KEDİCİKLER ve MAMA DEĞİŞİMİ

KEDİCİKLER ve MAMA DEĞİŞİMİ

Kedilerde, mama değişikliği oldukça hassas ve bilinçli yönetilmesi gereken bir süreçtir.

Farklı bir markaya geçiş yapılmak istenmesi ya da yaşanan sağlık sorunları doğrultusunda veteriner hekimlerin önerileri mama değişikliği yapılmasını gerektirebilir. Bu içeriğimizde kediciklerin mama değişimi hakkında detaylı bilgi paylaşacağız.

Keyifli okumalar…

Kedi Maması Değiştirilmeli mi?

Kediler doğumlarından yaşlılık süreçlerine kadar farklı yaşam evrelerinden geçer ve gelişim süreci doğrultusunda farklı besin ihtiyaçları ortaya çıkar. Yavruluk, yetişkinlik, yaşlılık ya da kısırlaştırıldıklarından sonraki dönemlerde besin ihtiyaçlarındaki değişimin farklı mamalarla karşılanması gerekir. Yaştan bağımsız olarak kedilerin yaşadıkları sağlık sorunları, değişen aktivite seviyeleri, kilo fazlalıklarının olup olmaması, alerjik reaksiyon gösterip göstermedikleri gibi birçok farklı durum "Kedi maması değiştirilmeli mi?" sorusuna verilen yanıtları etkiler. Kimi zaman önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkan mama değişimi sürecinde sistemli bir şekilde hareket edilmelidir.

Kediciklerin Mama Değişikliği Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Yaş Evresi Değişimi: Yavruluk dönemi kedilerin en hızlı büyüdükleri ve geliştikleri dönemdir. İlerleyen yıllarda sağlıklı olabilmeleri adına yavruluk döneminde hem protein hem de kalori alımlarının yüksek olması gerekir. Bu nedenle yavruluk dönemindeki kedilerin besin ihtiyaçları düşünülerek formüle edilen yavru kedi mamaları ile beslenmeleri kritik derecede önemlidir. Zaman geçtikçe ve yetişkinlik dönemine geldiklerinde yavruluklarına oranla daha az proteine ve daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. Hareket seviyelerinin de göreceli olarak azalması ile birlikte yetişkin kedi mamaları tüketmeye başlamaları sağlıklarının korunması adına önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Yaşlılık döneminde de besinsel ihtiyaçlar farklılaşır. Kısırlaştırılan kediler için de benzer bir durum söz konusudur.

Tüy ve Cilt Sorunları: Kedilerin cilt ve tüy sağlıklarının korunması adına esansiyel yağ asitleri büyük bir öneme sahiptir. Nitekim farklı yaş gruplarına ve sağlık problemlerine özel üretilen kedi mamaları da tüylerin parlak ve sağlıklı olmasını sağlayacak yağ asitleri içermektedir. Kedilerin yaşadıkları cilt sorunlarının birçok nedeni olabilir, cilt ve tüy sağlıkları bozulduğu takdirde veteriner hekim onayıyla mama değişimi gündeme gelebilir.

Kilo Artışı: Yaşın ilerlemesi ve enerji seviyesinin düşmesi ile birlikte kedilerde kilo artışı meydana gelebilir. Göbek bölgesinde hafif bir yağ birikimi çok ciddi sorunlara neden olmasa da kilo durumlarının yakından takip edilmesi önemlidir. Düzenli veteriner hekim muayeneleri sırasında kedilere özel bir diyet uygulanması gerektiği kararı verilirse mama değişimi gündeme alınmalı ve kilo problemi olanlar için formüle edilen diyet kuru mamalara geçiş yapılmalıdır.

Sağlık Sorunları: Dostlarımızın yaşadıkları sağlık sorunları, özel bir beslenme programı uygulanmasını gerektirebilir. Yaşanan sağlık sorunları doğrultusunda özel olarak formüle edilen kuru mamalara geçiş yapılması veteriner hekimlerce önerildiği takdirde, kedi mama değişimi ihmal edilmemelidir. Kedilerde mama değişimi yapılması için belirli gerekçelerin olması gerekir. Yukarıda saydığımız faktörlere ek olarak mamanın sevilmemesi de önemli bir neden olarak karşımıza çıkabilir. Kediler ne sevdiklerini bilen ve onu elde etmek için de mücadele vermeye hazır canlılardır. Aromasını, protein kaynağını sevmedikleri mamayı yemeyebilirler, sergilenen yememe davranışı ise günlük olarak ihtiyaç duydukları besinleri, mineralleri ve vitaminleri alamayacakları anlamına gelir.

Mama Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Kedi mama değişimi yapılması için, az önce de ifade edildiği gibi, önemli bir gereklilik olmalı ve bu konuda veteriner hekimlere danışılmalıdır. Mama değişiminin sıklıkla yapılması önerilmez ve bu gibi bir durumda çeşitli sorunlarla karşılaşılması mümkün olabilir. "Mama değişikliği ishal yapar mı?" sorusunun kaynaklarından biri de mamaların sıklıkla değiştirilmesidir. Ancak dikkat edilmesi gereken başka bir unsur daha vardır. Mama değişikliği gerektiği durumlarda da kedilerde ishal ve benzeri sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bunun temel nedeni geçiş aşamasının doğru ve sistemli bir şekilde planlanmamasıdır.

Kediciklerde Mama Değişikliği Nasıl Yapılmalı?

Kedi mama değişimi doğru bir planlama ile kademeli olarak gerçekleştirilmelidir. Yeni beslenme düzenine geçerken ağırlık eski mamada olmalı ve zaman içerisinde yeni mama oranı artırılmalıdır. Bir hafta 10 günlük bir süreç geçiş için ideal olarak değerlendirilebilir. İlk 1-2 gün öğünlerde eskinin oranı %75, yeninin %25 olması önerilir. 3. ve 4. günlerde oran %50 - %50 olmalıdır. 5. ve 6. günlerde öğünün %25'i eski, %75'i yeni mamadan oluşmalıdır. 7. güne gelindiğinde ise kedilere doğrudan yeni mama verilmesinde bir sakınca yoktur. Benzer bir değişiklik yapılması gerekiyorsa, en doğru yönlendirme veteriner hekimler tarafından yapılacaktır.

Kedilerde Mama Değişikliği Kusturur mu?

Kedilerde kusma oldukça yaygın görülen, akut ya da kronik olarak gözlenebilen, kronikleştiğinde ise ciddi sonuçlara neden olabilen bir semptom olarak değerlendirilir. Mama değişimleri hızlı gerçekleştiğinde veya herhangi bir sistem dahilinde hareket edilmediğinde kedilerde kusma sorunu ile karşılaşılabilir. Kusmaya ek olarak mama değişimlerinde ishal oluşumu da söz konusu olabilir. Kedi mama değişimi sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşıldığı takdirde her zamanki gibi veteriner hekimlere danışmak en doğru seçenek olacaktır.

13/08/2023

Keditörün Önerisi

Mia'nın Sevgi Dolu Hikayesi

28.05.2020

Trabzon'da "Golden" cinsi 6 yaşındaki "Mia" isimli köpek, öksüz kalan kedi yavrularına sahip ...

Kediler Alemi

Mezuniyete Doğru

02.06.2021

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim ve Öğretim Programları ...