Kediciler Dikkat! Kediler İçin Evde Doğum Nasıl Yaptırılmalı ?

Kediciler Dikkat! Kediler İçin Evde Doğum Nasıl Yaptırılmalı ?

Gebe kediniz yavrulamayı bekliyorsa, sizin için hazırladığımız içeriği okuyarak kedinizin sağlıklı bir doğum yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kedi Hastanesi Başhekimi Vet. Hek. Dr. Süleyman Seringen’e kedilerin evde doğum yapabilmesi için kedicilerin neler yapabileceğini sorduk.

Keyifli okumalar… 

-Hamile kedimiz için evde doğuma karar verdiysek ilk olarak ne yapmalıyız hocam?

Vet. Hek. Süleyman Seringen: “Yavrular yoldayken, doğum anı geldiğinde hazır olmanız çok önemlidir. Evde doğumu seçerseniz kedinizin mutlu, sağlıklı ve stressiz bir ortamda doğum yapabilmesi için sizin yapabileceğiniz bir takım kritik püf noktalar vardır. Örneğin evinizi kedinizin doğum yapması için hazırlamak, uygun koşulları yaratmak çok önemlidir. Hamileliğinin sonuna gelen kedinizin kendisine ait bir oda veya alana sahip olması daha iyi olacaktır.

Gebe kediler (dişi kediler) hamileliklerinin son iki haftasında saldırgan olabilir, bu nedenle onu yalnız bırakıp çocuklardan uzak tutmalısınız. Rahat hissetmesini sağlamak ve hipotermi riskini düşürmek için oda sıcaklığı ayarlanmalısınız. (22°C civarı). Nem, ideal koşullarda %65-70 oranında olmalıdır. Gebe kedinizin doğum yapabileceği bir yuva kutusu hazırlamalısınız. Bu, yavruların düşmemesi için yeterince uzun ve annenin yana yatması için yeterince büyük bir karton kutu olabilir. Kutunun içine önce plastik, sonra kirlenirse kolayca çıkarabileceğiniz gazete (ısı yalıtımını sağlamak ve kolaylaştırmak adına) serin ve üzerine bir battaniye örtün.

Yuva kutusu, yaşamlarının ilk günlerinde, en hassas oldukları dönemde bulunan kedi yavrularını rahat ettirmek için odanın geri kalanından daha sıcak olmalıdır. Isı tek bir alanda yoğun şekilde yönlenmediğinden bunun yapmanın en iyi yolu bir kızılötesi lambadır. Bu lamba, 30°C'ye ayarlanmalıdır.”

- Kedinin doğuma başladığını nasıl anlarız?

Vet. Hek. Süleyman Seringen: “Bu aşamada ilk olarak kedinizin doğum sancısı başlar ve bunu anlamak önemlidir. Kasılmaları gözle göremeyeceğiniz için kedinizin doğum sancısının ilk aşamalarını fark etmeyebilirsiniz ki ilk andan itibaren fark etmek hayati olabilir. Aslında bu nedenle evde doğum değil veteriner hekim kontrolünde doğum öneriyoruz. Özellikle de riskli gebelik süreci yaşayan kedilerimizde muhakkak hekim eşliğinde doğum yapılmalıdır. Çünkü bir canlının Dünya’ya gelmesi sadece doğumdan ibaret değildir aslında. Sonraki süreç de hayati önem taşır. Konumuza dönecek olursak, ilk kasılmaları gözle anlamak mümkün olmayacağı için vücut dili takibi önemlidir. Her zamanki davranışlardan farklı, gergin davranışlar ön plana çıkacaktır. Aynı zamanda çok konuşkan olup çoğunlukla kendini gereğinden fazla yalayacaktır, kaçma, saklanma, yer arama gibi davranışlar da sergilenebilir. Doğum yapmaya neredeyse hazır olduğunda tırmalayacak, yuva kutusuna yerleşecek ve yüksek sesle mırlamaya başlayacaktır. Kırmızımsı bir akıntı fark ettiğinizde ilk yavruların ve plasentalarının görünmesi için fazla zaman kalmamış demektir.”

“Doğum sırasında, anne kedi ağlayarak ve stresli olduğunu belirtecek sesler çıkararak acısını hafifletmek isteyecek olabilir bu tamamen normaldir. Sağlıklı bir gebelik sürecini geride bırakmış bir anne kedi için gebelik ve doğum 24 saati aşkın bir sürede sonuçlanabilir. Bu aşamaya gelene kadar düzenli gebelik takibi aslında çok önemlidir. Anne kedinin rahmi, yavrunun rahimde duruşu, anne kedinin kalça boyutu annenin sağlığı hakkında bilgiler verir. Bu detaylar hakkında bilgi sahibi değilseniz sağlıklı bir doğum süreci hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Kedinizin plasentaları yemeye ve yavrularının göbek bağlarını çiğnemeye çalışabilir. Eğer akıntıyı fark ettikten iki saat sonra hiçbir yenidoğan yavru yoksa, doğum için yardımcı olabilecek bir veteriner hekimle temasa geçmelisiniz. Bu aşamada hekim müdahalesi kesinlikle anne ve yavru kediler için çok önemlidir.”

“Kediler, doğum yaparken kendilerine bakmakta çok iyidir. Bu yüzden onun dikkatini dağıtmaktan kaçının; 15 dakikada bir kontrol etmek gayet iyidir. Herhangi bir şekilde stresli hissediyorsa kendisi doğumu yarıda bırakacak ve doğumu saatlerce hatta günlerce erteleyebilecektir ve bu durum tehlikeli olabilir!”

- Doğum gerçekleştikten sonra yavruların sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Vet. Hek. Seringen: “Yenidoğan muayenesi tam da bu aşamada hayati önem taşır. Çünkü yenidoğan yavrularda; başta sindirim kanalı problemleri (damak yarığı, anüs- rektum anomalileri gibi) olmak üzere hayati fonksiyonları etkileyen sistem anormallikleri görülebilir. Bu açılardan sağlıklı olarak kabul edilen yavruların vakit kaybetmeden annelerine doğru sürülmeli ve emmeye başlatılmalıdır.

Emme eylemi yapamayan yavrular için, yavru sütünü yanınızda bulundurun. Anne kedi, emzirmenin ardından yavruları yalamazsa, sindirime ve dışkılamaya yardımcı olmak için nemli bir kompres ile masaj yapmanız gerekir. Kapıyı kapalı, odayı ise sessiz ve sıcak tutun. Yeni anne olan kedilerin %15-20'sinin doğumun ardından birkaç gün içinde çiftleşme istekleri artar ve eş bulmak için dolaşmaya başlar. Bu durum yavru kedileri savunmasız bırakabilir.”

“Son olarak eklemek isterim ki; Gebe kedinizin evde doğum yapması rahat ve stressiz hissetmesine yardımcı olabilir, böylece yavrularına mümkün olan en iyi başlangıcı sağlar. Evinizi doğru bir şekilde hazırlayıp hazırlamadığınızdan emin değilseniz size tavsiyede bulunabilecek veteriner hekiminize mutlaka süreçle ilgili danışın, bilgi alın.”

30/08/2023

Keditörün Önerisi

GECE KUŞU KEDİCİKLER

11.08.2023

"Kedim geceleri çok miyavlıyor" diyorsanız kesinlikle yalnız olmadığınızı söyleyebiliriz. ...

Kediler Alemi

Bir Dosta Veda - Emek Ekşi

17.05.2022

Sevgi, canlılara sunulmuş muazzam bir hediyedir. Amansız bir yaşam savaşının döndüğü bu ...

Kedi Dili Ve Edebiyatı

03.06.2023

Ailemizin biricik yaramaz çocuğunun bizlere öğrettiği ne çok şey var aslında. Her biri ...

Mezuniyete Doğru

02.06.2021

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim ve Öğretim Programları ...

Kedim Neden Mama Yemiyor?

31.03.2023

Kedilerde birçok hastalığın ve sağlık probleminin en önemli belirtilerinden birisi ...

Siyam Kedisi

24.03.2023

Tayland olarak bildiğimiz Güneydoğu Asya ülkesinin eski adı Siyam’dı. Siyam kedisi de bu ...