Gurmepisi

Gurmepisi bundan böyle yemek yolculuklarını ve deneyimlerini Kedici okuyucuları ile paylaşacak. Neden Kedici diye soracak olursanız, biraz merak edin bence ve bu ayrı bir yazı konusu olsun.Acıktınız mı?Yemekten önce yemeğe hazırlanmaya ne dersiniz? İyi bir yemek öncesi, iyi bir hazırlık olsun ki şölene dönüşsün yemek faslı… Güzel bir müzik eşliğinde, mesela Eric Clapton’dan ‘You Look Wonderful Tonight’ eşliğinde önce tüyler temizlensin, tırnaklar bileylensin, sonra yemeğin görsel hazzı ile başlansın…

Antre

Doğduğu gün başladı hikâyesi. Yemek tutkusunun annesinin ciğercinin kedisi olmasından mı, yoksa doğduğu yerin enfes kokular ve tatlarla dolu yemeklerle dolup taşmasından mı kaynaklandığına kafa yormadı hiç. Hatta ve hatta yaşıtlarına göre neden daha keskin bir tatalma ve koku duyusunun olduğuna da kafa yormadı. Hep en iyi, en mükemmel tadı aramak öncelikli konusu oldu. Biliyordu ki kediler hep seçicidir. Aç olsa da yemek seçer, aç kalmayı umursamaz kediler.

Gurmepisi’nin annesi çok özel bir kediydi. İyi ciğerden anlardı. Gözünü diktiği ciğere eninde sonunda ulaşırdı. Annesini örnek aldı o da.

Ara Sıcaklar

Gurmepisi yollarda buldu kendini. İyi yemeğin peşinden koşmak başka bir yaşam arayışı mıydı aynı zamanda? Yol mu belirler yemekleri, yemekler mi belirler gidilecek yolları? Yemeğin peşinde koşanlar, geride bıraktıklarını özler mi? Annenin ya da anneannenin yaptığı yemeklerin tadı mı belirler damak zevkimizi? Her şeyde o tatları, kokuları mı ararız? Ahh o çocukluğumuzun fırın kokuları… Başka tatlara döndüğümüzde, kaybettiğimiz o eski tatları belki de bir daha bulamayız.

Ana Yemek

Ana yemek zordur. Meşakkatlidir. Zaman ve emek ister. Şapka çıkarılır. Ana yemek için yollar aşılır. Mirastır. Ana yemekte anneanne, anneye el verir.

Elden ele tariflerle büyür çoğalır. Ana yemek için erken kalkılır. Sabahın köründe, Cevizlibahçe Sokağı’ndan aşağıya doğru hiç sapmadan, dağda bayırda özgürce yemlenmiş ineklerin sütünden yapılmış tereyağını ve çift sarılı yumurtaları bulmak için Vehbi Dayı’nın mandırasına doğru yollara düşülür. Doyurur. Tatmin eder, mutlu eder ama zahmetlidir. TatlıGurmepisi, bir gün baktı ki uzun ama keyifli bir yolculuktu yaşamı. Sadece yemek değildi elbette yolculuğunu şekillendiren. Bu yemekleri yapanların kültürleri, yemekleri yapış biçimleri, hayata bakışları, acıları ve mutlulukları da onu ilgilendiriyordu. Ortaya çıkan yemeğin yapılış biçimi, yemeğin pişme süresi ve yeme biçimleri belirliyordu onları.

Hayatın tadı, yalnız değil de birlikte yenilen yemeklerdi. İşte gerçek tat alma duygusu, bir kedinin aldığı tadın aynı anda karşısındaki kedide de algılandığına inanmasıdır. Beraber yemek, yemeğin kaymaklı ekmek kadayıfıdır.

Yemek felsefesine dair şimdilik bu kadar. Mutfakta hep az laf, çok iş derler.

Gurmepisi’den ilk yemek tarifi ile kısa bir yemek molası…

Uskumru Dolması

Malzemeler

• Uskumru (Baş malzemesi uskumru olan bir yemek seçince zor olanı seçmiş olduk, çünkü öncelikle hâlâ uskumru çıkan bir deniz bulmak gerekecek.) • Soğan • Zeytinyağı • Dolmalık üzüm ve çamfıstığı • Karabiber, tarçın, yenibahar • Maydanoz • Un, yumurta, tuz

Yapılışı

Eğer çok açsanız, bulduğunuz uskumrunun mis gibi tavası yapılıp afiyetle yenilir ve konu kapanır. Üzerine biraz helva ve kahveyle yemek taçlandırılır.

Eğer sabrederim, ille de uskumru dolması yiyeceğim derseniz, uskumrular güzelce yıkanır, kılçıkları ayıklanır.

Her balığa bir soğan hesabıyla doğranan soğanlar zeytinyağıyla bir güzel kavrulur. İçine dolmalık üzüm ve çamfıstığı atılır. Gönlünüze göre karabiber, tarçın, yenibahar ve sonuna doğru kıyılmış maydanozlar eklenir.

Hazırlanan bu iç, balıklara bir güzel doldurulur. İğne ya da kürdanla karın bölgesi tutturulur.

Balıklar önce una, sonra kâfi miktarda tuz eklenmiş ve çırpılmış yumurtaya batırılır, iyice ısınan yağda altlı üstlü  kızartılır. Yanına haşlanmış patates ve biraz yeşillikle beraber servis yapılır.

Bu kadar sabırdan sonra bu uskumru dolması nasıl yenir, yenmez de yanında mı yatılır? Yorumu size bırakıyorum. Üzerine limon sıkılmış ve fırına verilmiş bir helva da cabası olur.

 

Herkese afiyet olsun…

Jülide Okkalı

İlk yorum yapan siz olun

cevaplayın

Posta adresiniz yayınlanmayacak


*