Japonya'da kediler, yapay zekâ destekli sağlık hizmetlerinden yararlanıyor

Japonya'da kediler, yapay zekâ destekli sağlık hizmetlerinden yararlanıyor

Yapay zekânın sağlık sektörüne faydaları artmaya devam ederken, kediler de bu faydalardan paylarını alıyor. Tokyo merkezli bazı girişimler, ülkenin kedilerinin sağlığını korumak amacıyla yapay zekâdan yararlanıyor.

Evcil hayvan sahipleri için teknoloji geliştiren Rabo şirketi, kedi sahiplerine kedilerinin ne yaptığını takip edebilecekleri akıllı bir tasma sunuyor. Catlog tasması, bir kedinin rutini, iştahı ve davranışı gibi girdileri takip ediyor ve yapay zekayı kullanarak bir sağlık analizi sağlıyor. Bu sayede kedi sahipleri, potansiyel sorunlar hakkında uyarılabiliyor.

Bir kedinin verilerini diğer 30.000 kedinin tıbbi geçmişiyle karşılaştırmak için yapay zekanın kullanılacağı bir uyku izleme özelliği de tasma dahilinde haziran ayı içerisinde kullanıma sunulacak.

Şirketin CEO’su Yukiko Iyo, Japonya'nın insan nüfusu gibi yaşlanmaya devam eden kedilerinin sahipleriyle mümkün olduğunca uzun süre kalmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Japonya Çevre Bakanlığı tarafından yayımlanan bir rapor, ülkenin kedilerinin daha uzun yaşadığını ve ortalama yaşam süresinin 2023'te yaklaşık olarak 16 yıla ulaştığını gösterdi. Ancak, kediler genellikle rahatsızlıklarını gizledikleri ve sağlık sorunlarını maskeledikleri için sağlık sorunlarını erkenden tespit etmek zor olabiliyor.

Teknoloji firması Carelogy de, sahiplerine kedilerinin ağrı çekip çekmediğini söyleyebilen bir uygulama geliştirdi. Uygulama ile yapay zekâ, kedilerde kulak ve ağız hareketlerini ağrı belirtilerini tanımlamak için kullanıyor.

Benzer bir uygulama olan Tably, Kanada'nın Calgary şehrinde Sylvester.ai adlı hayvan sağlığı teknolojisi şirketi tarafından 2021'de piyasaya sürüldü. Bu uygulama, telefonun kamerasını kullanarak bir kedinin acı çekip çekmediğini, kulak ve baş pozisyonu, gözlerin kısılması, ağız gerilimi ve bıyıkların değişimi gibi belirtiler üzerinden analiz ediyor.

2023'te Japonya Evcil Hayvan Maması Derneği tarafından yapılan bir anket, kedi sahiplerinin yaklaşık yüzde 60'ının son bir yılda kedilerini veteriner hekime sadece bir kez veya hiç götürmediğini gösterdi. Bu tarz uygulamalar hayvan sahiplerini kedilerini veteriner hekime götürmeye teşvik edebilir ve kedilerin sağlık ve refahını destekleyebilir.

 Kaynak: Nation Thailand

06/06/2024

Keditörün Önerisi

Kediler ve Müzik

26.02.2021

İnsanların hemen hepsi gün içerisinde az ya da çok müzik dinlemektedir. Peki hiç ...

KARA KEDİ KAHVE KEDİ

10.09.2023

Bazı siyah kedileri gördüğünüzde hafif kahverengi ve paslı bir görünüme sahip ...

Miyav Dili Ve Kedi Selamı

01.02.2023

University of Georgia’dan hayvan davranışları konusunda uzman olan Sharon Crowell-Davis, ...

Kedi - Maurice Carame

12.10.2020

Kedi gözlerini açtı, Güneş girdi içeri. kedi gözlerini kapadı, Güneş içerde ...

Kediler Alemi

Kedi Ve Müzik

12.09.2021

Müzik açıkken, kediler bu durumdan rahatsızlık duyar mı? Ya da müzik onları rahatlatır ...

Kirli Derslere Katılıyor

19.10.2021

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yaşayan 63 yaşındaki Hatice Özkan'ın, torununa doğum ...

Baskınlık Problemleri

18.02.2021

Sosyal olarak dengeli bir evde kediler baskınlık ilişkileri geliştirirler. Eğer kediler ...

Kedi Çığlığı Nedir?

19.05.2023

Kedilerin adeta çığlığı andıran fazla yüksek sesle miyavlamalarına ‘vokalizasyon’ ...

Kitapçı Kedi

04.05.2020

İlk Okuma - KedilerUsborne Beginners – Cats – 2003Anna Milbourne / Çeviri: Alp ...

Suçluluk Mu, Utanç Mı?

07.07.2023

Kediler büyüleyici canlılardır.  Bağımsız, zarif, yaramaz ve sevimlidirler. Bir kedi ...