Veteriner Hekim Tarkan Özçetin’e ‘Kedilerde arı sokması durumunda neler yapabileceğimizi sorduk.

Veteriner Hekim Tarkan Özçetin’e ‘Kedilerde arı sokması durumunda neler yapabileceğimizi sorduk.

KEDİLER VE ARI SOKMASI

Kedilerde arı sokması durumu başınıza geldiğinde ne yapacağınızı şaşırmış, kararsız kalmış olabilirsiniz. Bu içerikte kedilerde arı sokması durumunda ne yapılması gerektiğini derledik. Kedilerde arı sokması sevimli, şiş suratlar ne kadar tatlı görünse de dikkat edilmesi gereken ve tehlikeli olabilecek bir durumdur.

Veteriner Hekim Tarkan Özçetin’e ‘Kedilerde arı sokması durumunda neler yapabileceğimizi sorduk.

- Tarkan bey kedimizi arı sokmuş ise bunu nasıl anlayabiliriz?

Dr. Tarkan Özçetin: Öncelikle kedilerde arı sokması ciddiye alınması gereken bir konudur. Eğer kedinizi arı soktuysa ya da bundan şüpheleniyorsanız kedinizin davranışlarını ve vücudunu kontrol etmeniz gerekir. Her kedide yaygın semptomlar görülebileceği gibi kediden kediye değişkenlik gösteren semptomlara da rastlayabilirsiniz. Konu ile ilgili ilk göze çarpan şey arının soktuğu yerde oluşan şişlik olacaktır. Eğer kedinizde bölgesel bir şişlik var ise mutlaka o bölgeye bakmalısınız.

- Eğer şişlik varsa ne yapılmalı? Şişlik Yeterli bir bulgu mu?

Dr. Tarkan Özçetin: Şişlik ilk başta gelen semptom. Sonrasında kızarıklık, ana bölgeye bağlı olmak üzere farklı bölgelerde de şişlik, kedide halsizlik, kusma, davranışlarda anormalite gibi durumlar başlıca bulgular.

- İlk müdahale nasıl olmalı?

Veteriner Hekim Tarkan Özçetin: Öncelikle arı sokan yer tespit edilmiş ve arının iğnesi orada duruyor ise kediye zarar vermeden iğne çıkarılmalıdır. Ardından vakit kaybetmeden veteriner kliniğine götürülmelidir. Yapılması gereken tedavi hekim tarafından muayene sonrası yapılmalıdır.

- Evde tedavi mümkün müdür?

Dr. Tarkan Özçetin: Arı sokması insanlarda da olduğu gibi kedicikler için de tehlikelidir. Hiçbir sorun yaşanmayacağı gibi alerjik bir reaksiyon görülüp görülmeyeceği de bilinemez. Bu nedenle ilk müdahale sonrası veteriner hekime başvurmak, geç kalmamak adına çok önemlidir. Veteriner Hekim kedicik için gerekli muayene ve testleri yaparak tedavi uygulayacağı için tüm olası negatif durumların da önüne geçilecektir.

- Tedavi sonrası ne yapılmalıdır?

Veteriner Hekim Tarkan Özçetin: Tedavi sonrası negatif bir durum genelde yaşanmaz. Hekim gerekli görür ise tedavi sonrası bir kontrol isteyebilir. Tedavi sonrası hekimin belirttiği süreç boyunca, hekim tarafından uygun görülen önemler ve dikkat edilmesi gereken hususlara özen gösterilmelidir.

Veteriner hekim Tarkan Özçetin'den aldığımız bilgiler ışığında her sağlık konusunda olduğu gibi arı sokması da kediciklerimiz için hayati bir durum. Bu nedenle hekim ve klinik yardımı şart kediciler.

18/07/2023

Keditörün Önerisi

Baskınlık Problemleri

18.02.2021

Sosyal olarak dengeli bir evde kediler baskınlık ilişkileri geliştirirler. Eğer kediler ...

Kediler Alemi

Dumanlı Pars - Fulya Köse

12.02.2021

Dumanlı pars (Neofelis nebulosa) veya Bulutlu leopar, kedigiller (Felidae) familyasından ...

Kedi Felsefesi - Emek Ekşi

26.07.2021

“Lütfen söyler misiniz bana, buradan hangi yola gitmem gerek?”“Bu nereye gitmek istediğine ...

Yaşa(t)mak - Yaren Çiçek

25.03.2021

Hayatta sadece kendimizi ve bize ait olan şeyleri sevmeyi bıraktığımız gün, her şeyin daha ...

Engelsiz Yaşam

28.05.2022

Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...