
Minik Kedimi Nasıl Besleyeceğim? - Dr. Gülşah Kaya Karasu
25.10.2022Kedilerin yaşam kalitesini belirleyecek olan bizler, yani kedicileriz. Yavru bir kedi dünyaya ...
Travmatik bir olay sonucu felç kalan kedi Aşk’ın hikayesi ve 7 yıldır Aşk için verdiği mücadele ile Yeşim Sağlık, bu hafta röportaj konuğumuz.
Yeşim Sağlık: ‘Felçli hayvanları terk etmeyin, onlar yaşıyorlar.’
Biraz kendinizden, bahsedebilir misiniz?
Ankara doğumluyum. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. Dış ticaret danışmanlığı yapıyorum. En büyük şansım evden çalışıyor olamam. Çocukluğumdan beri kediciyim. Ama ben çocukken, annem eve kedi alınamaz düşüncesinde olduğu için bir türlü kedi sahiplenemedim. Bu hep içimde kalan bir duyguydu.
Kediniz aşk ile nasıl tanıştınız?
7 yıl önce Ankara’da bir kış vakti kar yağıyordu. Bir konsere gittim ve merdivenlerde Aşk ile karşılaştım. O kadar kişinin arasından, bana geldi. Adeta beni seçti. O zamanlar aşk henüz 3-4 aylık kadardı. Kucağıma aldım, boynumda hemen uyumaya başladı. Hiç yabancılık çekmedi, eve geldiği ilk günden beri boynumda uyuyor. Tek patisine basamıyordu ve gözlerinde çok fazla akma vardı. Onu öyle bırakamazdım. Aldım eve geldim ve ertesi günü Ankara’da bulunan Cat Hospital Hastanesi’ne götürdüm. Enfeksiyon tedavisi uygulandı. Basamadığı o patisinde, 4 tane kırık varmış. Tedavisi uygulanmaya başlandı. Çok güzel bir sargı yapıldı ve 3 hafta sonra Aşk basmaya başladı.
Aşk için büyük fedakarlık yaptığınızı biliyoruz. Kedici okurlarına, Aşk’ın hayat hikayesini biraz anlatır mısınız?
Aşk’ın yaşadığı hayat hikayesi, tüm insanlara örnek olmalı. Hem kötü, hem iyi bir örnek. Kısırlaştırma işlemi için gelişiminin tamamlamasını yani 1 yaşının dolmasını bekledim. Ancak çabuk kızgınlık dönemine girdi. Daha 6,5 aylıktı. Ben 5. Katta oturuyorum ve camda her zaman sineklik vardı. Sineklik yetmez çelik tel yaptırmalıyım diye arayışta olduğum bir dönemdi. Benim kedim çok akıllı, çok sakin diye düşünmeyin. Evet, onlar çok akıllılar hareketleri ve refleksleri çok iyi ama bu saniyelik bir olay. Bir diş tedavisi görüyordum o sıra ve ilacın etkisindeydim. Bir anda gözümün önünde sinekliği itip, aşağıya düştü. Çünkü kızgınlık dönemine girmişti. Daha sonrasında baktığımda aşağıda o an dişi bir kedi olduğunu gördüm.
‘’Çok acı bir şok, başımıza gelmez demeyin.’’
Hemen kutusunu, feneri elime aldığım gibi aşağı koştum. Arka tarafını kımıldatamıyordu ve çok acı çekiyordu. Bu konuda anında kliniğe getirmek çok önemli. Bulduğum anda hemen, 15 dakika içinde kliniğe getirdim. Belki düştüğü an iyi gözüken vakalarda olabilir ancak iç kanama riski olabiliyor. Bulunduğu an hemen vakit kaybetmeden kliniğe getirilmeli ve ertesi gün asla beklenmemelidir. Yine Cat Hospital’a geldik. Ön müdahale yapıldı. İç kanama için belirli müdahaleler uygulandı. Hekimler, takip edeceğiz, 3 gün kritik dediler. Bir komaya girme durumu vardı ve hayatta kalıp kalmayacağı 3 üne bağlıydı. Aşk yoğun bakıma alındı. Ben her gün onun yanındaydım. İç kanama olmadı diye sevinirken, omurgada bir hasar olduğunu öğrendim. Kırık yok ancak bir tahribat var. Arka tarafı hiç kımıldamıyor. Tuvalet kontrolü yok, hep kaçırıyor. Hekimler en çok bana ihtiyacı olduğunu ancak kasların kuvvetlenmesi için fizik tedavi uygulanması gerektiğini söylediler. Kırık olmadığı için herhangi bir ameliyat yapılamıyor. Yoksa Kedi Hastanesi’nde çok başarılı, kırık ameliyatları yapıldığını duymuştum. Bir tedaviye başladık ve dediler ki hiç yürüyemeyebilir. Tuvaletini hiç tutamayabilir. Ultrason, ses dalgalarıyla fizik tedavi uygulanıyor. Çok faydasını gördük. 6 ay sonra aşk mamasına suyuna kadar ağır bir şekilde de olsa gidebilmeye başladı. İlk zamanlarda hiç tuvalet kontrolü yoktu ve hep hasta bezi kullanırdım.
İyi ki Cat Hospital’a gitmişim çünkü başka sinir cerrahi hekimlere de danıştım, uyutalım dediler. Hatta bana yaşamaz diyen hekimler bile oldu. 6,5 senedir bu hastanede devam ediyoruz. Tuvaletini kendi boşaltamadığı için zehirlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle, her gün düzenli olarak tuvaletinin boşaltılması için hastaneye geliyorum. Bu işlemin klinikte yapılması gerekir ve günde 2 kere tuvaleti boşaltılmalı. Hastanede belli vitamin takviyeleri alıyor. Kortizon bir süre uygulandı ve kesildi sonrasında d vitamini, b vitamini gibi tedaviler… Bunların yanı sıra ben ona hep kan dolaşımı için masaj yaptım. Hijyen çok önemli çünkü arka tarafından tuvaletini kaçırdığı için devamlı hijyen sağlanmalı. Sağ ve sola çevrilmeli yoksa o bölgede enfeksiyon riski oluyor. Hareketsiz kalacağı ortamda enfeksiyon riski artar. Çok şükür Aşk yaşıyor, tüm hastane ekibinin de sayesinde.
Kediniz Aşk’ın başına gelen talihsiz olay çok üzücü. Dikkat etmeleri gerekenler hususunda, hayvanseverlere vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?
En önemlisi kedinize çok akıllı ve uslu diye güvenip, pencerelerinizi telsiz asla kullanmayın. Telinde açılmıyor olması, burada önemli bir husus. Çevremden duyuyorum benim kedim çok akıllı, hareketsiz hatta yaşı geçmiş bir şey olmaz diye söyleyip, terastan düştüğünü gördüm. Yapmaz, atlamaz demeyin. Bir kuş görüp, aşağıda bir kedi görüp atlayabiliyor. Çok önemli bunun geri dönüşü yok.
Başınıza böyle bir şey geldiği takdirde, ertesi günü beklemeyin. Saat kaç olursa olsun hemen bir kliniğe gitmelisiniz. Hiç bir şey yokmuş gibi gözükse bile vakit kaybetmeden gitmelisiniz. İç kanama riskine karşı önlem alınmalı.
Temizlik, hijyen, onlara yapacağınız doğru masajlar, iyi bir bakım ve veteriner hekim tedavileri çok önemli. Kediler, sevgiden çok iyi anlayan canlılar. Siz sevince, onlar hemen karşılık veriyor. Felçli hayvanları, terk etmemek gerekiyor, onlar yaşıyorlar. Yanınızdan ayırmanız, aylarca kliniğe bir kafes içine bırakmanız doğru değil. Evdeki konforu orada bulamaz. Aşk’ın hiçbir hareket kabiliyetini engellemedim. Ona evde her şey serbest.
Bir diğer önemli husus ise, felçli kedilere özel mamalar veriliyor. Bu konuda hekimlerin yönlendirdiği mamaları tercih etmeliler. Çünkü tuvaleti içeride birikiyor ve herhangi bir mama veremiyorsunuz.
Aşk parlak tüylü, güzel bakışlı. Yıllarca onunla devam etmeyi umuyorum.
Kedilerin yaşam kalitesini belirleyecek olan bizler, yani kedicileriz. Yavru bir kedi dünyaya ...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları ...
Kediler, sanat alanında kendilerine yer açmakta hiç zorluk çekmediler. Sanatçıları ...
İşinizi ne kadar severseniz sevin, pazartesi günleri hep zor geçer. Evcil hayvanları ...
Bilim insanlarına göre, yalnızlığın sineklerdeki küçük bir nöron grubunda ...
Sokak köpeklerine ötanaziyi içeren kanun teklifi bugün saat 14.00’te TBMM Genel Kurulu’nda ...
Kadim zamanlarda bilgeler, değişik hayvanların değişik özelliklerini incelemişler ve sahip ...
Bütün hayvanlar hatta doğanın tümü sevilmeye değerdir ancak çoğumuz bazı hayvanları ...
Sağlıklı kedilerde bulunan bir bakterinin cildi iyileştirme özelliği bulunan bazı antikorlar ...
Mısır'daki arkeologlar, dünyanın bilinen en eski evcil hayvan mezarlığını keşfetti. ...
İzmit Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesindeki Çınar Halk Masa personeli, ...
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine her yıl Türkiye'nin birçok ilinden ...
Son genetik ve arkeolojik araştırmalar, ev kedilerinin düşündüğümüzden daha vahşi ...
‘’Biz istiyoruz ki Smokin Kedi Tomris adında bir barınak kuralım.. Tüm dostlarımızı ...
Bizim gibi elleri, ayakları, iç organları, beyinleri, kulakları, burunları, gözleri, ...
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Göksel ...
Kediniz sıklıkla mesafeli veya kayıtsızsa onu banyonuzun veya yatak odanızın kapısında ...
Cat Hospital Kedi Hastanesi Başhekimi Vet.Hek. Süleyman Seringen, Kedici okurları için ...
Florida'da bir kadın kapının önünde gördüğü yardıma muhtaç kediyi barınağa bırakmak ...
Karma aşı; 2 aylık olan ve 1 kilogramın üstündeki her sağlıklı minik kediye mutlaka ...
Banfield Evcil Hayvan Hastanesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, ABD’de ...
Hatay Yanıyor… Hatay’da sadece ormanlar değil, ormanlarda yaşayan canlılar , masum canlar ...
Mankenlerin podyumda, sergiledikleri kıyafetlerin canlılığı, gösterişi ve görkemini ...
Portekizli Bobi, 30 yıl 266 günlük ömrüyle dünyanın en yaşlı köpeği olarak Guinness ...
Osmaniye'de 2014'te ön bacakları kesik şekilde tren raylarının yakınında bulunan ve ...
Mama kabının yerinin değişmesine dahi strese giren kediler, ev ortamı değiştirdiklerinde zor ...
Yavru kedilerde beslenmeye dikkat edilmezse, sindirim problemleri yaşanabilir. Yavru kediler için ...
Kediciler, aşırı tüy dökme, cilt sorunları ya da hava sıcaklıklarındaki değişimlerin ...
Her bir canlı için su eşsiz bir kaynaktır. Kedilerinde su tüketimi oldukça önemli bir ...
Hava koşulları tıpkı insanların ruhsal durumlarını değiştirebildiği gibi, kedileri de ...
Bir fincan kahvenin peşine takılıp kaç ülke gezebilirsiniz? Peki ya “en sevdiğim renk ...
Evimizin neşesi, biricik dostlarımız kediler tıpkı bizim gibi mevsim değişikliklerinden ...
Cat Hospital Kedi Hastanesi Başhekimi Veteriner Hekim Süleyman Seringen kedilerde hiperestezi ...