Kelebekler

Kelebekler

Kelebekler; narin, sevimli ve rengarenk halleriyle görenleri kendilerine hayran bırakan o güzel canlılar. Kelebeklerin ömrü herkesin bildiği gibi 1 gün değildir. Kelebeklerin 1-2 ay yaşadığı, kiminin de 1 yıla kadar yaşadığı bilinmektedir.

Kelebekler, hayvanlar aleminin eklem bacaklılar arasında yer alan böcekler sınıfına ait Lepidoptera takımında bulunurlar. 20.000 civarında kelebek türü vardır. Antartika hariç dünyanın her yerinde görülebilir. Bir kelebeğin ağzı yoktur. Dikkatli incelediğinizde hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır. Kelebekler arasında, kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi, hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.

Kelebekler güzellikleriyle bilinse de zehirli türleri de vardır.  Zebra kelebek diye bilenen türdekiler oldukça zehirli ve tehlikelidir. Zehirli olan türleri genellikle parlak ve göz alıcı renklerde olanlarıdır ve normalden yavaş uçarlar. Yeşil damarlı olan Paşa Kelebeği denilen tür ise hayvan dışkılarını ve leşlerini yiyerek beslenir. Bu canlılar hayvanların gözyaşlarında, terlerinde ve idrarlarında banyo yapmaya bayılırlar.

Kelebekler hakkında bunları biliyor muydunuz?

Gözlerinde 6000 mercek vardır. Morötesi ışığı  görebilirler.
Bazı kelebek türleri yumurtalarını sadece bir bitki türü üzerine bırakır.
Bilim insanları, kelebeklerin sağır olduğunu düşünürlerken, kelebeğin kulağının olduğu 1912'de tespit edilmiştir. Kelebeklerin iskeletleri vücudunun dışındadır.
Kelebeklerin kanatları şeffaftır. Kaplanmış olduğu kitin tabakası ışığı farklı renklerde yansıttığından kelebeği renkli görürüz.
Kelebeklerin ömrü bir gün olarak bilinenin aksine, ortalama ömürleri 2-4 haftadır.
Kelebekler sarı, kırmızı, yeşil rengi görüp, ayırt edebilir.

29/09/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Dostça Bir Uyarı…

06.05.2020

Dostça Bir Uyarı…2018 verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %10’nunda en az 1 köpek ile ...