Kedi Ve Köpeklerde Yanık Tedavisi - Umut Fikret Korkmaz

Kedi Ve Köpeklerde Yanık Tedavisi  - Umut Fikret Korkmaz

Dostlarımız bazen istemeden ütüden, ocaktan, sobadan ya da doğal afetler gibi kaçınılmaz durumlardan zarar görebilir. Bu sebeple onlar için bir ilk yardım çantası bulundurmak önemlidir. Evcil dostunuz ya da sokaktaki dostlarınız bir kaza geçirirse öncelikli olarak acilen bir veteriner hekime götürülmelidir. Ancak öncesinde ilk müdahaleyi sizin yapmanız gerekiyorsa, kedi ya da köpeklerde yanık tedavisinde neler yapmalısınız, yazımızda sizin için derledik.

Kedi ve köpeklerde yanıkların en yaygın nedenleri, ev kazalarıdır. Bunun haricinde elektrik çarpması, bazı kimyasal ürünlerle temas da sık görülen sebeplerdendir. Unutmayın ki insanlardaki gibi hayvanlardaki yanıklar da birinci, ikinci ya da üçüncü derece olarak sınıflandırılabilir. Bu durum yanmanın derinliğine ve boyutuna bağlıdır.

Ne Yapmalı?

İlk müdahale olarak yanan bölgeyi soğutmak ve sonrasında temizlemek önemlidir. Islak ve temiz bir gazlı bez kullanabilirsiniz. Yanık bölgeyi dikkatli bir şekilde yıkayın, bol miktarda soğuk su uygulayın. Yanık bölgenin, soğuk su ve soğuk kompres yaparak olabildiğince çabuk soğutulması gerekir.

Yanık bölgesine veteriner hekiminize danışmadan pomad ya da merhem uygulamayın.

Veteriner kliniğine götürene kadar, sivrisinekler ya da diğer böceklerin neden olabileceği enfeksiyonları önlemek için yanığı bandaj ile kapatın. Temiz bir gazlı bez kullandığınızdan ve etkilenen bölgeyi hafifçe kapattığınızdan emin olun. Ayrıca yanık bölgesini kaşımaması veya yalamaması için evcil dostunuza yakalık takmanız iyi bir fikirdir.

Ne Yapılmamalı?

Bu durumda önemli olan şey; kesinlikle buz kullanmamalısınız! Buz, aşırı soğuktan dolayı yarayı daha kötü bir hale getirebilir. Yara üzerine kesinlikle yağlı bir krem sürülmemelidir ve yara bandı yapıştırılmamalıdır. Yara üzerinde fazla baskı oluşturacak herhangi bir durum uygulanmamalıdır.

Yanık durumlarında evcil dostunuzun şoka girebileceğini unutmayın. Kediniz yara temizliğinde canı yanabileceği ve huysuzlaşabileceği için onu olabildiğince sakin tutmalısınız. Şiddetli ağrı, şok ve vücutta sıvı kaybı yaşanabileceği için ilk müdahaleyi yaptıktan sonra acilen veteriner hekiminize gitmelisiniz. Yanık vakaları ölümle sonuçlanabilen, ciddi durumlardır.

30/07/2021

Keditörün Önerisi

İlginç Kedi Davası

17.03.2023

ABD'nin Bellevue kentinde yaşayan bir kadın, bir başkasının mülküne izinsiz girdiği ...

Kediler Alemi

Onlar Eşya Değil, CAN!

27.03.2021

Hayvan sahiplenmek söz konusu olduğu zaman, onların eşya değil bir 'can' olduklarını asla ...

Bıyık Stresi Nedir?

08.11.2021

Kediler doğanın en kusursuz eserlerinden biridir. Evcil dostlarımız sevimli ve estetik ...

Kedilerde Nefes Problemi

19.05.2023

Eğer kediniz nefes almakta zorluk yaşıyorsa, alerjiden enfeksiyona birçok faktör buna neden ...

Maymunlar

30.08.2021

İnsanlar tarafından merak uyandıran ve büyük sevgi toplayan maymunlar, görünüşleri ...