Kediciklerin Tüy Dökme Konusu

Kediciklerin Tüy Dökme Konusu

Kalitesiz, yani kediciklerin ihtiyaçlarına uygun içerikte olmayan mama kullanımı kedilerde tüy dökülmesine neden olan en önemli etkendir.

Birçok defa kedisinin tüy dökme sorunuyla karşı karşıya kalan bir kişi, uygun içerikli mama değişimi ile birlikte tüy dökme sorununun azaldığına şahit olmuştur.

• B vitamini eksikliği de kedilerde tüy dökme sorununa yol açar. B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir. Ayrıca yumurta, kedilerin tüylerinin daha parlak gözükmesini sağlar. Bunun nedeni de yumurtanın içerisinde bulunan E vitaminidir.

. • Kedi hastalıkları da tüy dökme sorununa yol açar. Örneğin iç parazitleri olan bir kedi ciddi derecede tüy döker. Bu sorunla karşılaşmamak için kedinizin parazit tedavilerini düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz.

• Kedilerin stres yaşamadığını düşünülür ama aslında kediler de tıpkı diğer hayvanlarda olduğu gibi strese girebilir. Örneğin tüylerinin sık sık kesilmesi kedileri strese sokar. Özellikle yaz zamanlarında kedinin tüylerinin kesilmesi kedi için büyük bir stres nedenidir. Tüyleri dökülmesin diye yapılan bu hareket kedinin tüylerinin daha çok dökülmesine yol açabilir. Bunun yanı sıra kediler sanılanın aksine çok duygusal canlılar olduğu için hayatlarındaki herhangi bir değişim, tedirginlik de kediciklerin tüy dökmesine neden olabilir. Bu aşamada feromon içerikli ürünler kullanmak kediciğinize zarar vermeden doğal yollar ile problemi çözer.

• Bir memeli olan kedilerin hormon dengesizlikleri tüylerinin dökülmesinde rol oynayabilir. Çiftleşme döneminde olan kedilerde yaşanabilecek hormonal dengesizlikler tüylerinin dökülmesine yol açar. Yine hamilelikte de tüy dökülmesi yaşanmasının nedeni hormon dengesizliğidir.

Kedilerde Tüy Dökme Ne Zaman Normal Değildir?

Uzun tüylü kedilerin kısa tüylü kedilere göre daha fazla tüy döktüğüne dair yaygın bir inanış vardır ancak bu doğru değildir. Tüy dökme miktarı ırklara göre değişiklik gösterir. Bazı ırklar her ne kadar kısa tüylü olsalar da bazı uzun tüylü ırklara göre daha fazla tüy dökebilirler. Ancak kedinizin alışılmışın dışında tüy dökmeye başlaması bir probleme işaret edebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda problem ilerlemeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir. Alerji, kalp kurdu, pire, kötü beslenme, stres, hamilelik, güneş yanığı ve daha birçok şey kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir. Eğer kediniz kürkünü tırmalıyorsa, ısırıyorsa ya da çiğnemeye çalışıyorsa mutlaka veteriner hekime götürmeniz gerekir. Muayene sonucunda kedinizin aşırı tüy dökmesinin altındaki sebep bulunamasa bile dökülmeyi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Daha dengeli bir mamaya geçmek, tüylerini düzenli olarak taramak ve parazit kontrollerini düzenli bir şekilde gerçekleştirmek kedinin dökülen tüy miktarında gözle görülür bir değişiklik yaratır.

Kedilerde Tüy Dökme Sorunuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Yaş Mama Desteği: Kaliteli bir yaş mama seçilmesi ile birlikte haftada en az iki kere bunun kediye yedirilmesi sayesinde tüy dökme sorunundan kurtulmak mümkündür. Ayrıca tüy bakımı için kullanılan kedi maltlarını kullanmak da kedimizin karnında tüy topaklarının oluşumuna engel olur. Kedi malt pastasının içerdiği diyet lifler, yiyeceklerin ve yalanma sonucu boğazda biriken tüylerin bağırsaklardan kolayca taşınıp dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca kusma yolu ile de dışarı atılmasına yardımcı olur.

Dış Bakım

Tüy dökme sorunuyla yalnızca içeriden değil, dışarıdan da mücadele edilmelidir. Üstelik bu sayede kedinizin daha bakımlı ve güzel görünmesini de sağlayabilirsiniz. Dış bakımlar sayesinde kedinizin yalanırken yuttuğu tüy miktarı azaldığı gibi, bakım sırasında kedinizin vücudunu daha detaylı inceleme imkanı da bulabilirsiniz. Siz fark etmezseniz de kedinizin derisinde problemler olabilir ve gözden kaçabilir. Ona düzenli bakım yaparak birçok sorunun önüne geçmek mümkün olabilir.

• Kedileri taramak dış bakımda önemlidir. Fiyat ve sorun çözme performansı değerlendirildiğinde kedi taraklarının oldukça başarılı olduğunu söylemek gerekir. Kedi tarakları hem kısa tüylü hem de uzun tüylü kediler için özel olarak üretilirler.

• Metal uçlu tarakları da yardımcı bir ürün olarak kullanarak hem kedilerde oluşabilecek keçeleri önleyebilir hem de tüylerini havalandırmaya yardımcı olursunuz. Çok pahalı olmayan bu ürünlerden bir tane edinerek günlük, düzenli olarak kullanmanız gerekir.

• Tarama eldiveni olarak bilinen tüy toplama eldivenleri de oldukça yararlıdır. Bu tarz eldivenler orta kısımlarındaki plastik sayesinde dökülmeye elverişli olan tüyleri rahatlıkla toplayarak tüylerin uçuşmasını önlediği gibi, masaj etkisiyle de kedilerin kan dolaşımlarına oldukça faydalı olurlar.

• Kedilerin döktükleri tüyler, yalanarak temizlendiklerinden dolayı bir süre sonra mide ve bağırsaklarda topaklar halinde birikmektedir. Kedi çimleri tüylerin topak halinde kedi dostlarımızın iç organlarında birikmesinin önüne geçer. Biriken tüylerin dışarı atılmasına yardımcı olur.

• Elbette bir de kedilerin tüylerinin kıyafetlere yapışma durumu vardır. Bunun için en uygun toplama aparatı her yerde görmeye alışık olduğumuz yapışkanlı rulolardır. Yapışkan bir bölümü olan bu ruloları kıyafette tüy olan bölgeye sürdüğünüzde, tüyler kolayca yapışkanlı kısma yapışacaktır.

• İlginçtir ama çamaşır kurutma makinaları da çok iyi birer tüy toplayıcıdır. Yıkanan ve tertemiz olan çamaşırlarınızı üzerinde hiçbir tüy, toz vs. yokmuş gibi düşebilirsiniz ama bir de bunları çamaşır kurutma makinesinde görmeniz lazım. Özellikle çocuklu ailelerin kedileri varsa, bir adet çamaşır kurutma makinası edinmeleri tavsiye edilir.

30/07/2023

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Kış ve Kedi - Ahmet Özcan

01.03.2021

Bu hafta sonu da beklenen kar yağmadı. Kararsız bir hava. Kar yağıp yağmamakta kararsız. Ben ...

Kedili Filmler

08.08.2021

Bugün 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü. Bizde sizler için bugün kedinizle izleyeceğiniz ...

Kedilerde Yüksekten Düşme

12.08.2022

Özellikle bahar ve yaz aylarında, açık bırakılan pencere ve balkon kapıları kediler için ...