6 Yolu
26.01.2023Evcil dostlarımızın hepsi benzersizdir. Onları sağlıklı tutmak da bizim en büyük ...
Kedilerde Deri Ve Tüy Sağlığı - Umut Fikret Korkmaz
04.11.2022Kedinizin cildi, sağlığının iyi bir genel göstergesidir sağlıklı kedilerde tüyleri ...
Chartreux Kedisi - Dr. Tarkan Özçetin
11.11.2022Fransızların ünlü kedisi Şartrö. Manastır Kedisi, Fransız Mavi Kedisi, Gülen Kedi olarak ...
Kediciler İçin Kedicik Eğitim Rehberi
22.08.2023Kediler hakkındaki yaygın düşüncelerden birisi de köpekler gibi eğitilmelerinin mümkün ...
Kediler Neden Hapşırır?
27.09.2022Kedilerin zaman zaman hapşırdıklarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Kediler de insanlar ...
Basın ve Gazeteci Bayramı Kutlu Olsun
24.07.2021Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurları tarafından ...
Türkiye'nin Tek Yangın Tespit Köpeği: KADRO
25.06.2022Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan ve 3 bin hektarı aşkın alanda etkili olan orman ...
Kediler Alemi
Sokaktayız - Galip E. Uzun
23.08.2021Göz göze gelmek bile denemeyecek, olsa olsa göz değmesi, göz çarpması sözlerinin daha uygun ...
Ömrünü kedilere adadı: 11 yıldır 70 kediye bakıyor
16.10.2024Elazığ’da 11 yıl önce bir anne ve 3 yavru kediyle başlayan 65 yaşındaki Nuriye Yucasu, 11 ...
Kedilerden Öğrenmeniz Gereken 20 Kısa Hayat Dersi
06.05.20221. Yaşadığın her anın kıymetini bileceksin. 2. Tehlikelerden uzak ...
Köpek Sever Kediciler İçin Köpeklerin Evcilleşme Tarihi
05.09.2023Köpekler pek çok kişi tarafından insanların en iyi arkadaşı olarak görülmeyi şüphesiz ki ...
Winnipeg Uluslararası Kedi Film Festivali başlıyor
21.06.2024Kedilerin muhteşemliklerini ve kedi kültürünü kutlamak için ilk defa düzenlenen Winnipeg ...
Kedinizin Güvenini Kazanın
04.02.2022Kedilerin özgür ruhları vardır ve mesafeli olarak kabul edilebilirler, yine de bir insanla çok ...
Çocuklar İle Kedilerin Aşkı
02.06.2023Kediler, çocuklar için harika bir arkadaş ve sorumluluk modelidir. Evinize kediniz daha sonra ...
Sokak hayvanları yasasına AKP içinden de tepkiler yükseliyor
22.07.2024AKP'nin sokak hayvanları yasa tasarısına AKP içinden itirazlar yükseliyor. Külünk, "Hayvan ...
Kediler İle İlgili Merak Edilen Sorular
10.03.2023Kediler hakkında birbirinden ilginç soru ve cevapları sizler için derledik. Kediler neden ...
Maraton Koşucusu Sokak Kedisine Yardım Etmek İçin Rekorundan Vazgeçti!
13.10.202326 yaşındaki Boston sakini Sarah Bohan, Chicago Maratonu’nda yarışan bir maraton koşucusu. ...
Kedicikler ve Tüylü Dostları ile Tanışmaları
29.08.2023Bir kediciğin hayatındaki en önemli adımlardan biri, yeni ailesini ve diğer hayvanları ...
Mır Terapi - Dr. Tarkan Özçetin
12.08.2022Biliyorum ki hiçbir kedici kedisinin sağlığına iyi geleceğini düşünerek kedici ...
Kediler
29.12.2022Kediler evimizin neşesi, sokaklarda başını okşayıp, beslediğimiz birbirinden farklı ...
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan: İdam etseniz de uygulayamam
21.07.2024Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan sokak köpekleri hakkında hazırlanan yasa için konuştu. ...
Kedi Beslemek Suç Oldu
20.12.2022ABD'nin Alabama eyaletinde iki kadın sokak kedilerini beslemekten tutuklandı. Beverly Roberts ...
Kedi Nefesi - Ferhan Yüksel
04.05.2020Yeryüzündeki bütün hayvanlar gibi kediler de diyafram nefesi ile solurlar. Ömrümüzün ilk ...
Leonardo Da Vinci, “Bir kedi yavrusu bir başyapıttır!” PEKİ YA 9 CANLI MIDIR?
15.07.2023Leonardo Da Vinci, “Bir kedi yavrusu bir başyapıttır!” Peki ya 9 Canlı ...
Kocaeli'nde dönüşümden kedi ve kuş evi çıkıyor
04.06.2024Kocaeli’nde kedi ve kuşlar için kış hazırlığı şimdiden başladı.Sokak hayvanlarının ...
Ne Kadar Kedicisiniz?
19.03.2022Bir internet sayfasında kedilerle ilgili ilginç bilgilerle olan test görünce, doğru cevapları ...
İzmir'de sokak hayvanları için yol haritası belirlendi
03.09.2024İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarla ilgili yapacağı ...
Yaşatmak için ayrılmayan bütçe öldürmek için kullanılacak
07.08.2024Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili yeni ...
Evsiz Kediye Fakirlik Belgesi Çıkardı
11.10.2021Namık Kemal Mahallesi Muhtarı Yusuf Aslan, daha önce görülmemiş bir şeye imza ...
Araştırma: Neden Kediler Kendilerini Sevmeyen İnsanları Seviyor?
10.08.2022Birleşik Krallık'taki hayvan davranışları uzmanları, kedilerin kendilerini sevmeyen ...
Kedi İle Köpeğin Örnek Dostluğu
21.06.2021Amasya'nın Taşova ilçesinde kedi ile köpeğin dostluğu, görenlerin kalplerini ...