Evdeki Kedi-Köpek Sayısına Sınırlama!

Evdeki Kedi-Köpek Sayısına Sınırlama!

Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik içeren yasanın meclisten geçerek yürürlüğe girmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yasanın uygulama yönetmeliklerini hazırlamaya başladı. Sivil toplum kuruluşları (STK) ile "ısrarla paylaşmak istemediği" belirtilen taslakta daha önce tartışmalara sebep olan evdeki hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Bakanlık hazırladığı uygulama yönetmeliği taslağının 12. maddesi e bendinde site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.

Hazırlıkları devam eden yönetmeliğin 48 maddelik taslağına ise Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) ulaştı ve metnin tamamını yayınladı.

Taslakta daha önce tartışmalara sebep olan evdeki hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Bakanlık hazırladığı uygulama yönetmeliği taslağının 12. Maddesi e bendinde site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.

'Bu taslak bu şekli ile düzeltilmeden yayınlanırsa infial yaratır'

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı açıklamasında şunları söyledi:

“Taslak metinde 20. Madde ve devamında genişçe yer bulan geçici kısırlaştırma üniteleri düzenlemesi var. Ne demek geçici kısırlaştırma ünitesi? Mobil kısırlaştırmayı yasaklayacaktık. Tekerleklisi mobil olan bu ünitelerin, tekerleksizini dizayn edince sorun çözülmüş mü olacak? Niyet hiç de iyi görünmüyor.


Paçalı açıklamasının devamında hayvan sayısının kısıtlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
“Yasanın hazırlık süreçlerinde en çok tartışma yaratan konulardan biri de evdeki hayvan sayısına kısıtlama getirilmek istenmesi üzerine olmuştu. Kamuoyundaki tepkiler üzerine Özlem Zengin sayı sınırlamasının söz konusu olamayacağını açıklamıştı. Ancak ne yazık ki hükümet bu sözünü de tutmayacak, kamuoyunu kandıracak gibi görünüyor.

“Yönetmelik taslağında açıkça sayı sınırlamasına ilişkin düzenleme var. Ve üstelik evde üretime izin veren, üretimi kollayan bir düzenleme. Üretime, üreticiye her kolaylığı sağlarken hayvanlara yardımcı olmak için zor şartlarda kapılarını onlara açan, imkansızlıktan imkan yaratıp iki hayvana daha yuva olmaya çalışan iyi niyetli insanlara düşmanca düzenlemeler yapan bir bakanlık oldu iyice Tarım ve Orman Bakanlığı.

“Bu taslak bu şekli ile düzeltilmeden yayınlanırsa infial yaratır. Hiç kimse evindeki hayvanı bunların canı öyle istedi diye güle oynaya elleriyle teslim edeceğini sanmasınlar.

“Amaçları kriz üretmekse bilsinler ki asla hiçbir hayvan sever sırf yönetmelikle sayı sınırlaması getiriliyor diye hayvanını ölüme terk etmeyecek, elleriyle bunlara teslim etmeyecek. Akıllarını başlarına alsınlar. Bu kadarı da fazla artık.”

Tarım ve Orman Bakanlığı: Düzenleme taslaktan çıkartılacak

HAYKURDER'in daha sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda yönetmelik çalışmasının başında bulunan daire başkanı ile görüşme gerçekleştirildiği ve söz konusu taslağın tekrar düzenlemeden geçeceğinin bildirildiği ifade etti.

HAYKURDER yaptığı açıklamada görüşmeyi şöyle aktardı: “Özellikle evdeki sayı sınırlamasına dair elimizdeki taslak metnin güncellenerek geliştirilmeye devam ettiği ve yönetmeliğin Şubat sonu gibi çıkmasının planlandığını ifade ediyorlar. Bu süreçte çalışmaların tüm aşamalarında irtibatlı olacağız. Sürecin takipçisiyiz."

17/12/2021

Keditörün Önerisi

Toksik Oyun

12.06.2023

Oyuncu kedilerin en sevdiği oyuncaklardan biridir evde duran bitkiler. Oyunun dozunu kaçıran ...

Kediler Alemi

Kediler Nelerden Hoşlanmaz?

05.06.2023

Kediniz ile oyunlar oynamak, yanınıza geldiğinde beklediği sevgiyi ve ilgiyi ona vermek onları ...

Kediler Evcil Midir?

24.09.2021

Son genetik ve arkeolojik araştırmalar, ev kedilerinin düşündüğümüzden daha vahşi ...

Engelsiz Yaşam

28.05.2022

Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...

Dikkat Kedi Çıkabilir!

18.02.2021

Sivas Belediyesi örnek bir olaya imza atarak, şehrin birçok noktasına ‘Kedi çıkabilir’ ...