Kısırlaştırma Sonrası İdrar Yolu Sağlığına ve Kiloya Dikkat!

Kısırlaştırma Sonrası İdrar Yolu Sağlığına ve Kiloya Dikkat!

Kısırlaştırma Sonrası İdrar Yolu Sağlığına ve Kiloya Dikkat!

Kısırlaştırma sonrası kedilerin iştahları artsa da, hareket düzeylerinde azalma ve buna bağlı olarak su tüketimlerinde azalma meydana geldiği bilinmektedir.

Kısırlaştırma öncesi döneme oranla, idrar sıklığında azalma meydana gelmesi idrarın mesanede daha uzun süre kalması sonucunu doğurur. İdrar mesanede daha uzun kaldıkça da idrar yolu taşlarının oluşması mümkün hale gelir.

      Kısırlaştırılmış kedilerde idrar yolu taşlarının oluşumunun engellenmesi adına magnezyum içerikli mama tercihi yapılması oldukça önemlidir.

Operasyon Sonrası Enfeksiyon Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

             Kısırlaştırma operasyonu ve işlemleri sonrasında hem idrar yolu enfeksiyonu hem de diğer sağlık hususları için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır.

Bunların başında beslenme ve bakım gelir. Kedilerde de her canlıda olduğu gibi sağlıklı süreçlerin anahtarı doğru beslenme ve bakımdır.

Bakım adımları uygulanırken hijyene çok dikkat edilmelidir. Düzenli temizlik ve bakım, hekiminizin önerdiği şekilde ve ürünler ile pansuman yapılması, kum kabının daha sık temizlenmesi, su ve mama kabının çok daha sık aralıklarla temiz olarak kediye sunulması tüm negatif konuların önüne geçecektir.

Operasyon Sonrası Kilo Kontrolü Nasıl Yapılmalı Dr. Saadet Çıtak Oflaz’a Sorduk

Veteriner Hekim Saadet Çıtak Oflaz’a kedilerde kısırlaştırma sonrası nasıl besleme yapılır sorusunu yönelttik. İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Veteriner Hekim Saadet Çıtak Oflaz: “ Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde aktif hareket azalıyor.” Dedi ve ekledi. “Kedilerde aktif hareket azaldığı için kilo almamasına dikkat edilmeli. Bunun için daha az yağlı, daha az kalorili, içeriği dengeli mamalar seçilmeli.”. Vet. Hek. Saadet Çıtak Oflaz, özellikle günlük yaşantısında çok hareketli olan bir kedi için mama tercihinin daha da önem taşıdığını vurguladı.

Aktif hareket halinde enerji tüketimi fazla olduğu için hareket durunca biyolojik olarak daha çok yağ depolanacağını belirten Vet.Hek. Çıtak Oflaz, bu durumun sadece kilo alımını değil, fazla kiloya bağlı olarak yaşanabilecek sağlık problemlerine de zemin hazırlayacağına dikkat çekti.

Dr. Saadet Çıtak Oflaz: “Operasyon sonrasında ve kontroller sürecinde kedi sahipleri tüm bu konuları hekimlerine danışabilir, kedilerine en uygun mama için görüş alabilirler. Kediyi önceden tanıyan ve hasta geçmişine hakim bir hekim kedinin özel sağlık durumunu da göz önüne alarak uygun mama ve yapılması gerekenleri sunacaktır.” dedi. Kısacası kediciler kedilerin sağlığı için hijyen ve kilo kontrolü konusu kediciklerimiz için oldukça önemli. Siz de veteriner hekiminize kediniz için en uygun mama içeriğini danışarak sağlıklı bir süreç atlatmak için yardım alabilirsiniz.

26/07/2023

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Kedili Hapishane

07.06.2023

Patili can dostlarımız bizlerin en büyük destekçisi denilebilir. İyileştirici yanları, ...

Chinchilla Kedisi

30.05.2023

İran kedilerinin bir türü olan Chinchilla kedileri, zekası ve sakinliğiyle bilinmektedir. Uzun ...

Kediniz Hareketsiz Mi?

06.01.2023

Kediler karakterleri birbirlerinden farklı canlılardır. Kiminin hiç bitmeyen bir enerjisi ...

Kedicilerin Günlük Rutini

22.11.2022

Kediciler gün içinde kedisine nasıl vakit ayırmalı, neler yapmalı, bir gününü kedinizle ...

Köpeklerin Vücut Dili

23.09.2021

Köpekler gözlerinden, kuyruklarına kadar tüm vücut hareketleriyle iletişim kurarlar. Göz ...