Kedi Ve Köpeklerde Yanık Tedavisi - Umut Fikret Korkmaz

Kedi Ve Köpeklerde Yanık Tedavisi  - Umut Fikret Korkmaz

Dostlarımız bazen istemeden ütüden, ocaktan, sobadan ya da doğal afetler gibi kaçınılmaz durumlardan zarar görebilir. Bu sebeple onlar için bir ilk yardım çantası bulundurmak önemlidir. Evcil dostunuz ya da sokaktaki dostlarınız bir kaza geçirirse öncelikli olarak acilen bir veteriner hekime götürülmelidir. Ancak öncesinde ilk müdahaleyi sizin yapmanız gerekiyorsa, kedi ya da köpeklerde yanık tedavisinde neler yapmalısınız, yazımızda sizin için derledik.

Kedi ve köpeklerde yanıkların en yaygın nedenleri, ev kazalarıdır. Bunun haricinde elektrik çarpması, bazı kimyasal ürünlerle temas da sık görülen sebeplerdendir. Unutmayın ki insanlardaki gibi hayvanlardaki yanıklar da birinci, ikinci ya da üçüncü derece olarak sınıflandırılabilir. Bu durum yanmanın derinliğine ve boyutuna bağlıdır.

Ne Yapmalı?

İlk müdahale olarak yanan bölgeyi soğutmak ve sonrasında temizlemek önemlidir. Islak ve temiz bir gazlı bez kullanabilirsiniz. Yanık bölgeyi dikkatli bir şekilde yıkayın, bol miktarda soğuk su uygulayın. Yanık bölgenin, soğuk su ve soğuk kompres yaparak olabildiğince çabuk soğutulması gerekir.

Yanık bölgesine veteriner hekiminize danışmadan pomad ya da merhem uygulamayın.

Veteriner kliniğine götürene kadar, sivrisinekler ya da diğer böceklerin neden olabileceği enfeksiyonları önlemek için yanığı bandaj ile kapatın. Temiz bir gazlı bez kullandığınızdan ve etkilenen bölgeyi hafifçe kapattığınızdan emin olun. Ayrıca yanık bölgesini kaşımaması veya yalamaması için evcil dostunuza yakalık takmanız iyi bir fikirdir.

Ne Yapılmamalı?

Bu durumda önemli olan şey; kesinlikle buz kullanmamalısınız! Buz, aşırı soğuktan dolayı yarayı daha kötü bir hale getirebilir. Yara üzerine kesinlikle yağlı bir krem sürülmemelidir ve yara bandı yapıştırılmamalıdır. Yara üzerinde fazla baskı oluşturacak herhangi bir durum uygulanmamalıdır.

Yanık durumlarında evcil dostunuzun şoka girebileceğini unutmayın. Kediniz yara temizliğinde canı yanabileceği ve huysuzlaşabileceği için onu olabildiğince sakin tutmalısınız. Şiddetli ağrı, şok ve vücutta sıvı kaybı yaşanabileceği için ilk müdahaleyi yaptıktan sonra acilen veteriner hekiminize gitmelisiniz. Yanık vakaları ölümle sonuçlanabilen, ciddi durumlardır.

30/07/2021

Keditörün Önerisi

Calico Kediler

23.12.2022

Sokaklarda en sık karşılaştığımız kediler arasında üç renkli olanların tekir kedilerden ...

Kediler Alemi

Kedi Kitabevi

06.05.2020

Kedi Kitabevi, kapıdan giren herkesin dikkatini çeken ‘okur dostlar grubu’nun yeni üyesi ...

Kedili Filmler

08.08.2021

Bugün 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü. Bizde sizler için bugün kedinizle izleyeceğiniz ...

Kediniz İle Tatil Planı

19.07.2021

Tatile çıkmaya karar verdiniz ancak kedinizle ne yapacağınızı düşünüyorsunuz. Onunla ...

Kedilerde Aşının Önemi

30.05.2022

Kedinizin sağlıklı, iyi bir hayat sürebilmesi için onlara neyin iyi geldiğini bilmeli ve ona ...

Japonya’da Kedici Olmak

13.07.2021

Japonya’da ‘kedi kafeler’ oldukça popüler. Bunun sebebi ise kedi beslemenin oldukça ...