NAZİLLİ'DE SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL! NAZİLLİ HAYVANSEVERLER DERNEĞİ - Seda Tuncel

NAZİLLİ'DE SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL!
NAZİLLİ HAYVANSEVERLER DERNEĞİ - Seda Tuncel

Kedici Dergisi olarak; hiçbir karşılık beklemeden hatta bazı kesimlerden gelen olanca eleştirilere ve engellemelere rağmen sokak canlarına umut olan dernekleri siz Kedici Dergisi okurlarına her ay tanıtmak istiyoruz. Her röportajımızda Türkiye’nin dört bir yanından derneklerin çalışmalarını ve Hayvanları Koruma Kanunu’nda yeni düzenlemelerden sonra yerel sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz..

İlk durağımız Aydın’ın şirin ilçesi NAZİLLİ

İlk konuğumuz Nazilli Hayvanseverler Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu

Mehmet Gürkan Tığoğlu kimdir? Sizi tanımak isteriz. Gönüllü hayvansever çalışmalara ne zaman başladınız?

Merhaba, 37 yaşındayım. Grafik tasarımcıyım. En önemlisi de; toplumun dezavantajlı kalan konularında aktivist olarak yerelde çalışmayı ilke edinmiş bir gönüllüyüm. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji ve Adnan Menderes Üniversitesi İşletme bölümünün halen daha öğrencisiyim.

Bugüne kadar, gençlik çalışmaları, çevre program ve eylemleri, cinsiyet eşitliği gibi çeşitli konularda aktif rol alarak aktif saha deneyimi kazandım. Şimdilerde de kendi yerelimde bir toplum gerçeği olan “Sokak Hayvanları” konusunda aktif şekilde 2018 yılından bu yana çalışmalar yapmaktayım.

Nazilli Hayvanseverler Derneği nasıl kuruldu?

2018 yılında yerelde bulunan sosyal medya gruplarına dahil oldum, orada tanıştığım küçük bir grup ile bir araya gelerek şimdilerde de “kökten çözümcü” davranışımın temeli olan toplu çözüm fikriyle, “Kulübe Etkinliği” yaparak, çeşitli kişilerle birlikte 45 kulübe yaparak harekete geçtik. Bir grup gönüllü, resmileşmek zaruriyetiyle oluşumu tamamladıktan sonra süreklilik amacıyla dernek başkanlığı görevini devraldım.

Derneğinizin kendine misyon edindiği ne gibi görevler var?

Bölgemizde yer alan sahipsiz hayvanlarının popülasyonlarının kontrol altına alınarak, gerek yaban hayvanı gerekse de sahipsiz hayvanların doğal yaşam alanlarında yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak,hasta,yaralı ve bakıma muhtaç hayvanların tedavilerini gerçekleştirerek rehabilite edilmesi.Koordinasyon halinde olarak gönüllülük bilincinin aşılanması ve farkındalığın artırılmasının sağlanması.

Derneğiniz sokak hayvanları için ne tür etkinlikler yapıyor? Düzenli yaptığınız etkinlikler var mı?

Kulübe Etkinlikleri Yapmak: Düzenli olarak hemen her sonbahar-kış döneminde kulübeler yaparak soğuklardan korunma ve barınma ihtiyaçlarına çözüm olmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken “Kız gibi çak! – Bir Çivi de Sen Çak!” gibi sloganlar ile etkinliğimize 7’den 70’e herkesin katkıda bulunmasına da vesile oluyoruz.

Besleme Etkinlikleri: Bilhassa geçirdiğimiz pandemi dönemi başlangıcından bu yana her hafta sonu (15 aylık bir süreç) düzenli olarak uzak bölge, kırsal, dağlık araziler, ova ve çöplük bölgeleri başta olmak üzere ortalama 45 km çapında bölgemizde yaşayan sahipsiz hayvanlarında beslemelerini gerçekleştiriyoruz.

Üniversite Etkinlikleri: Üniversite öğrencisi dostlarımız ile birlikte çalışmalar yaparak toplumsal bilincin ve gönüllülük farkındalığının yerleşmesi için eylemlerde bulunuyoruz.

Vicdani yükü büyük ve güzel yardımlar yapıyorsunuz. Derneğin giderleri nasıl karşılanıyor?

Çok teşekkür ederiz. Bahsettiğiniz bilinç ile hareket ederek bizlere destek verenlerden ihtiyaçlarımızı talep ediyoruz. 
Mesela kulübe yapıyorsak esnaftan “palet”, gönüllüden “çekiç-çivi”, besleme yapacak isek mama-hayvansal gıda-bayat ekmek vb. Amacımıza göre taleplerde bulunarak taşıdığımız sorumluluğu aşılamaya çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken, hepimizin birer köprü-vesileci olduğumuzu unutmamaya özen gösteriyoruz.

“Üzerinde yaşadığımız bu küçük mavi gezegen hepimizin! Yaşam hakkı hepimizin!”

Nazilli Hayvanseverler Derneği’nin yaptığı faaliyetlerden insanların nasıl haberleri oluyor, hangi mecraları kullanıyorsunuz?

Yerel sosyal medya grupları ve en önemlisi de yerel basının katkılarıyla toplumsal bir bilinç, bilgilendirme oluşturmaya çalışıyoruz.Ayrıca bildiğiniz gibi Facebook ve Instagram hesaplarında @nazhayvansever sayesinde..

Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili teklif, geçtiğimiz hafta meclise sunuldu. Dernek olarak yeni yasa maddeleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek isteriz.

Mevcut 5199 sayılı yasanın maalesef ki yetersiz ve kapsamlı olmaması malumunuz. İlgili kanun teklifi konusunda da yeterliliği maalesef göremiyoruz. Canlar “mal” statüsünden çıkarılsa dahi halen daha katalog sistemiyle merdiven altı tabir edilen kaçak üretim konusunda bir yaptırım söz konusu değil.
İstismar-şiddet olaylarına karşılık hala daha ciddi yaptırımlardan yoksun.


Ayrıca yunus parkları ve hayvanat bahçesi vahşetlerine karşı ciddi bir adım atılabilmiş değil ve en önemli noktalardan birisi olan yaban hayvanı avları konusunda maalesef ki halen daha kalıcı adım atılamadığı gibi vahşete özendirecek şekilde av ihaleleri ile nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış hayvanlara dahi sahip çıkamıyoruz.

Yasadan beklentimiz elbette çok fazla çünkü üzerinde yaşadığımız bu küçük mavi gezegen hepimizin. Yaşam hakkı hepimizin!

Son olarak hayvansever Kedici okurlarına bir mesajınız var mı?

Toplumsal farkındalık adına yaptığınız bu harika eser adına bizler size ne kadar teşekkür etsek azdır. Hele ki kaynak olarak her sayfanızda ayrı bir lezzetle ve hevesle müthiş bir kaynak sağladığınız için, var olun Kedici Dergisi. Patilendiniz!

11/07/2021

Keditörün Önerisi

Kediler Özler Mi?

23.04.2022

Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ...

Tüysüz 5 Kedi Cinsi

19.04.2022

Tüysüz kediler arasında en bilinenin Firavun kedisi olarak da ...

Kediler Alemi