Hangi Durumlarda Veteriner Hekimden Yardım Alınmalı?

Hangi Durumlarda Veteriner Hekimden Yardım Alınmalı?

Kediler genel anlamda sağlıklı, hareketli ve dinç canlılardır. Ancak zaman zaman onların da sağlık sorunları yaşaması mümkündür. Üstelik onlar bu durumu anlatamazlar, geç kalınmış bir durum yaşamamak için veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.

Acil durumlarda zaman kaybetmeden veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Acil olmayan durumlarda ise, kedinize veteriner hekiminin belirlediği belli zamanlarda, kontrolleri yapılmalıdır. Aşı ve kontrol muayeneleri aksatılmamalıdır.

Acil veteriner hekime başvurabileceğiniz durumları sizler için derledik;

Halsizlik

Eğer kedi günlük normal aktivitesinin çok gerisinde kalacak şekilde halsiz, uykulu ve uyuşuksa acilen veteriner hekime ulaşmak gerekir. Kediler düzenli aktivitelerine oldukça sadıktırlar. 48 saatten fazla süren halsizlik acil veteriner hekime danışılması gerektiğinin işaretidir.

Kusma

Kediler hassas canlılardır. Yedikleri bir gıda, soğuk alma, iç, parazit, tüy yumakları ya da viral hastalıklar kedinin kusmasına sebep olabilir. Bunun ayırımını en iyi veteriner hekim yapabilir. Tekrarlanan kusmalar tehlikeli durum oluşturabilir. 24 saatten fazla süren ve bu süre içinde tekrarlanan kusmalarda veteriner hekime başvurmalısınız.

İshal

Tek seferlik akut bir durum olarak meydana gelebileceği gibi oldukça önemli sebeplerden de oluşabilir. İshal 12 saat içinde birkaç defa tekrar ettiyse veteriner hekim müdahalesi için gecikmemek gerekir. İshal ciddi su kaybına sebebiyet verir.

Kanlı idrar

İdrar yolu ve böbrek problemleri evcil kedilerde yaygın görülen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar idrarda hafif kırmızılık görmenize sebep olabilir. Hemen veteriner hekime başvurmalısınız.

İştahsızlık

Kediniz çok az miktarda yiyor veya yemek yemeyi tamamen reddediyorsa bu iştahsızlık belirtisidir. Kediler hasta olduklarında iştahları kapanır. Vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız.

Yaralanma, yüksekten düşme

Kedinin ufak ya da büyük bir kaza geçirmesi olasılığı her zaman mümkündür. Oldukça hareketli ve meraklı olmaları başlarına birçok iş açabilir. Düşme, yaralanma gibi durumlarda evde müdehale etmeye çalışmak çok yanlıştır ve hayati riske sebep olabilir. Bu durumlarda hiç vakit kaybetmeden en yakın veteriner hekim kliniğine ulaşmanız gerekir. Kedinizin yüksekten düşmesine engel olmak için pencere ve kapılarınıza file taktırmalısınız.

03/05/2023

Keditörün Önerisi

Kediler sahiplerini korur mu?

25.04.2024

Korumacı evcil hayvanları dendiğinde aklımıza ilk olarak hiç kuşkusuz köpekler gelir. Ancak ...

Kedilerde Kan Grubu

25.04.2023

Kedilerde tespit edilmiş üç ayrı kan grubu var. Tıpkı insanlarda olduğu gibi A, B, AB, ...

Kediler Alemi

Kahraman Kedi Arthur

16.02.2021

Avustralya’da evlerinin arka bahçesinde ülkenin en zehirli yılanı tarafından saldırıya ...

Atatürk'ün Hayvan Sevgisi

10.11.2022

Mustafa Kemal Atatürk’ün her ne kadar üç köpeği olduğu bilinse de, hayvan sevgisi sadece ...

Köpeklerde Hamilelik

25.10.2021

Köpeklerin hamilelik süresi ortalama 56 ile 70 gün arasında sürmektedir. Bu süre ...

Kedilerin Burnu Neden Akar?

27.12.2022

Kediler bizler gibi konuşamadıkları için sağlık durumları konusunda bilgi sahibi olabilmenin ...

Kedilerde Solunum Sistemi

09.03.2023

“Vücudun oksijen gereksiniminin sağlanması konusunda kedilerin solunum sistemi insanlarınkine ...

Kedi Hafızası

05.05.2023

Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde oldukça iyi ...