
Kediler Hakkımızda Ne Düşünüyor? - Emek Ekşi
15.02.2022“Kediler, bizi büyük kediler olarak görürler” Bu acaba doğru mu? Bir hayvanın ...
Öncelikle şunun bilinmesini isterim ki bu yazılanlar, dünyaya gözlerini yeni açan yavruların, sokaktan ev hayatına geçmeyi düşünenlerin, hayatını kolaylaştırmak için yazılıyor. Bu sayede bir insanı sahiplenmenin inceliklerini öğrenecekler. Tecrübelerimizi paylaştıkça hayatımızın kolaylaşacağı, gururumuzdan vazgeçmeden yaşayabileceğimiz günlerin daha uzun süreceğini düşünüyorum.
Hamiş: Bu yazı boyunca genel söylemler yüzünden insanlardan “sahip” diye bahsedilecektir. Bizim tercihimiz, ev arkadaşı, aynı evi paylaştığım insan gibi tanımlamalardır.
1- EV BULMAK
Hepimiz özgürlüğümüze düşkünüzdür ama aynı zamanda önümüze gelen hazır yemekleri, yumuşak battaniyelerde yatmayı da severiz. Özellikle soğuk kış günleri düşünülünce yerleşik düzene geçmek iyidir. Tabii en güzeli size hem bu konforu sunup hem de özgürlüğünüzü kısıtlamayacak ev bulmaktır. Dikkatinizi çekerim, sahip, insan gibi tanımlamalardan bahsetmiyorum. Ev diyorum. Onlar her ne kadar kendilerinin seçtiğini düşünse de aslında onları ve evi seçen her zaman bizizdir.
Bundan dolayı sokakta yanınıza gelip “ay şirinliğe baaakkk, nolur alalım bunu” diye sevgilisine yalvaranlardan iyi ev çıkmaz. Amaç sevgilisine şirin gözükmektir ki, genel olarak hayatlarında hiç kedi bakmamışlardır. Kendilerine yemek hazırlamaktan bile acizdirler bırakın size. Saatlerinin çoğunu dışarda geçirirler. Evde sizi annelerine bırakırlar. Genel olarak insan anneleri kafayı temizlikle bozduğundan huzur bulamazsınız o evde.
Birisi sizi kaşınıza gözünüze göre seçiyorsa da uzaklaşın oradan. Onlar yavru kedi tutkunudurlar, biraz büyüyüp dertleriniz arttığında onlar için çekilmez olursunuz. Koşmanız dert, yemeniz dert, azmanız derttir onlar için. Bebekken yaptıklarınız şirinlik, büyüyünce yaramazlık olur. Hatta utanmasalar hep yavru kalın isterler. Sonra onları bilgisayar başında oturup size yeni ev ararken bulursanız şaşırmayın.
İçgüdülerinize güvenin, o sizi doğru yola götürecektir. Doğamız gereği biz insanlardan çok daha duyarlıyızdır. Ellerinin dokunuşundan, sizi severken çıkardıkları seslerden, kokularından hangi insanın size uygun olduğunu anlayacaksınız merak etmeyin. Diyelim ki yanıldınız, üzülmeyin arayış yolunuz hep açıktır, yılmadan yolunuza devam edin.
2-EV YAŞAMINA BAŞLARKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Eve adımınızı ilk attığınızda ilk yapmanız gerekenler, su kaynakları, yiyecek kaynakları ve uyunacak en rahat ve sıcak köşeyi bulmak olmalı. Bunlarla ilgili zaman zaman “sahiplerle” sorun yaşayabilirsiniz. İnatçı ve kararlı olun. Sonunda pes edenler onlar olacaktır.
Size cicili biçili sepetlerde yatmaya zorlarken kendileri evin en rahat kanepesini seçerler. Unutmayın artık ev üzerinde eşit haklara sahipsiniz. “İlk kapan kullanır” kuralını öğretmeye çalışın. Zaten onun sizden önce herhangi bir köşeyi ya da eşyayı kapma şansı yoktur. Doğaları gereği bizim kadar çevik ve dengeli olamazlar. Yine de bu kusurlarını gerekmedikçe yüzlerine vurmayın.
Yemeğinizi onun istediği yerde yemek zorunda değilsiniz. Nasıl onlar bazen yemek masası, bazen mutfak tezgâhı ya da televizyon karşısında yeme hakkına sahiplerse bu sizin için de geçerlidir. Tabii bu kuralı hemen anlamalarını beklemeyin. Hele evde “anne” dedikleri insanla yaşıyorsalar bu kuralı kabul etmeleri uzun zaman alır. İşin içine biraz şirinlik katabilirsiniz ama abartmayın. Şirinlik diye gururunuzu ayaklar altına sermeyin. En iyi yöntem ödüllendirmektir, iyi yaptığı şeyler için sizi okşamasına izin verin, hatta bir süre kucağında yatabilirsiniz bile. Kötü olanlar için kötülüğün derecesine göre değişen tırnak darbeleri, ya da ısırıklar yetecektir.
Sahiplerin anlayamadığı şeylerden biride akan su içmekten hoşlandığımızdır. Onların parlak taslara doldurdukları su, çeşmeden akan suyun yerini asla tutamaz. Çeşme başında bazen acıklı bazen yüksek sesle miyavlamalarınız bir süre sonra bunu anlamalarını sağlayacaktır.
Bunların yanı sıra evde ilk yapmanız gereken şeylerden biri de bazı eşyaların yerini öğrenmektir. Mesela elektrik süpürgesinin yeri ve ne zamanlar kullanıldığı kesin olarak bilinmelidir. İstisnalar hariç, sesi pek çok kediyi deliye çevirir. Öyle zamanlar için güvenli alan bulun kendinize, mümkünse yüksek olsun.
Arada evin dekorasyonuna karışmaya da hakkınız var tabii. Kitaplar, biblolar, fotoğraflar doğru yerde durmuyor olabilir. Çekinmeden müdahale edin. Sevmediğiniz müzikler çalıyorsa Cd leri kullanılmaz hale getirin. İyi edebiyattan anlamıyor ve gereksiz şeyler okuyorsa fazla sinirlenmeden uyarın, unutmayın onlarda canlı, çok sert olmayın.
Unutmayın bu sizin ortak yaşama alanınız, eşit haklara sahipsiniz.
Şimdilik bu kadar, sabah sporları, eve gelen gereksiz arkadaşlar konusuna daha sonra değineceğiz. Yazının size ulaşabilmesi için ne yazık ki ev arkadaşımın ismini kullanmak zorundayım. Bol yaş mamalı günler hepinize.
İmza: Tarçın Sarmal
“Kediler, bizi büyük kediler olarak görürler” Bu acaba doğru mu? Bir hayvanın ...
Fobilerin sadece insanlara özgü olduklarını düşünürüz ancak kedilerin fobileri vardır. ...
Çorum'da meydana gelen yangında, evde mahsur kalan bir kedi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle ...
Tüm dünyadan ve ülkemizden arama kurtarma köpeklerinin afet bölgesinde canla başla ...
Tüm gelişmiş canlılarda olduğu gibi gözler, kedinin en temel duyu organıdır. Yeni doğan ...
Antlara Hayvan Hastanesi’nden Uzman Veteriner Hekim Sefer Küçüker, Antalya’daki yangınla ...
İnsanlar kedileri ya çok sever ve tutku ile bağlanırlar ya da onlardan korkar ve nefret ...
Kedicilerin birçoğunu istemeden yaptıkları hatalar mevcuttur. Bilmeden kedinize karşı ...
Kedilerin ve köpeklerin beslenmesinde bazı benzerlikler olabilir. Bununla birlikte, beslenme ...
İnsanların çok sevdiğimiz bazı yiyecekler onlar için faydalı olmadığı gibi aksine ...
Kediler etobur canlılar olmalarına rağmen bazen kedilere sebze de verebiliriz. Hatta ...
Bu haber kedilerle doğrudan ilgili değil. Ancak dolaylı yoldan da olsa onları ilgilendiriyor. ...
‘’Bir veteriner hekim için her vaka özeldir ve ağzı dili olmayan bir canlının derdini ...
Antalya'da bir vatandaş işe gitmek için sabah erken saatlerde arabasına bindi. Arabayı 1 ...
İtalyan moda evi Dolce&Gabbana tasarımlarında hayvan kürkü kullanmaya son vereceğini ...
Güney Kore'de yakın zamanda aniden bir tür nöromusküler hastalık geliştirdikten sonra ölen ...
Japonya’da ‘kedi kafeler’ oldukça popüler. Bunun sebebi ise kedi beslemenin oldukça ...
Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik içeren yasanın meclisten ...
Ceva Health Animal tarafından oluşturulan marka Feliway, kedilerin mutluluğuna ve kediler ile ...
Evcilleştirme ile hayvanlar, insanların himayesi altına girmiştir. Bu da beraberinde, ...
Kanada'nın Ontario eyaletinde yaşayan Christine De Castro, yaklaşık 12 yıl ...
Konda'nın Meclis'te görüşülmeden önce sokak hayvanları yasasıyla ilgili yaptığı ankete ...
Kedilerin başına buyruk canlılar olduğu bir gerçek. Her ne kadar kedilerin neleri sevip neleri ...
Yuri Dmitriyeviç Kuklaçev, Sovyet Rus RCFBR ulusal sanatçısıdır. Kedilerle sirkte çalışan ...
Kediyi torbaya koymak, zorunlu göçten mübadeleye, zorla evden uzaklaștırmaktan, yașlandın ...
Kediler karakterleri birbirlerinden farklı canlılardır. Kiminin hiç bitmeyen bir enerjisi ...
Ankara'da bir evin arka bahçesinde bulunan ve sahiplenen kişi tarafından Midas adı verilen kedi ...
Kedilerin köpeklerden daha zeki olduğu düşünülürdü her zaman ama şimdi görünen o ki ...
Bursa’da yeni doğan bir kedi Ertuğrulgazi Polis Merkezi’nin maskotu oldu. Her gün nöbetçi ...
Kediniz için hangi kumu kullanıyorsunuz? Peki ya kullandığınız kumun özellikleri, çevreye ...
Bu durum aslında ‘’sevme –ısırma sendromu’’ olarak adlandırılan genel bir sorundur. ...
Yapay zekânın sağlık sektörüne faydaları artmaya devam ederken, kediler de bu faydalardan ...
Yanobe'nin son uzay temalı sanat enstalasyonu “Büyük Kedi Patlaması”, Japon’yadaki bir ...