Her Hafta Bir Kedi ‘ Sfenks’

Her Hafta Bir Kedi ‘ Sfenks’

Tüysüz kediler denildiğinde ilk akla gelen kedi kategorisindedir. Tesadüf eseri ortaya çıkan sfenks kedilerinin, ana vatanı Kanada'dır. Sert görüntüsünün tam aksine  sakin, sahibine karşı oldukça sıcakkanlı ve cana yakın bir kedi cinsidir. Her hafta bir kedi de, bu hafta kedimiz Sfenks!

Kanada’nın Toronto şehrinde hiç mutasyona uğramamış siyah bir kediden doğarak tesadüfen keşfedilmiştir. Mısır kedisi olarak da bilinen Sfenks kedilerinin en dikkat çekici özellikleri tüysüz olmalarıdır.

Sfenks Kedi Karakter Özellikleri

Ciddi görünüşünün aksine hassas, nazik ve uyumludurlar. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Genel olarak uyumlu bir karakteri olan Sfenksler evde ki başka kedilerle de uyum içinde yaşarlar. En çok ilgi seven kediler arasında yer alan Sfenksler, meraklı ve enerjik bir yapıya sahiptir. Bu kediler, duygusal bunalım yaşayan insanların tedavilerinde iyileştirici etkisi ile rol alır. Duygusal ve insanlarla iletişimi çok iyi olan bir kedi türüdür. 

Sfenksler adeta bir çocuk gibi sürekli ilgi bekler. Bu kediler bulundukları ortamda ilgi görmediğini hissederse, tırmanır ve bulunduğu ortamda ki en yüksek yere çıkar. Gittiği her ortamda insanların ilgisini çekmeyi başarırlar. 

 Sfenks Kedisi Fiziksel Özellikleri

En belirgin fiziksel özelliği tüysüz oluşudur. Sert, kalın kaslı vücut yapısı vardır. Vücudunda bazen ince ve cılız küçük tüyler çıksa da yaşamlarını genel olarak tüysüz bir şekilde sürdürürler.

İnce ve uzun bir kuyruk yapısına sahip olan Sfenkslerin kuyruğunun uç kısımlarında tüyleri çıkan cinsine ‘aslan kuyruklu Sfenks kedisi’ denir.

Sinirli gibi görünen, kırışık bir deri yapısına sahip olan bu minik dostumuz, insanların tam aksine, büyüdükçe kırışıklıkları azalır. Gözleri, diğer kedilerin gözlerine göre büyük ve daha geniş yapıdadır.

Ortalama ağırlıkları 3-5 kg arasıdır ve iyi bakıldığı takdirde ömürleri 13-15 yıldır.

Sfenks Kedisi Bakımı

Sfenks kedileri tüy bakımına ihtiyaç duymayan kedilerdir. Ancak ciltleri bakıma ihtiyaç duyar ve tüysüz olmasının getirdiği bazı sorunları vardır. Tüysüz kedi ırkı olan sfenkslerin derilerinin kurumaması için rutin aralıklarla yağ ve losyonlar uygulanmalı, derilerinin nemli olmasına yardımcı olunmalıdır. Aksi halde cilt ve deri hastalıklarına kolayca yakalanabilirler. Diğer kedi türlerinde banyo yapmak gerekmezken, sfenks kedilerini yıkamak yağı dengede tutması için gereklidir. Bu nedenle Sfenksleri yavruluk döneminden suya alıştırmak gerekmektedir.

Güneşten, aşırı sıcaktan korunmaları gerekir, tüyleri olmadığından ciddi güneş yanıkları oluşabilir.  

Diş eti hastalıklarına yatkın olan sfenkslerin haftada bir kez rutin olarak ağız bakımı yapılmalıdır. Kulak içlerinden çabuk biriken kirler, bir pamuk yardımıyla temizlenmeli, kulak çöpü asla kullanılmamalıdır. Ağız ve kulak bakımı için veteriner hekimizin yönlendirmelerini dikkate almalısınız.

21/07/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Alemi

Dumanlı Pars - Fulya Köse

12.02.2021

Dumanlı pars (Neofelis nebulosa) veya Bulutlu leopar, kedigiller (Felidae) familyasından ...

Birman Kedisi

12.05.2023

Tüm dünyada özellikle Avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen Birman Kedisi, ilk ...

Evcil Dostu Ölene Yas İzni

29.03.2023

Kediciler iyi bilir ki kediler sıradan canlılar değildir. Onlarla kurulan kuvvetli bağ ile ...

Mamada KDV İndirimi Yolda!

27.01.2022

Kedi ve köpek mamalarına gelen zamla, ihtiyaçların lüks tüketim olarak kabul edilmesi ...

Kahin Kedi Achilles

12.06.2021

St Petersburg kentindeki ünlü Hermitage Müzesi'nin bahçesinde yaşayan kahin kedi Achilles, A ...