Kediler Koruyucu Mudur?

Kediler Koruyucu Mudur?

Köpeklerin en bilinen özelliklerinden birisi ırkından bağımsız olarak sahiplerine karşı aşırı koruyucu olmalarıdır. Kedilerin sahiplerine karşı böyle bir tutum sergiledikleri görülse de aslında bu biraz tartışmalı bir konudur. Kedilere her ne kadar kendilerini en çok seven insanlar için bile soğuk ve mesafeli oldukları ön yargısı ile yaklaşılsa bile aslında sevdikleri insanlar için köpekler kadar koruyucu olabilirler.

Kısacası kediler ailelerini severler ve ailesi olarak kabul ettikleri kişiye karşı gelecek bir tehlikeyi önlemeye çalışırlar. Hatta yapılan birçok araştırma kedilerin insana karşı olan tutumlarının, insanların diğer insanlara karşı olan tutumlarıyla oldukça özdeşleştiğini göstermektedir. Dışarıdan bakıldığında kedinizin sizin ne yaptığınıza ya da o anda nerede olduğunuza dair bir fikri yokmuş gibi görülebilir. Ancak kediler bulundukları evdeki insanları uzaktan da olsa gözetim altında tutar. Çok sayıda kedinin sevdikleri insanları sokak köpeklerinin saldırısından hatta yangın ya da karbonmonoksit zehirlenmesi gibi acil tıbbi müdahale gerektirecek durumlardan korumaya çalıştığı görülmektedir. Kediler için evde yaşayan insanlar da aileden birisidir ve gözetilmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle kediler sevdikleri insanları korumak için oldukça keskin işitme ve koku alma yeteneklerini kullanırlar.

İnsanlara Karşı Koruma

Kedilerin insanlara karşı koruma iç güdüsünü sıklıkla gösterdiği alan çoğu zaman diğer insanlara karşı korumadır. Kediler sevdikleri insanları, tehlikeli olduğunu düşündükleri insanlara karşı korumaya çalışırlar. Kediler her ne kadar vahşi ve yırtıcı canlılar olsalar da insanlar bazı kediler için büyük ve korkutucudur. Bu nedenle yabancı birisi kedi için tehdit anlamına gelir ve kedi bu tehdit karşısında bölgesini korumaya çalışır. Kediler korunması gerken bu bölgeye sevdikleri insanları da dahil ederler. Ancak bu temelinde bilinçli bir koruma eylemi değildir. Kedilerin yabancı insanların potansiyel olarak yapabileceklerini göz önünde bulundurma gibi bir durumları yoktur. Kedilerin yaptıkları bu davranışlar tamamen içgüdüseldir.

Aşırı Korumacı Kedinin Özellikleri

Kedilerde ırklarından bağımsız olarak aşırı korumacı bir kişiliğe bürünebilirler. Herhangi bir durum,kedilerin bu içgüdülerini harekete geçirebilir. Normal bir anda, çevrede herhangi bir şekilde tehdit algılanabilecek durum ya da canlı yokken kedinin böyle bir tutum içerisine girmesi doğal değildir. Bu aynı zamanda kedide strese de neden olur. Bunu önlemek için ilk olarak kedinizin koruyucu bir ruh haline büründüğünde ne gibi özellikler sergilediğini bilmeniz gerekmektedir.

Korumacı ruh haline geçen kedilerde;

• Göz bebeklerinin açılması,

• Kulakların etraftaki sesleri dinlemesi,

• Kuyruğun sert ve hızlı hareketleri,

• İleri atılmaya hazır vücut pozisyonu,

• Dişlerini ya da pençelerini gösterme,

• Tıslama, uluma benzeri sesler çıkarma,

• Isırma ya da tırmalama gibi davranışlar görülür.

 Kediyi Sakinleştirme Yöntemleri

Koruyucu bir kedi aynı zamanda korkmuş bir kedidir ve korkmuş kedi sinirli davranışlar gösterir. Kedinin sürekli olarak sinirli olması beraberinde başka birçok sağlık problemini getirir. Bu nedenle kediyi sakinleştirmeye yönelik yaklaşımlar sergilemek gerekmektedir.

Burada yapılan en sık hata kediyi sakinleştirmek için ödül maması kullanmaktır.

Ödül maması kedinin bu davranışı pekiştirmesine ve daha sık sergilemesine yol açar. Böyle bir pekiştirmenin meydana gelmemesi için kedi agresif davranışlar sergilediğinde ona oyuncak, mama ya da ödül gibi şeyler verilmemelidir.  Saldırgan davranışın ödüllendirilmemesi gerektiği gibi cezalandırılmaması da önemlidir. Saldırgan bir kediyi avutmamak gerekir çünkü kediler bunu saldırganlığın bir onayı olarak algılayabilir. Kedininkoruyucu hissetmesine neden olan kişinin geri çekilmesi kedinin isteğidir.

Kedi istediğini aldığında daha sonra farklı bir isteği olduğunda da benzer davranışlar sergiler. Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi şey uzaklaşmaktır. Kediyi yalnız bırakmak ve ona sakinleşmesi için zaman vermek yapılacak en doğru harekettir.

21/09/2023

Keditörün Önerisi

Kedilere Layık Unvanlar

02.10.2021

Kediler cins ve karakter özellikleri bakımından birbirlerinden farklı canlılardır. Her ...

Köpeklerde Hamilelik

25.10.2021

Köpeklerin hamilelik süresi ortalama 56 ile 70 gün arasında sürmektedir. Bu süre ...

Kediler Alemi

SENİN PATİN HANGİSİ?

16.07.2023

SENİN PATİN HANGİSİ?Her kedinin pati rengi farklıdır. Peki bunu biliyor muydunuz?Biz ...

Kedilerde Ağız Kokusu

16.03.2023

Kediler temizlikleriyle ün salmış canlılardır. Sürekli kendi kendini temizlemelerinin bizim ...

Kedileri En Çok Ne Üzer?

31.01.2023

Kediler hassas duygulara sahip canlılardır. Onların da üzüldükleri olaylar gerçekleşebilir. ...

Baskınlık Problemleri

18.02.2021

Sosyal olarak dengeli bir evde kediler baskınlık ilişkileri geliştirirler. Eğer kediler ...

Evcil Dostu Ölene Yas İzni

29.03.2023

Kediciler iyi bilir ki kediler sıradan canlılar değildir. Onlarla kurulan kuvvetli bağ ile ...

Kedilerde Kan Grubu

25.04.2023

Kedilerde tespit edilmiş üç ayrı kan grubu var. Tıpkı insanlarda olduğu gibi A, B, AB, ...

Enkazdan Can Dostu Kurtardı

22.02.2023

Kahramanmaraş'ta yaşayan 12 yaşındaki Çınar Kuloğlu, enkazdan köpeği Alex'in yardımıyla ...

Mia'nın Sevgi Dolu Hikayesi

28.05.2020

Trabzon'da "Golden" cinsi 6 yaşındaki "Mia" isimli köpek, öksüz kalan kedi yavrularına sahip ...