Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerde Ağız Kokusu

Kediler temizlikleriyle ün salmış canlılardır. Sürekli kendi kendini temizlemelerinin bizim yararımız için yapıldığını düşünmek güzel olsa da, aslında kendilerini yalamaları daha içgüdüsel bir amaca hizmet eder: Onları herhangi bir yırtıcı veya av tarafından fark edilebilir kılacak kokuları gidermek..

Kötü nefes kokusu nedenleri

Kedilerde ağız kokusunun en sık nedeni diş ve diş eti sorunlarıdır. En yaygın olanı dişleri çevreleyen dokuların plak ve tartar oluşumunun neden olduğu bir iltihaplanma şeklindeki hastalıklardır. Plak çok sayıda bakteri içerir. Bu bakteriler, oldukça kötü koku salgılar. Hastalığın tedavisi, bir veteriner kliniğinde plak ve tartarın profesyonel olarak çıkarılmasını ve ardından düzenli evde bakım yapılması gerekir.

Kedilerde diş kökü apseleri yaygın görülen bir hastalıktır. Apse büyüdükçe, genellikle kedinin yüzünde, etkilenen diş bölgesinin yakınında şişlik görülür. Bazen enfeksiyon deriyi delip geçer ve irin kedinin derisine, tüylerine akar. Ne yazık ki oral tümörler, yaygın ağız kokusunu salgılar. Tümör büyüdükçe, bazı kısımları enfekte olabilir ve çürümeye başlayarak hoş olmayan bir kokuya neden olabilir.

Kedilerde ağız kokusu sadece diş problemlerinden kaynaklanmaz

Kediler yaş aldıkça böbrekleri zayıflamaya başlar ve kan dolaşımındaki toksinleri filtreleme yetenekleri bozulur. Disfonksiyon ilerledikçe, kan dolaşımındaki toksin seviyesi yükselir ve kedilerde idrarda kan olarak görülebilir. Üremili kedilerin genellikle nefes kokusu çok kötüdür.

Diyabet, bir kedinin nefesini etkileyebilen başka bir metabolik bozukluktur. Bazı diyabetik kedilerin nefeslerine tatlı bir koku gelir. Koku mutlaka kötü değil, sadece farklıdır. 

Kedilerde oluşabilecek ağız kokusunun önüne geçmek için;

Kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayın. Evcil hayvanlar için özel üretilmiş fırça ve macun kullanın. Plak ve tartar oluşumunu azaltmak için veteriner hekime danışarak mama seçiminde bulunun. Kuru mamalar diş temizliğine yardımcı olabilir. Kedinize diş bakımı yapın. Kokuyu farkettiğinizde veteriner hekiminizden profesyonel destek alın. Kedinizin ağız kokusunun nedenini belirlemek için, veteriner kedinizin sağlık öyküsünü alacak ve onu muayene edecektir. Kokunun kökeni belli değilse, kan ve idrar tahlili ya da diğer teşhis testlerini yaparak altta yatan tıbbi problemi çözmeye çalışacaktır.

16/03/2023

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

30 Kediye Yuva Olan Okul

05.12.2022

İzmir'in Beydağ ilçesindeki kırsal mahallede 19 öğrencinin eğitim gördüğü ...

Baskınlık Problemleri

18.02.2021

Sosyal olarak dengeli bir evde kediler baskınlık ilişkileri geliştirirler. Eğer kediler ...

Evini kedilere verdi

19.11.2024

Edirne’de 44 yaşındaki Sevgül Durgit, evinin bir odasını sokak kedilerine yuva yaptı. Yedi ...

Kedilerin Burnu Neden Akar?

27.12.2022

Kediler bizler gibi konuşamadıkları için sağlık durumları konusunda bilgi sahibi olabilmenin ...

Kediler ve Müzik

26.02.2021

İnsanların hemen hepsi gün içerisinde az ya da çok müzik dinlemektedir. Peki hiç ...