Kediler Ruh Sağlığına İyi Geliyor
19.02.2022Sarılmanın gücünü hafife almamak gerekiyor. Birçok araştırma evcil dostların psikolojik ...
Son yıllarda giderek artan sayıda kedinin diyabet hastalığına yakalandığı biliniyor. Kan şekeri seviyelerini dengelemek için yeterli insülin üretememe ya da üretilen insülinin hücreler tarafından emilememesi sonucu oluşan diyabet hastalığı tedavi edilmediği takdirde kedilerde kilo kaybı, iştah kaybı, şiddetli depresyon ve motor fonksiyon problemleri dahil olmak üzere bir çok ciddi problemin oluşmasını tetikleyebilir.
Bu içeriğimizi hazırlarken Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin’e, kedilerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir ve kedilerde şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Sorularını sorduk. İşte cevaplar.
Keyifli okumalar…
Vet. Hek Tarkan Özçetin : Elbette. İnsan vücudu gibi kedilerin vücudu da enerji için glikoz formunda şekere ihtiyaç duyar. Ancak kandaki glikozun hücrelere girebilmesi için pankreas tarafından üretilen insülin hormonu kilit bir göreve sahiptir. İnsülin hormonu hücrelere bağlanır ve glikozun emilmesi için doğru zamanda sinyal gönderir. Yağ, karaciğer ve kas hücreleri glikozu absorbe ederek hem yakıt alırlar hem de kandaki glikozu azaltmış olurlar. Şeker hastalığı, vücut insülin hormonunu uygun şekilde üretmediğinde ya da üretilen hormon vücut tarafından doğru şekilde kullanılmadığında ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanabilir.
Dr. Tarkan Özçetin: Evet tip1 tip2 olarak benzer biyolojik tablo söz konusu. Tip 1 diyabet hastalığı söz konusu olduğunda insülin üretimindeki azlık ya da yokluk neticesinde kandaki şeker oranı yükselir. Tip 2 diyabet hastalığı söz konusu olduğunda ise vücuttaki hücreler insüline uygun şekilde yanıt vermediği için kandaki şeker oranı ideal orandan yüksek olur. Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalığında hücreler, kanda yüksek miktarda glikoz olmasına rağmen ihtiyaç duydukları yakıta ulaşamazlar. Çünkü insülin hormonu az olduğu ya da hücreler tarafından kullanılmadığı için glikoz hücrelere taşınamaz. Kedilerde şeker hastalığının her iki formu da gözlenebilmekle birlikte, kedilerde tip 2 diyabet daha yaygın şekilde görülmektedir.
Vet.Hek.Dr.Tarkan Özçetin: Kedilerde en yaygın olarak fark edilen semptom iştah yerinde olmasına rağmen kilo kaybı yaşanmasıdır. Bu belirtiye aşırı su tüketimi ve artan çiş yapma sıklığı da eşlik eder. Tıpkı bizlerde yani insan biyolojisinde olduğu gibi. Tüm bu belirtilere ek olarak huzursuzluk, gerginlik ve kusma, ilerleyen vakalarda ise iştahta azalma, aşırı halsizlik gibi semptomlarla karşılaşılabilir.
Dr. Özçetin: Kedilerde şeker hastalığı teşhisi için öncelikle kedicilerin kedilerini doğru şekilde takip etmesi ve vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurması gerekir. Teşhis aşamasında hem klinik semptomlar hem de laboratuvar testleri sonuçları değerlendirilmektedir. Bu kapsamda kan tahlillerine ve idrar tahlillerine başvurulması mümkündür. Kan şekerinin yükselmesine neden olabilecek farklı faktörler de olduğu için veteriner hekimlere hastalık öyküsünün mümkün olduğunca detaylı aktarılması önemlidir. Bu nedenle cümlemin başında da belirttiğim gibi kedicilerin dikkati çok önemlidir.
Vet. Hek.Dr. Tarkan Özçetin: Kedilerde de insanlarda olduğu gibi şeker hastalığının kesin bir tedavisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Kedilerde diyabet tedavisi süreçlerinin temel amacı kan şekeri seviyesini dengelemek, kilo kaybını durdurmak veya kontrol altına almak, tedaviye bağlı olarak kan şekerinin aşırı düşmesini engellemek ve aşırı susama ile idrar sıklığındaki artışı kontrol altına alıp dehidrasyon oluşumunun önüne geçmektir. Bu kapsamda kedilere insülin enjeksiyonu tedavisi, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ya da yalnızca izlem tedavisi uygulanabilir. Her tedavisinin kapsamı kedi özelinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle semptomik tedavi önemli olduğundan kediciklerde diyabet tedavisi veteriner hekimler tarafından planlanmalı ve önerilen tedavi sürecine muhakkak uyum sağlanmalıdır. Kediciklerin şeker hastalığıyla beraber sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi için hekimin tüm önerilerine özen gösterilmelidir.
Dr. Özçetin: Elbette çok önemli bir konu çünkü. Kedilerde de şeker hastalığı kontrol edilip yönetilebilen bir hastalıktır. Ancak hastalık kontrol altına alınmazsa oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında ketoasidoz adı verilen durum ön plana çıkar. Ketoasidoz oluştuğunda kedilerin vücudu enerji ihtiyacını karşılamak için yağları ve proteinleri parçalar; bu parçalanma arttıkça yemek tüketimi olsa dahi açlıktan hayatlarını kaybetme riski yaşayabilirler. İştah kaybı, halsizlik, solunum sorunları, kusma, dehidrasyon ve ishal gibi belirtilerle etkisini gösteren ketoasidoz acil yoğun bakım tedavisi gerektirir. Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde bakteriyel enfeksiyonlar, cilt hastalıkları, arka bacaklarda haraketlilik kaybı gibi sağlık sorunları ile de karşılaşılması mümkündür. Tüm bu konuştuklarımıza ek olarak kedilerde şeker hastalığı riskini azaltmak için yavruluk döneminden itibaren düzenli veteriner hekimi ziyaretleri ve yavrunun öz sağlık durumuna uygun şekilde besleme yapılması çok önemlidir. Her canlıda, biyolojiye uygun beslenme her zaman sağlık sorunları görülme riskini azaltır
08/08/2023Sarılmanın gücünü hafife almamak gerekiyor. Birçok araştırma evcil dostların psikolojik ...
Yeni Zelanda'da her yıl Nisan-Haziran ayları arasında en çok yabani sokak kedisi öldüren ...
Minik dostlarımız istisnalar dışında suyu pek sevmezler. Onları stres ve korkuya sürükler. ...
Geçtiğimiz sene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emniyet ve jandarma teşkilatı içinde, ...
İstanbul-Sultangazi'de 'Kara Çocuk' isimli kedi pencerede dinlendiği sırada eve girmeye ...
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sokak hayvanlarına ilişkin yasa düzenlemesi konusunda iktidara ...
Kediler doğanın en kusursuz eserlerinden biridir. Evcil dostlarımız sevimli ve estetik ...
Kediyi torbaya koymak, zorunlu göçten mübadeleye, zorla evden uzaklaștırmaktan, yașlandın ...
Birçok evcil hayvan sahibi, özellikle yemek söz konusu olduğunda, evcil dostları için en ...
Filiz Göktaş : ‘’Doğal yaşam diye bir şey kalmamış. İnsanlar ve hayvanlar çok kötü ...
İnsanların çok sevdiğimiz bazı yiyecekler onlar için faydalı olmadığı gibi aksine ...
Bilindiği üzere tiroid, kedilerin boyun bölgesinde, soluk borusunun sağında ve solunda bulunan ...
Kedilerin ne yapacakları her zaman belli olmaz. Ancak yapılan bir araştırma, kedilerin 5 ...
Bu yıl 7’si düzenlenen Kedvet Kedici Dergisi Geleneksel Sokağın Kedisi ...
Kedinizin rahat veya gergin olduğunu anlamak her zaman kolay değildir. Ancak onların vücut ...
Yaban kedileri yüzyıllar sonra Hollanda’ya geri döndü. Avlanma ve orman sayılarının ...
"Umarım söyleyecek şeyleri olan tüm sokak kedilerine ilham olurum, miyav, ...
Farklı göz renkleri, bembeyaz tüyleriyle ünü ülke sınırlarını aşan Van kedilerine, ...
Tüm Kediciler evin asıl sahibinin kediler olduğunu bilir. Biz de bu durumdan pek şikayetçi ...
Onlar evinizdeki kablolarla sürekli oynayarak internet bağlantısını kesebilir ya da atacağı ...
Kedilerin insanlara göre duyuları daha keskindir. Onlar avcılık yeteneklerini de bu duyu ...
National Geographic’in haberine göre, kedi eğitimi üzerine yazan Sarah Ellis, kedilerin ...
Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurları tarafından ...
Günümüzde birçok araştırmanın hayvan sevgisinin insana iyi geldiğini ortaya koyduğunu ...
Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan sokak hayvanlarıyla ilgili taslak çalışmasında ...
Bir kediyle aynı evi paylaşıyorsanız o mükemmel meraklı halleri dikkatinizden ...
Uyuşturucu ve SIM kartı kaçakçılığından içeri alınan kedi, Sri Lanka hapishanesinden ...
"Tüm hayatım burada, köpeklerimin mezarlarında." Alain Delon, bu sözlerle patili dostlarına ...
Aynı insanlarda olduğu gibi kediler de bazı besin gruplarına alerjik reaksiyon ...
Her kedinin kendine özgü karakteri vardır. Kimi kedi daha uysalken, kimisi çok hareketlidir. ...
ABD’nin Arizona eyaletinde yer alan Mesa şehri, kedi kısırlaştırma programı başlatmak ...
İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen “Haydi” uygulaması hayvanlara, çevreye ve ...
Kediniz evde sıkılıyorsa, artık eski oyuncaklarıyla hiç ilgilenmiyorsa, ona evde yapımı ...