Engelli Bir Kediyle Yaşam

Engelli Bir Kediyle Yaşam

Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen engellere rağmen hayattadırlar. Onların yaşadıklarını unutmamalıyız! Onlara bir şans verildiği takdirde onlar da diğer kediler gibi mutlu yaşayabilirler.

Kedilerin engel durumlarına göre; iki bacaklı, üç bacaklı, arka ya da ön ayakları felç, görme ve duyma engelli olarak kategorize ettiğimizde, onların bakımları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz yazımıza göz atmalısınız.

Üç bacaklı kediler

Bir kaza sonucu bacağını kaybeden kedilerin tedavileri bittikten sonra, sıcak evlerinde mutlu yaşama hakkını onlara vermelisiniz. Üç bacaklı kediler genellikle, dört bacaklı kediler kadar hareketlidirler. Ama temizliklerinde sizden biraz yardım alabilirler. Eğer bir kaza sonucu üç bacaklı kaldı ise yeni yaşamına alışması için onu korumanıza ihtiyacı vardır. Bu yeni yaşama alışması biraz zaman alsa da sizin yardımınızla kolay adapte olup, mutlu bir şekilde yaşayabilirler.

Üç bacaklı bir kedinin aşırı kilo almamasına büyük özen göstermek gerekir zira vücut ağırlığını taşıyan bacaklardan biri eksildiği için diğer üç bacağa daha fazla yük binecektir. Ayrıca yeterli fiziksel aktivitede bulunmaları son derece önemlidir.

İki bacaklı kediler

Bazı durumlarda ön ya da arka bacaklarını kaybedebilecekleri gibi çapraz olarak da bacaklarını kaybedebilirler. Bacaklarını kaybetmiş kedilerin önemli bir avantajı, kedilerin doğuştan sahip olduğu olağanüstü denge duyusudur. Bu sayede aynı taraftaki hem ön hem arka bacağını kaybetmiş kediler bile tekerlekli bir düzenek yardımı olmaksızın ihtiyaçları olan tüm hareketleri yapabilecek beceriyi geliştirirler. Alışma süreçlerinde onlarla her zamankinden daha fazla ilgilenmelisiniz. Özellikle yaşı ilerlemiş kedilerin bu tür kayıplar yaşamasından sonra uyum sağlama süreçleri daha uzun olabilmektedir.

Arka ya da ön ayakları felçli kediler

Bazı kedilerin omurgalarının hasar gördüğü bir kaza nedeniyle arka bacakları felç olabilir. Kuyruk da omurganın bir uzantısı olduğu için genellikle böyle durumlarda kuyruk da felç olur.

Arka veya ön ayakları felci kedilerde en önemli durum, eğer idrar kesesi ve bağırsak kontrolü yitirildiyse, kedinin idrarını ve dışkısını yapma yeteneği körelebilir ya da yok olabilir. Her iki durumda da elle masaj yoluyla kedinin idrar kesesini ve bağırsaklarını boşaltması sağlanabilir. Veteriner hekiminiz bunu nasıl yapacağınızı size öğretecektir. İdrar kesesinin uzun süre boşaltılmaması idrar yolu hastalıklarına neden olabilir. Yine bu kediler de uygun bir yürüme aparatı ile hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilirler.

Görme ve duyma engelli kediler

Doğuştan görme ve duyma engelli olabileceği gibi, bazı kaza ve hatalı beslenmeden dolayı da bu tür engeller meydana gelebilir.

Görme yetisini kaybetme derecesi kedilerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi farklıdır. Çoğunlukla görme yetisi yavaş yavaş yitirildiği için kedi bu duruma ayak uydurmayı öğrenir ve bazen kediciler bile durumu anlayamazlar. Bazı durumlarda hastalık ya da yaralanma nedeniyle gözlerden birinin ya da ikisinin de cerrahi müdahaleyle alınması gerekebilir. Ani görme yetisi kaybı, çok daha çabuk fark edilir çünkü kedi yönünü kaybetmiş gibi davranır, yürürken tereddüt eder ve çok yüksek sesle miyavlayabilir.

Onların adapte olabilmeleri için öğrendikleri bölgede bulunan mama, su kabı ve tuvalet kaplarının yerini değiştirmemelisiniz. Bulunduğu mekânı tanıması için ona izin vermeli, tehlike oluşturabilecek şeyleri ortadan kaldırmalısınız.

Duyma engelli kediler, birçok tehlikenin gelişinden habersizdirler. Bu yüzden kapalı veya kontrollü mekanlarda tutulmaları gerekir. Özellikle ani duyma hissini kaybeden kediler kendilerini güvensiz hissedecekleri için bazen kedicilere daha bağımlı olabildiği gibi, bazı kediler daha sinirli olabilmektedir.

10/05/2024

Keditörün Önerisi

Kedi Hafızası

05.05.2023

Japon uzmanların yaptığı araştırmada, kedilerin belirli hafıza testlerinde oldukça iyi ...

Kediler Alemi

Kedi Nefesi - Ferhan Yüksel

04.05.2020

Yeryüzündeki bütün hayvanlar gibi kediler de diyafram nefesi ile solurlar. Ömrümüzün ilk ...

Kedi Aknesi Nedir?

30.12.2022

Kedi çene aknesi, kedilerde oldukça yaygın bir cilt durumudur. Çene aknesi, bir kerelik bir ...

İsviçre Sınıfta Kaldı!

16.02.2022

İsviçre hayvan deneylerine devam kararı aldı, vahşete “Evet” dedi! İsviçre’de ...

Mamada KDV İndirimi Yolda!

27.01.2022

Kedi ve köpek mamalarına gelen zamla, ihtiyaçların lüks tüketim olarak kabul edilmesi ...

Kediler Neden Ot Yer?

01.10.2021

Etobur olan kedileri ot yerken gördüğünüzde biraz şaşırmış olabilirsiniz. Peki, kedilerin ...

Kediler Terler Mi?

25.08.2022

Hem evimizdeki minik dostumuz, hem sokaktaki dostlarımız için yaz aylarının gelmesi, ...

Sadece Sevgi...

02.02.2021

Shafieva Svetlana Nikolaevna Kırgızistan’da yaşayan bir felinolog... Kırgızistan’daki ...

Kedilerde Yüksekten Düşme

12.08.2022

Özellikle bahar ve yaz aylarında, açık bırakılan pencere ve balkon kapıları kediler için ...