60 yıllık çalışma sonuç verdi: Turuncu kedilerin sırrı çözüldü

60 yıllık çalışma sonuç verdi: Turuncu kedilerin sırrı çözüldü

60 yıllık araştırmanın ardından genetikçiler ateş rengindeki tüylerin, eksik DNA parçasından kaynaklandığını ortaya koydu.

 

Evcil kedilerdeki turuncu kürkün sırrı, genetikçiler tarafından nihayet çözüldü. Yapılan iki bağımsız çalışma, kedilerin ateş rengindeki tüylerinin, genomlarında protein kodlamayan bir bölgedeki eksik DNA parçasından kaynaklandığını ortaya koydu.

 

Stanford Üniversitesi genetikçisi Greg Barsh liderliğindeki araştırma ekibi, kedilerin deri hücrelerinde bulunan Arhgap36 adlı genin, turuncu tüylü kedilerde diğer kedilere oranla 13 kat daha fazla RNA ürettiğini keşfetti. Ancak bu genin protein kodlayan kısmındaki mutasyon yerine, genin ifadesini etkileyen bir delesyon (eksik DNA dizisi) bulundu.

 

X KROMOZOMU VE TURUNCU TÜY BAĞLANTISI 

Araştırmalar, turuncu rengin cinsiyetler arasındaki farklılığını da açıkladı. Mutasyona uğramış genin X kromozomunda bulunması nedeniyle erkek kedilerde sadece bir kopya, dişilerde ise iki kopya yer alıyor. Bu durum, dişi kedilerin kürklerinde genin rastgele aktif ya da etkisiz hale gelmesiyle "kaplumbağa kabuğu" veya "alacalı" desenler oluşmasına neden oluyor.

 

Nadir durumlarda her iki X kromozomu da mutasyonu taşıdığında, dişi kediler tamamen turuncu tüylere sahip oluyor. Erkek kedilerde ise yalnızca bir X kromozomu olduğundan renk tekdüze bir şekilde turuncu oluyor.

 

SAĞLIKLA BAĞLANTISI YOK 

Araştırmacılar, turuncu renk pigmentinin kedilerin genel sağlığı veya zekası üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını vurguladı. Ancak Arhgap36 geninin diğer hayvanlarda anormal çalışması durumunda gelişimsel sorunlara yol açabileceği biliniyor. Kedilerde ise bu gen, sadece pigment üreten melanosit hücrelerinde aşırı ifade ediliyor.

 

DESENLER NASIL OLUŞUYOR? 

Stanford ekibi, kaplumbağa kabuğu desenli kedilerle alacalı kediler arasındaki farkın, beyaz benek mutasyonundan kaynaklandığını açıkladı. Bu mutasyon, pigment hücrelerinin vücutta daha geniş bir alana yayılmasına olanak tanıyor.

06/12/2024

Keditörün Önerisi

Kedilerin Tüy Bakımı

31.08.2021

Kedinizin tüylerinin bakımını düzenli yapmak oldukça önemlidir. Peki kedilerin tüy bakımı ...

Kirli Derslere Katılıyor

19.10.2021

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Hatice Özkan'ın, torununa doğum ...

Kediler Alemi

Kediler Neden Esner?

17.12.2022

Suratları birbirinden tatlı haldeyken bir anda ağızlarını kocaman açıp esnemeleri, sadece ...

ÖN YARGILAR SON BULDU!

15.07.2023

ÖN YARGILAR SON BULDU! Kedicilerin gönülden bildiği ve gerçekliğini savunduğu bu bilgi, ...

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?

17.09.2021

Kedi görünce çığlık atma hatta masaların üzerine çıkmaya kadar varan abartı davranış ...

Kediniz Mutlu Mu?

25.03.2023

Kanada’da hayvan sağlığı teknolojisi şirketi Sylvester.ai, bir kedinin acı hissedip ...