Köpeklerde Havlama

Köpeklerde Havlama

Köpekler yavruyken, homurdanma ve sızlama gibi sesler çıkarır. Peki, köpekler ne zaman havlamaya başlar ve ne gibi anlamları vardır?

Köpekler için havlamak, bir iletişim biçimidir. İlk havlamalar çok yumuşak ve kısadır, neredeyse duyulmaz. 7-10 haftalık olduklarında bu sesleri çıkarmaya başlarlar. Bununla birlikte, bazı ırkların havlamalarla iletişim kurmaya başlamaları 20 hafta kadar sürebilir. Bir köpeğin havlamasının birden fazla sebebi vardır. Ancak zaman zaman köpeklerin fazla havlamaları, içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Gelin, birlikte bu havlamaların ne manaya geldiğine bir göz atalım!

Köpeklerde havlama saldırganlık belirtisi değil, bir iletişim yöntemidir. Stres, sevinç, can sıkıntısı, hayal kırıklığı, kötü eğitim, genetik eğilim, sağlık sorunları, dış uyaranlar gibi bazı sebepleri vardır.

Ev içinde fazla havlayan köpekler için önerimiz;

Onu uzun süre evde yalnız bırakmayın


Naif bir karaktere sahip olduklarından, uzun süreli yalnız kalma gibi durumlarda duygusal olarak çöküntüye girip agresif tavırlar sergileyebilirler. Uzun süre yalnız kaldıklarında yorgun ve hasta bile olabilirler. Bu gibi bir durumda fazla havlayabilirler.

Oyunlar oynayın, meşgul olmasını sağlayın

Hareket halindeki bir köpeğin dikkati çabuk dağılacağından, havlaması geçecektir. Onlara evde olmadığınızda ilgisini çekebilecek oyuncaklar bırakmalı ve meşgul olmasını sağlamalısınız. Geceleri sık havlayan bir köpeğiniz varsa, ona çiğneme oyuncağı vermek akıllıca olacaktır.

İhtiyaçlarını tamamlayın

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yeme, içme, barınma ve tuvalet ihtiyaçları mevcuttur. Onları eksiksiz yapmak sizin görevinizdir. İhtiyaçlarının eksik olduğunu hisseder veya ihtiyaçları giderilmezse köpeklerde aşırı havlama eğilimi görülebilir.

Eğitim şart

Yavruluk döneminden itibaren çeşitli eğitimler alan köpekler, bu eğitimler sayesinde havlamasını da belirli durumlarla sınırlayabilir. Havlamak, bir anlamda, köpeklerin içerisinde bulunduğu duygu durumunun aktarılması olarak görülebilir.

Öte yandan, doğumdan sonra anne köpeğin salgıladığı gibi "rahatlatıcı mesajlar” yayan ADAPTİL Junior'ı kullanmayı da düşünebilirsiniz. Bunlar doğal olarak yaydığı feromonlarla köpeğinizi sakinleştirir ve rahatlatır. Onları gece boyunca uyumaya teşvik eder. ADAPTİL Junior'ın kullanılmasının, köpek yavrularının ağladığı veya sızlandığı gecelerin sayısını azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır.

Yukarıdakilerin hepsini yaptıysanız ve yavru köpeğiniz hala aşırı şekilde havlıyorsa, bu bir şeylerin tam olarak yolunda gitmediğinin bir göstergesi olabilir. Bu yüzden evcil dostunuzun herhangi bir sağlık veya davranış sorunu yaşadığını düşünüyorsanız öncelikli olarak bir veteriner hekime danışmalısınız.

07/08/2021

Keditörün Önerisi

Manx Kedisi - Orhan Yılmaz

11.03.2021

Manx Kedisi’nin anavatanı Man Adası’dır. Man Adası; İngiltere ile İrlanda arasındaki ...

İran Kedisi

21.10.2022

Uzun yumuşak tüyleri ve kocaman gözleri ile dünyanın en popüler kedi ırkları arasında yer ...

Kediler Alemi

Palyaço Balığı

12.09.2021

Kayıp Balık Nemo'dan tanıdığımız Palyaço balıklarının şaşırtan özellikleri olduğunu ...

Engelsiz Yaşam

28.05.2022

Bazı kediler doğuştan, bazıları ise sonradan bir kaza veya travma sonucu meydana gelen ...

KEDİCİ KEDİ MÜZESİNDE!

05.10.2023

Türkiye’nin ilk ve tek kedi - kültür dergisi KEDİCİ, Kedi Müzesi’nde yerini aldı. ...