Kedi Dostu Klinik Nedir? - Seda Tuncel

Kedi Dostu Klinik Nedir? - Seda Tuncel

Kediler, tek başına avlanırlar. İnsanlarla olan birlikteliklerini barışçıl bir şekilde sürdürürken vahşi atalarından kalan bu davranışı hala bir miras olarak taşırlar. Tek başına avlanmalarının yanı sıra hayatta kalmak için verdikleri mücadelede de bireyseldir ve her zaman olası tehlikelere karşı kendilerini koruma ihtiyacı hissederler.

Tahmin edilebileceği gibi veteriner hekim ziyaretleri esnasında yaşanılan tecrübelerin bir çoğunda kediler kendilerini korumak zorunda hissettikleri bir çok an yaşarlar. Bu anlar kedilerin refahlarını kısa ve uzun vadede olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirmek için alınacak bazı önlemler mevcut. Bunlar; kedilerin evde taşıma çantalarına girdikleri andan itibaren başlayan ve yolculuk, muayene ve hospitalizasyon süreçlerinde de sürdürülmesi gereken bir dizi tedbiri kapsamaktadır. Bu tedbirlerde esas amaç onların sağlığını gözeterek refahını korumaktır. Tedbirleri oluştururken kedilerin davranışlarını doğru yorumlamak ve stres karşısında verdikleri yanıtı değerlendirirken konuya onların bakış açısından bakmak gerekir. Kısacası kedi gibi düşünmekten bahsediyorum..

Öncelikle onlarda stres oluşturan durumları ortaya koymak, duygularını ve davranış modellerini belirlemek gerekir. Muayene ve hospitalizasyonun yapıldığı ortamın çevre şartlarını da yine onların refahını gözeterek oluşturmak çok önemlidir. İşte bu yaklaşım ‘’Kedi dostu yaklaşım’’, bu ilkeleri benimsemiş sağlık kurumları da ‘’Kedi dostu klinik’’ olarak adlandırılmaktadır. Tabi ki de bu yaklaşıma gönül vermek her kurumu kedi dostu bir klinik yapmıyor, maalesef. Bu yaklaşımın esasları ISFM (International Society of Feline Medicine) Türkçe adıyla Uluslararası Feline (Kedi) Tıp Derneği tarafından belirlenmiş ve aynı dernek tarafından 2012 yılında Cat Friendly Clinic (Kedi Dostu Klinik) adıyla dünya çapında bir akreditasyon programı oluşturulmuştur. Bu uyum programında kedi dostu klinik ünvanına sahip olmak isteyen kurumlar için bronz, gümüş ve altın seviyelerinde standartlar belirlenmiştir ve her bir standart için farklı gereklilikler getirilmiştir.

Programda yerine getirilmesi talep edilen sayısız koşul mevcut. Her bir talebi tek tek bu yazıda ele almak mümkün değil fakat konu başlıklarını sıralamak gerekirse personel eğitimi, klinik yönetimi, klinik içerisindeki kedilere yaklaşım tarzı, hasta sahipleriyle iletişim, bekleme odası, resepsiyon alanı, muayene odası, klinikte tutulan kayıtlar, hospitalizasyon imkanları, operasyon salonu, anestezi imkanları, operasyon ekipmanları, dental uygulamalar, görüntüleme imkanları, laboratuvar ekipmanları ve kullanılan ilaçlar ana başlıklıkları altında geniş bir değerlendirme mevcut. Detaylar içerisinde bir kedinin hospitalizasyon esnasında kalacağı odanın santimetre karesi bile standardize edilmiş durumda. Eğer sağlık kurumunuz akredite olmayı başarmışsa, dernek tarafından her an olası bir denetlemeye de hazır olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla yalnızca programa dahil olmanız yeterli değil, hizmetlerinizin sürekliliğini sağlamanız çok önemli.

Ülkemizde kedi dostu yaklaşımda altın standardı sağlayan ilk ve tek kurum ise Cat Hospital Başhekimi Dr. Tarkan ÖZÇETİN liderliğindeki Cat Hospital ailesine ve ailenin Kedi Sözcüsü olan Veteriner Hekim Süleyman SERİNGEN’e teşekkür eder, kedi dostu yaklaşımı ilke edinen sağlık kuruluşlarının artmasını dilerim. 

26/05/2023

Keditörün Önerisi

Kedilerin Özel Alanları

06.12.2022

Kediler korktuğu zaman veya dinlemek gibi yalnız vakit geçirmek istediği zamanlarda bir alana ...

Kediler Alemi

Mamada KDV İndirimi Yolda!

27.01.2022

Kedi ve köpek mamalarına gelen zamla, ihtiyaçların lüks tüketim olarak kabul edilmesi ...

Kediniz Hangi Renk?

05.02.2023

Kedilerle ilgili harika şeylerden biri, her kediyi benzersiz kılan çok çeşitli ...

Kedi Ötüşü

06.07.2021

Kedilerin birçok ses çıkarttığını ve her bir sesin farklı anlam taşıdığını biliyor ...