Kedinizin veteriner hekime görünmesi gerektiğine dair işaretler

Kedinizin veteriner hekime görünmesi gerektiğine dair işaretler

Çoğu kedici, kedilerinin rutin sağlık bakımı için düzenli olarak veteriner hekimi ziyaret etmesi gerektiğini bilir. Çoğu kedi için bu, muhtemelen yılda bir veya iki kez olacaktır. Veteriner hekiminiz kedinizin tıbbi geçmişini kolayca gözden geçirebilir ve bir sonraki ziyaretin ne zaman olması gerektiği konusunda sizi bilgilendirebilir.

Ancak, birçok insan acil bir şekilde veteriner hekime gitmesini gerektirecek hangi tür semptomların olduğunu merak eder. Elbette, semptomlar şiddetliyse veya kedinizin kanaması varsa, en kısa sürede veteriner hekime gitmelidir. Peki ya bazen ortaya çıkan daha belirsiz işaretler ne olacak?

Genel olarak, tedbiri elden bırakmamak ve kedinizin alışılmadık davrandığı zamanlarda randevu almak en iyisidir. Bildiğimiz gibi kediler acılarını gizleme konusunda ustadırlar, bu nedenle sıra dışı herhangi bir şey büyük sorun olabilir. Kedinizin bir veteriner hekime görünmesi gerekebileceğinin altında yatan birçok işarete şaşıracaksınız.

İşte kedinizin mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime gitmesi gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olacak bazı işaretler.

Beslenme alışkanlıkları

Veteriner hekiminize gitmeyi gerektirebilecek spesifik semptomlar, kedinizin iştahında ani bir değişiklik gibi şeylerdir. Örneğin, kediniz aniden yemek yemeyi bırakırsa bu değişikliğin muhtemelen bir nedeni vardır. Genellikle kediler kendilerini iyi hissetmediklerinde yemek yemeyi reddederler. Öte yandan bazı hastalıklar kedinizin iştahını artırabilir. Bir kedinin susuzluğu da kedinin kendini iyi hissetmediği veya altta yatan bir sorunu olduğu durumlarda etkilenebilir. Aniden çok fazla su içmek diyabet veya böbrek hastalığının bir göstergesi olabilir.

Kum kabı alışkanlıkları

Çoğu kedici, kedilerin kum kabına idrar yapmayı aniden reddetmelerini basit bir davranışsal kaygıya bağlar. Ancak bu davranış değişikliği aslında sağlık sorunlarıyla ilgilidir.

Kedinizin idrarını ve dışkısını normal şekilde yaptığından emin olmak için kedinizin tuvalet kabını düzenli olarak kontrol edin. Kediniz kabını kullanmıyorsa, idrarında veya dışkısında kan varsa veya başka hastalık belirtilerinin eşlik ettiği ishal varsa, bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Kedinizin bağırsaklarında gevşek dışkı, ishal veya kabızlık gibi değişiklikler, bir gastrointestinal problemin veya başka türde bir hastalığın göstergesi olabilir.

Kediniz tuvalete sık sık gidiyorsa, zorlanıyorsa, ağlıyorsa veya tuvalette acı çekiyor gibi görünüyorsa, idrar yolu enfeksiyonu veya idrar yolu tıkanıklığı olabilir. Ayrıca kum kabının dışına idrar yapmak veya dışkılamak, böbrek taşlarını veya kedi interstisyel sistitini işaret edebilir veya kedinizde artrit olabilir ve kum kabına tırmanmayı acı verici buluyor olabilir.

Kusma

Kusma, birçok farklı sağlık sorununun göstergesi olabilir. Kediniz sürekli kusuyorsa, kusmuğunda kan varsa veya kusmaya uyuşukluk da eşlik ediyorsa, kedinizin en kısa sürede bir veteriner hekime görünmesi gerekir. Kediniz yemeğinden hemen sonra kusuyorsa, bir sorunu olabilir. Yiyeceklerin mideye girdikten sonra kusması zehirlenmeye, tıkanmaya veya başka birçok soruna işaret edebilir. Kediniz birkaç saatten fazla kusuyorsa veya bir günden fazla tekrar tekrar kusuyorsa bir veteriner hekime görünmesi gerekir. Kusma olayına uyuşukluk, ishal veya hareket etme isteksizliği eşlik ediyorsa tıbbi yardım almalısınız.

Solunum sorunları

Sık sık hapşırma, bir solunum sorununu işaret edebilir, aynı zamanda burun veya gözlerde akıntı olabilir. Öksürük aynı zamanda solunum problemine, hatta kalp problemine de işaret edebilir. Aşırı hızlı nefes alma veya nefes alıp verme, astım, solunum veya kalp probleminin de göstergesi olabilir.

Kedinizin burnu akıyorsa, sık sık hapşırıyor veya öksürüyorsa ya da gözleri kaşınıyorsa, soğuk algınlığı ya da daha ciddi bir rahatsızlığı olabilir. Kedi virüslerini önlemeye yardımcı oldukları için kedinizin aşılarını güncel tutun.

Kedinizin semptomları uzun sürerse, semptomlar kötüleşirse veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa kedinizi tam bir tıbbi muayene için veteriner hekime götürün.

Yaralanma

Kediniz topallıyorsa, merdiven inip çıkmakta zorlanıyorsa, uyku pozisyonundan kalkmakta zorluk çekiyorsa ya da genel olarak ağrı çekiyor gibi görünüyorsa kedinizin veteriner hekimine danışılmalıdır. Bu semptomlar düşme gibi travmatik bir yaralanmayı, artrit gibi eklemleri veya sırtı etkileyen dejeneratif bir hastalığı veya başka tür bir kas-iskelet sistemi problemine işaret edebilir.

Kaşınma

Kaşınma, tüy dökülmesi ve ciltte kızarıklık gibi belirtiler, alerji veya parazit enfeksiyonu gibi cilt sorunlarının göstergesi olabilir. Aynı şekilde kulakları kaşımak ve kafayı sallamak, kulaktan akıntı veya koku gelmesi gibi bir kulak sorununa işaret edebilir.

Ağız problemleri

Kediniz yemeğini çiğnemekte zorlanıyorsa, ağzından veya dişlerinden kan geliyorsa veya ağzı ağrıyorsa, dikkat edilmesi gereken bir diş problemi olabilir.

Kedinizin cildinde veya diş etlerinde sarı bir renklenme fark ederseniz, kedinizin en kısa sürede hekimine görünmesi gerekir. Ayrıca kedinizin diş etleri pembe yerine soluk görünüyorsa ya da diş etleri mavi veya mor renkte görünüyorsa kedinizin veteriner hekimine görünmesi gerekir. Bu değişiklikler kediniz için ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Vajinal akıntı

Vajinal bölgede akıntı veya kanama fark ediyorsanız, kediniz veteriner hekime gitmelidir. Unutmayın, dişi kedilerin, dişi köpekler gibi "kızgınlık" dönemlerinde kanaması olmaz. Dişi kedinizde vajinal akıntı veya kanama görüyorsanız, bu anormaldir ve kontrol edilmelidir. Benzer şekilde, kısırlaştırılmış dişiler "kızgınlık" dönemlerine girmemeli ve kanamamalıdır.

Göz problemleri

Kedinizin gözü bulanıklaşıyor, kızarıyor, gözlerini kısıyor veya ovuşturuyorsa ya da gözlerinden akıntı geliyorsa kedinizin veteriner hekime başvurması gerekir. Bazı kedilerin alerjileri vardır ve bu da gözlerinde kaşıntı ve sulanmalara neden olur. Kedinizin bilinen bir alerjisi yoksa, göz yaralanması geçirmiş olabilir, gözünde döküntü olabilir veya bir enfeksiyonu olabilir ve veteriner hekime görünmesi gerekir.

Cilt değişiklikleri

Çoğu kedici, kedisini beslemek ve taramak için çok fazla zaman harcıyor. Bunu yaparken kedinizin derisinin üzerinde veya altında herhangi bir şişlik olup olmadığına dikkat etmek önemlidir. Kedinizin cildinde aşırı tüy dökülmesi, pullanma, kızarıklık ve kelleşmiş alanlar gibi herhangi bir anormallik fark ettiğinizde veya aşırı derecede kaşınmaya, yalamaya veya ısırma başladığında muayene için veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Parazit ihtimali elendikten sonra hekiminiz bakteriyel enfeksiyonlar, gıda alerjileri, cilt kanserleri veya apseler için test yapabilir.

Sonuç olarak, kediniz kendini normalden farklı hissediyor veya görünüyorsa, bu ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu yüzden, kedinizin vücudundaki ve davranışındaki küçük değişikliklere dikkat etmek önemlidir ve kedinizin hayatını kurtarabilir. Kedinizin davranışında, görünümünde veya aktivitelerinde anormal bir şey fark ederseniz, kedinizin doktoruna danışmak oldukça önemlidir. Birçok hastalık, hastalığın seyrinin başlangıcında erken teşhis edilirse tedavi etmek çok daha kolay olur. En küçük bir şüphe durumunda, kedinizi veteriner hekimine muayene ettirin.

Kaynak: Catmania.com

Görsel: Canva

27/04/2024

Keditörün Önerisi

KEDİ MÜZESİ AÇILDI!

05.10.2023

İstanbul Beşiktaş’ta doğa ve hayvan severler için 'Kedi Müzesi' açıldı. Beşiktaş ...

Kedici Olmak - Esin İnan

08.04.2021

Bir kedici için evdeki kedi nedir? O kadar çok şeydir ki, bilmeyenlere, anlamayanlara ...

Kediniz Sizi Özlüyor

02.07.2022

Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ...

Kediler Alemi

KEDİM SU KUSUYOR!

14.07.2023

KEDİM SU KUSUYOR! Kedilerin nadiren su kusması alışılmadık bir durum değildir, ancak ...