2000 Yıllık Kedi Figürü - Kerim Teoman Çevik
19.10.2020Nazca şehrinde yapılan keşifle ilgili yapılan açıklamada, arkeologların antik sit alanında ...
Görme yetisini 20 yıl önce kaybeden tarih öğretmeni Havva İpek Yener’in hayatına rehber köpeği Angel girdikten hayatı değişti. 35 yaşında ki Yener’in engel tanımayan bir köpeği var. Onunla gezmenin, özgür olmanın tadını çıkartıyor.
Çocuk yaşlarda görme yetisini kaybeden Havva İpek Yener hayatla mücadelesine hep devam etti. Başarılı bir öğrenci olan Yener 15 yaşında kaybettiği görme yetisine rağmen Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni başarıyla tamamladı.Tarih öğretmeni olduktan sonra evlenip, çocuk sahibi olan Yener, rehber köpek sahiplenmek istedi.Rehber Köpekler Derneği aracılığıyla ‘Angel’ isimli bir rehber köpek sahiplendi. Yener’in hayatı Angel’den sonra değişti. Artık özgürce Angel’in yardımıyla dolaşabiliyor, öğretmenlik hayatına daha kolay devam edebiliyordu.
Tarih öğretmeni Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tavuk karası hastalığının ardından görme yetisini yavaş yavaş kaybettiğini açıkladı. Yener, "Ben yıllar önce çok araştırmıştım. Yurt dışında rehber köpek vardı ancak paranızla da sahip olamıyordunuz. Çünkü Türkiye şartlarında yetişip, eğitim alması gerekiyordu. Hemen derneğe başvurumu yaptım. Ön görüşme yaptık. Uygun köpek ile uygun görme engelliyi eşleştirebileceklerini söylemişlerdi. Bu heyecanımı öğrencilerimle paylaştım. Çok mutlu oldular. Ameliyat olacakmışım ya da gözüm açılacakmış kadar mutlu oldular. Onların o kadar güzel kalbi var ki onların güzel enerjileri sayesinde ben Angel'a kavuştum." diyerek ekledi.
Angel’den sonra hayatı değişti
Eşinden büyük destek gören Yener, yaşadıklarıyla iş hayatında zorlandığını ifade etti. Baston kullanmak zordu Angel hayatını değiştirdi. Bununla ilgili Yener şu sözleri söyledi: “Angel ile 3-4 aydır beraberiz. Beyaz baston bağımsızlık sembolü bizim için ama bir engele temas ettikten sonra anlayabiliyorsunuz. 5 dakikalık mesafeyi beyaz bastonla 10 dakikada gidebiliyorsunuz. Daha yavaş hareket etmek zorunda kalıyorsunuz. Rehber köpekle böyle bir durum söz konusu değil. O zaten içgüdüsel olarak sizin de önünüze bakmış oluyor. Yani kendi yürürken sizi de kontrol etmiş oluyor. O nedenle daha hızlı hareket etmiş oluyorum. Bir araba geldiğinde, o zaten karşıdan fark edebiliyor ben de kenara çekilebiliyorum ya da sağda solda park eden araçlar var, onları fark ettiğinde çekilebiliyor ama ben bastonumla temas ettikten sonra fark edebiliyorum."
Artık kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Angel’le her yere gidebiliyor, doyasıya özgürlüğün tadını çıkartıyor. Yener, "Birisi size 'Yardımcı olabilir miyim?' diye sorduğunda, 'Hayır. Ben Angel'le birlikte yürüyebilirim.' demenin tadı bile çok başka. İnsanın kendisine olan güveni artıyor. Özellikle pandemi dönemi için söyleyebilirim. Bir başkasının dışarıda koluna girmek zorunda kalıyorsunuz. Sadece benim için değil, karşı tarafı da tedirgin etmek istemem. Ben kendim de tedirgin oluyorum. O yüzden, yaşayarak gördüm. Rehber köpeklere sahip olmanın keyfi çok başka." ifadelerini kullandı.
Bunu yaparken bir hayvanın sorumluluğunu alabilmek gerektiğini vurgulayan Yener, rehber köpeklerin robot olmadığını, onlara komut vererek, her istenilen yere götürmesini beklememek gerektiğini bildirdi.
Angel belirli eğitimlerden geçti
Rehber köpek eğitimleri 8-10 haftalıkken başlar 3-6 ay sürer ve sonrasında gönüllü ailelerle buluşturulur. Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora, ”Örneğin koltuğa çıkılması yasak. Sadece kendi yemeğini yiyecek, bazı komutları öğrenmesi gerekiyor. Tuvalet alışkanlığı edinmesi gerekiyor. Sosyalizasyon çok önemli. Çünkü her görme engellinin hayatı farklı olduğu için kafe, restoran, AVM gerekirse otobüs durağında bekleme, metroya girme gibi çeşitli şeyler yapıyoruz. Bu, köpeğimiz 15-16 aylık olana kadar sürüyor. 2 haftada bir gönüllü ailelerimizi düzenli olarak ziyarete gidiyorum, 'Bir gelişme var mı, gerileme var mı?' diye. Daha sonra benimle çalışmaya başlıyor köpeklerimiz. 3-6 ay benimle oluyor. Bu süreçte titizlikle çalışıyoruz çünkü görme engelli ile eşleştireceğiz ve dört dörtlük olması gerekiyor köpeklerimizin’’ dedi.
Kayışla yürümenin ve tasmanın çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Bora; kendisininde görme engelli yürüyüş yaptığını belirtti, "Elimde beyaz baston ve görev tasmasıyla gözlerim kapalı yürüyorum. Köpeğin benim görme engelli olduğumu anlaması ve beni ona göre yönlendirmesi gerekiyor. 'Engellerden geçiriyor mu? Yavaş veya hızlı yürüyor mu? Bıraktığımda geri geliyor mu?' gibi çalışmalar yapıyoruz. Burada görme engelinin özellikleri çok önemli. Boyu, kilosu, yürüyüş hızı, hareketliliği var mı? Sosyal mi yoksa orta sosyal mi? Bunlara bakıyoruz ve köpeğimizi ona göre eşleştiriyoruz."
Bora, eşleştirme sürecinde görme engellilerin merkeze geldiğini 3 metotlarının olduğunu belirtti. Bu sürecin ardından köpekle klinik merkezinde konaklandığını aktaran Bora, şunları aktardı:
"Görme engelli kişi, 4-5 gün orada da köpekle yaşamayı öğreniyor. Daha sonra 'go home' dediğimiz eve gitme var. Kendi başına evde yaşamaya başlıyor. Kendi mamasını evde kendi veriyor. Kendi hayatına adapte olması için bir ay beraber çalışıyoruz. Benimle haftada 3-4 gün görüşüyorlar. Geri kalan günlerde kendi başlarına hayata tutunmalarını istiyoruz. Beraber yaşamalarını istiyoruz. Bu eşleşme bittikten sonra da her sene aynı gün düzenli olarak kontrollerimizi yapıyoruz. Ama görme engellimiz isterse 3 ay içerisinde bir sorun olduğunda veya bir şeye ihtiyacı olduğunda eğitmen olarak hemen yardıma koşuyoruz. Mama ve veteriner masraflarını derneğimiz karşılıyor. Rehber köpeklerin sakin olması, çalışkan olması ve yeni şeyleri öğrenmeye açık olması gerekiyor. Şu anda 5 rehber köpeğimiz var. Her köpek, rehber köpek olmaya uygun olmadığı için ince eleyip sık dokuyoruz."
Kaynak: AA
Nazca şehrinde yapılan keşifle ilgili yapılan açıklamada, arkeologların antik sit alanında ...
Kedilerin bazı hareketlerine ve ani davranış değişikliklerine alışmak biraz zordur. ...
Köpekler Neden Sahibinin Ayak Ucunda Yatar? Çok sayıda köpek, sahibinin ayak ucunda yatmayı ...
Sevgili dostlar, ayurveda bedenin görünür, katı formunun dışında, enerjetik bir alana ...
Sekiz yıldır beslediği kedisinde bir keyifsizlik fark etti. Şimdiye kadar hiç hasta olmayan, ...
Sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifiyle ilgili CHP Sözcüsü Deniz Yücel “Hayvanlara ...
Bu, birçok kedicinin merak ettiği bir soru. Ve cevap kocaman bir evet! Kediler genellikle ...
Bengal kedileri; dikkat çeken tüy desenleri, hareketleri ve yüksel zekası ile bilinir. Bir ...
Kedici olmanın en harika anlarından biri, eve geldiğinizde kapıda karşılandığınız o ...
Kedi Kitabevi, kapıdan giren herkesin dikkatini çeken ‘okur dostlar grubu’nun yeni üyesi ...
Bildiğiniz gibi artık ben bir anneyim. Şimdiden hayvansever olduğunu belli eden bir oğlum ...
Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde oldukça iyi ...
Ülke gündemini sarsan sokak hayvanları sorunu, kısırlaştırma oranlarını gündeme getirdi. ...
Kedilerde tespit edilmiş üç ayrı kan grubu var. Tıpkı insanlarda olduğu gibi A, B, AB, ...
Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi, sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasının gündeme ...
Sanatın merkezi Paris sokaklarında gezerken kara bir kediye rastlarsanız o; Le C’hat ...
Türkiye’nin endemik canlıları olan ve tüm dünya tarafından tanınan Van kedisi ve Ankara ...
Pandemi döneminde kedi sahiplenme sayısında artış yaşandı İngiltere’de önde gelen bir ...
Baştan belirtelim, bunun fizikteki sicim kuramıyla ilgisi yok. Bu, kedilerin kovalamaktan hiç ...
Aşık olmak insanlara has bir duygu mudur? Hayvanlar aşık olabilir mi? Bilim insanları ...
Sevgili kediciler, 21.yüzyılda yaşadığımız ve kedilerimiz hastalandığında, aşısı ...
Ailemizin biricik yaramaz çocuğunun bizlere öğrettiği ne çok şey var aslında. Her biri ...
Kedilerin yaşam kalitesini belirleyecek olan bizler, yani kedicileriz. Yavru bir kedi dünyaya ...
Kedilerle beraber yaşamak harikadır ancak bir o kadar da sorumluluk gerektirir. Unutmayın onlar ...
Kediler bizi bizim kendimizi gördüğümüz gibi mi görür? Kediler insan yüzünü nasıl ...
Kedinizin rahat veya gergin olduğunu anlamak her zaman kolay değildir. Ancak onların vücut ...
Çevre dostu birkaç öneri ile alışveriş alışkanlıklarınızı düzenlemeyi ...
National Geographic’in haberine göre, kedi eğitimi üzerine yazan Sarah Ellis, kedilerin ...
İpler, kumaşlar, lastik saç bantları, paket lastikleri ve kurdeleler ortada ...
Sizin tüm gün yanında olmanıza alışan kediniz, siz işe döndükten sonra saksıları ...
Kediniz sıklıkla mesafeli veya kayıtsızsa onu banyonuzun veya yatak odanızın kapısında ...
Kediniz tuvaletinin üstünü örtmezse ne yapabilirsiniz? Kum kabında üstü örtülmemiş bir ...